Μια νέα έκθεση του Forum for the Future, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην κρίση του κόστους ζωής. Η έκθεση παρέχει προβλέψεις για το μέλλον με βάση διαφορετικά επίπεδα εταιρικής δέσμευσης για τη βιωσιμότητα.
.
Η έκθεση με τίτλο «Το μέλλον της βιωσιμότητας: θάρρος για μετασχηματισμό» βασίζεται σε εμπεριστατωμένη έρευνα και συνεντεύξεις με επιχειρηματίες. Εντοπίζει τέσσερις πιθανές μελλοντικές πορείες για τις επιχειρήσεις, καθεμία με τους δικούς της κινδύνους και ευκαιρίες.
«Το μέλλον της βιωσιμότητας προσφέρει έναν τρόπο πλοήγησης στην αυξανόμενη πολυκρίση. Πρέπει να μετατοπίσουμε την εστίασή μας από τον μετριασμό των κινδύνων στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας», δήλωσε η Δρ Sally Uren, διευθύνουσα σύμβουλος του Forum for the Future.
«Ενώ η ανάλυσή μας δείχνει τέσσερα πιθανά μέλλοντα που αναδύονται για τις επιχειρήσεις, πιστεύουμε ότι μόνο ένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το κοινωνικά δίκαιο και αναγεννητικό μέλλον που χρειαζόμαστε επειγόντως. Η υλοποίηση αυτού του μέλλοντος σημαίνει ότι θα επικεντρωθούμε σε πέντε βασικές πτυχές».
Αυτές οι τροχιές, όπως περιγράφονται στην έκθεση, είναι οι ακόλουθες:
Η ανώτατη πορεία κέρδους
Σε αυτή την πτυχή, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη πάνω απ' όλα, ακόμη και όταν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο σοβαρές. Μπορεί να πιστεύουν ότι η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων στις δραστηριότητές τους θα παραβίαζε το καθήκον εμπιστοσύνης τους, ή μπορεί απλώς να αδιαφορούν για τις ανησυχίες αυτές.
Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι επιχειρήσεις που ακολουθούν αυτή την πορεία προετοιμάζονται για αποτυχία. Μέχρι το 2033, δεν θα είναι σε θέση να αποφύγουν τις αλυσιδωτές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο κόσμος θα βρεθεί σε πορεία μόνιμης αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 °C και εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν από ακραία καιρικά φαινόμενα και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η πορεία είναι συνταγή καταστροφής. Θα οδηγήσει σε εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση, κοινωνική αναταραχή και οικονομική αστάθεια.
Κάνοντας ρηχές χειρονομίες
Σε αυτή την πτυχή, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν κάποιες επιφανειακές προσπάθειες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές στις βασικές δραστηριότητές τους. Μπορεί να ξεκινούν εκστρατείες μάρκετινγκ που προωθούν τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα, αλλά συνεχίζουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα και άλλες περιβαλλοντικά επιβλαβείς δραστηριότητες.
Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις σε αυτή την τροχιά σημειώνουν μικρή πρόοδο στη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Μέχρι το 2033, ο πλανήτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 °C και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο σοβαρές.
Τεχνολογία για το μέλλον
Αυτή η πτυχή βασίζεται στην πεποίθηση ότι η τεχνολογία μπορεί να λύσει τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα του κόσμου. Οι επιχειρήσεις σε αυτή την πτυχή επενδύουν σημαντικά σε νέες τεχνολογίες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η τεχνητή νοημοσύνη, με την ελπίδα ότι οι τεχνολογίες αυτές θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να κάνουν σημαντικές αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή ενέχει κινδύνους. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη και η εξάπλωση νέων τεχνολογιών μπορεί να έχει ακούσιες συνέπειες, όπως περιβαλλοντική ζημία ή εκτόπιση θέσεων εργασίας. Επιπλέον, τα οφέλη της τεχνολογίας δεν κατανέμονται πάντα ομοιόμορφα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική ανισότητα.
Το θάρρος να μετασχηματιστείς
Σε αυτή την προσέγγιση, οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών συνεργάζονται για να μετασχηματίσουν την οικονομία κατά τρόπο βιώσιμο και δίκαιο. Αυτό επιτυγχάνεται με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και άλλες καθαρές τεχνολογίες. Προβαίνουν επίσης σε αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.
Αυτή η πορεία είναι η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο ελπιδοφόρα. Απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία σκέφτεται για τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά. Ωστόσο, αν επιτύχει, η έκθεση υποδηλώνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε έναν κόσμο που θα είναι τόσο ευημερούσα όσο και βιώσιμη.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης πέντε αλλαγές που το Forum έχει περιγράψει για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα προγράμματα μετασχηματισμού που είναι τόσο επείγοντα αναγκαία. Αυτά είναι:
- Μετατόπιση από τη νοοτροπία μετριασμού των κινδύνων στη νοοτροπία μετασχηματισμού
- Μετατόπιση από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κρίσης στην αντιμετώπιση της αιτίας της κρίσης
- Μετατόπιση από την παθητική ανταπόκριση στο πλαίσιο λειτουργίας σας στην ενεργή διαμόρφωση του πλαισίου
- Μετατόπιση από την αργή κεντρική εξουσία λήψης αποφάσεων σε πιο ευέλικτα μοντέλα κατανεμημένης διακυβέρνησης
- Μετατόπιση από την υπόθεση ότι είμαστε απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τον κίνδυνο στην ενσωμάτωση της επίγνωσης της προκατάληψης στις αποφάσεις σχετικά με τον κίνδυνο
Τις πέντε πιθανές πτυχές του μέλλοντος στον τρόπο που οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση αποκαλύπτει μία νέα έκθεση.