Οι 4 μεταρρυθμίσεις της τετραετίας για την ψηφιακή Ελλάδα

Body

Ο κ. Παπαστεργίου, ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Κυβερνοασφάλειας, των Ανοιχτών Δεδομένων και της Ψηφιακής προσβασιμότητας ως τα μεγάλα στοιχήματα, που θα φέρουν «όλο το κράτος στο χέρι του πολίτη».  

.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στους στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας για το 2023- 2027 και έκανε ειδική μνεία στην Ψηφιακή Εξυπηρέτηση, με την εφαρμογή της οποίας ο πολίτης σταματά να προσκομίζει έγγραφα που τον αφορούν, τα οποία μπορεί να ανακτηθούν και να δημιουργηθούν μέσω Πληροφοριακών Συστημάτων του Δημοσίου.

Τα τέσσερα σημαντικά έργα που προωθεί η κυβέρνηση:

1. Επέκταση του gov.gr με πλήρη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου έως το 2027

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του gov.gr με το νέο CRM του Δημοσίου, που θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη μέρα του gov.gr, την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων του RRF, την επέκταση των λειτουργιών του myHealth σε περισσότερες μονάδες υγείας και υλοποίηση του μεγάλου έργου της ΗΔΙΚΑ, την ενίσχυση του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, τη δημιουργία Ενιαίας Πύλης Πληρωμών οφειλών, τη ψηφιοποίηση αρχείων δημοσίου, με αιχμή το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ, τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια και το Wallet με την επέκταση του υπάρχοντος και η δημιουργία νέου, που θα είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό, παράλληλα με ενσωμάτωση ακόμα περισσότερων λειτουργιών.

2. Μεταβιβάσεις ακινήτων και κτηματολόγιο

Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η άμεση απλούστευση και επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και της μείωσης της ταλαιπωρίας των πολιτών. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχουν τα ψηφιακά εργαλεία για συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς ώστε να καταργηθούν οι ουρές σε Πολεοδομίες, Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά γραφεία και Δημοτικές Υπηρεσίες. Ψηλά στην ατζέντα είναι και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για όλη τη χώρα έως το 2025, ενώ εντός του 2023 θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής των πράξεων μετά την υπογραφή των συμβολαίων, προκειμένου να εξαλείψουμε τις ουρές στα κτηματολογικά γραφεία

3. Έργα ευρυζωνικότητας

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου έως το 2027, το 94% της χώρας θα καλύπτεται με 5G και οπτική ίνα σε κάθε κτίριο, ενώ άμεση προτεραιότητα των έργων οπτικής ίνας για γρήγορο Internet παίρνουν τα Σχολεία, τα Νοσοκομεία και οι Αγροτικές περιοχές. Παράλληλα, θα γίνει επέκταση των έργων Fiber to the Home και Ultra-Fast Broadband. Το πλήρες δίκτυο 5G θα καταστήσει εφικτές τις λύσεις τηλεϊατρικής σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ενισχύοντας τη δημιουργία Smart Islands.

4. Έργα για έξυπνες πόλεις (Smart Cities)

Το έργο αυτό αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων της χώρας από το ΕΣΠΑ 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιοποίησή τους. Πρώτος στόχος είναι η κατάθεση των προτάσεων για τους 332 Δήμους έως 30.09.2023. Δεύτερος στόχος είναι η δημοπράτηση και υπογραφή των συμβάσεων έργων ύψους 90εκ. Euro του Tαμείου Ανάκαμψης για τους υπόλοιπους 17 «μεγάλους» Δήμους έως το τέλος το 2023. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δώσει έμφαση στην ψηφιοποίηση, το περιβάλλον και την ενέργεια, με εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις που έχουν ως στόχο τόσο την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όσο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Βασικός σκοπός είναι η δημιουργία σύγχρονων, ασφαλών, ανθεκτικών και ανθρώπινων δήμων που αλληλοεπιδρούν, «ακούν» και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών τους. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η επόμενη ψηφιακή μέρα, θα πρέπει να είναι και μία πράσινη μέρα για το οικοσύστημα της πληροφορικής. Σε έναν κατεξοχήν ενεργοβόρο κλάδο, πρέπει να προσηλωθούμε ακόμη περισσότερο στους θεματικούς στόχους για μία πιο πράσινη και «κοινωνικά ευαίσθητη» ανάπτυξη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των εταιρειών.

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Οι 4 μεταρρυθμίσεις της τετραετίας για την ψηφιακή Ελλάδα
Επικεφαλίδα

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε στην πρώτη του ομιλία τις τέσσερις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της τετραετίας.