Η μελέτη, «From Stroll to Sprint: A race against time for corporate decarbonisation», ανέλυσε τις εταιρικές στρατηγικές απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στην Ευρώπη σε 17 τομείς και πώς εξελίχθηκαν μεταξύ του 2019 -2022. Οι εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν αντιπροσώπευαν περίπου το 75-80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς στην ΕΕ.
.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συντριπτική πλειοψηφία (92%) των εκπομπών που γνωστοποίησαν οι ευρωπαϊκές εταιρείες το 2022 ήταν scope 3 (έμμεσες εκπομπές), με τη χρήση πωληθέντων προϊόντων (57%) και αγορασμένων αγαθών και υπηρεσιών (17%) να αναφέρονται ως βασικά hotspots των εταιρειών.
Ενώ υπήρξε αύξηση 56% στις γνωστοποιήσεις εκπομπών στο CDP τα τελευταία τρία χρόνια, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 37% των εκπομπών Scope 3 καλύπτονται επί του παρόντος από μέτρα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.
«Η ανάλυσή μας αποκαλύπτει ότι αν και έχει σημειωθεί κάποια γρήγορη πρόοδος από κορυφαίες εταιρείες, ιδιαίτερα στον καθορισμό στόχων με βάση την επιστήμη, η πλειοψηφία πρέπει να αναλάβει πιο αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσει τις εκπομπές Scope 3 αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Maxfield Weiss, εκτελεστικός διευθυντής του CDP Europe.
«Με την επείγουσα ανάγκη ευθυγράμμισης της εταιρικής απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές με το όριο του 1,5°C, οι εταιρείες πρέπει να καθορίσουν σαφή σχέδια κλιματικής μετάβασης τώρα που θα επιφέρουν τη μείωση που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την οικονομία και την κοινωνία μας ασφαλή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, ενώ συνολικά οι εταιρείες σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους, με μείωση έως και 40% των εκπομπών των πεδίων 1 και 2 που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω μέτρων ενεργειακής απόδοσης, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης.
Για παράδειγμα, το 2022 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν λιγότερο από το ένα τρίτο της ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε στη συντριπτική πλειονότητα (70%) των τομέων που αναλύθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές μειώσεις των εκπομπών μέσω της προμήθειας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το πρότυπο των καθαρών μηδενικών στόχων
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 47% των εταιρειών ανέφεραν ότι έχουν εγκριθεί στόχοι μείωσης των εκπομπών από την πρωτοβουλία Science-Based Targets (SBTi), σε σύγκριση με μόλις 14% το 2019. Ωστόσο, αυτοί οι στόχοι καλύπτουν μόνο το 13% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που γνωστοποιούνται από τις εταιρείες στο CDP το 2022.
Παρά την υιοθέτησή τους, οι αξιόπιστοι καθαροί μηδενικοί στόχοι βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, με την έκθεση να υποδηλώνει ότι μόνο το 8% των εταιρειών ανέφεραν ότι έχουν θέσει καθαρούς μηδενικούς στόχους εγκεκριμένους από το SBTi και ένα επιπλέον 14% αναμένει επικύρωση στόχου. Αν και ο αριθμός των εταιρειών που δημοσιοποιούν στο CDP έχει αυξηθεί, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) εξακολουθεί να μην έχει στόχους μείωσης των εκπομπών το 2022.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ υπάρχει σαφής τάση προς αυξημένη διαφάνεια για την απαλλαγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις ανθρακούχες εκπομπές, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ διαφάνειας και δράσης.
Κοινή έρευνα από την Capgemini Invent και το μη κερδοσκοπικό CDP διαπίστωσε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποκαλύπτουν όλο και περισσότερο τις εκπομπές τους στο CDP, αλλά εξακολουθούν να αγωνίζονται να θέσουν αποτελεσματικές δράσεις για σημαντικά σημεία εκπομπών.