OHE: Το δικαίωμα στη σίτιση απειλείται ολικά από την κλιματική αλλαγή

Body

Κλιματική Αλλαγή απειλεί να μετατραπεί σε ένα «πραγματικά τρομακτικό» μέλλον λιμού και δεινών, προειδοποιεί ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

.

Ο Φόλκερ Τουρκ κατηγόρησε τους ηγέτες του κόσμου ότι αρκούνται σε λόγια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και πως σκέφτονται κοντόφθαλμα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ με θέμα το δικαίωμα στη σίτιση.

«Το περιβάλλον μας φλέγεται. Λιώνει. Πλημμυρίζει. Εξαντλείται. Στερεύει. Πεθαίνει», είπε προειδοποιώντας πως το μέλλον θα είναι δυστοπικό.

«Το δικαίωμα στη σίτιση απειλείται ολικά από την κλιματική αλλαγή», είπε τονίζοντας ότι τα ακραία κλιματικά φαινόμενα καταστρέφουν τις σοδειές, τα κοπάδια, τα οικοσυστήματα.

Τα επαναλαμβανόμενα αυτά φαινόμενα καθιστούν αδύνατη την επανόρθωση που θα επέτρεπε στις ανθρώπινες κοινότητες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, είπε.

«Περισσότερα από 828 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την πείνα το 2021… Και η κλιματική αλλαγή θα φέρει επιπλέον 80 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα λιμού μέχρι τα μέσα του αιώνα, δημιουργώντας απελπισία και προς ικανοποίηση ανάγκες σε πραγματικά τρομακτική κλίμακα», προειδοποίησε ο Φόλκερ Τουρκ.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί θέμα που αφορά τα δικαιώματα του ανθρώπου. Υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τώρα».

«Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε αυτό το μέλλον πείνας και δεινών στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας. Και δεν είμαστε καταδικασμένοι να το κάνουμε. Εμείς, η γενιά που διαθέτει τα ισχυρότερα τεχνολογικά εργαλεία της Ιστορίας, έχουμε την ικανότητα να το αλλάξουμε».

Οι ηγέτες του κόσμου «επιδίδονται σε μια χορογραφία αποφασίζοντας να ενεργοποιηθούν και υποσχόμενοι να δράσουν. Στη συνέχεια μπλοκάρουν βραχυπρόθεσμα», λέει.

Image removed.

Η χαμένη Ανοιξη και οι επιπτώσεις της

Θεωρώντας ότι η COP28 στο Ντουμπάι, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να αλλάξει τα δεδομένα, ο Φόλκερ Τουρκ ζητάει το τέλος των άσκοπων επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.

Κάλεσε τον κόσμο να ξεφύγει από το green-washing και τις πρακτικές της «πρασίνισης», όπως και από εκείνους που, εμμονικά άπληστοι, δημιουργούν αμφιβολίες για τις επιστήμες του Κλίματος.

Η Συμφωνία του Παρισιού (Δεκέμβριος 2015-COP21) έθετε ως στόχο τη διατήρηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας «κάτω από τους +2°C κατά τη διάρκεια του αιώνα και τη συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της αύξησης μάλλον στον +1,5°C».

Ομως η καθημερινή μέση θερμοκρασία στον κόσμο αυξήθηκε στο διάστημα 7 έως 11 Ιουνίου κατά 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, φτάνοντας στον +1,69°C στις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

Η 53η σύνοδος του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ συνεχίζεται μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-AFP

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Περισσότερα από 828 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την πείνα το 2021.