Startups: Τα κορυφαία οικοσυστήματα στην Ευρώπη – Σημάδια ανθεκτικότητας το 2022

Body

Ανθεκτικότητα εν μέσω μακροοικονομικών πιέσεων και γεωπολιτικών εντάσεων έδειξε πέρυσι το ευρωπαϊκό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Startup Genome, η δραστηριότητα των ευρωπαϊκών venture capitals το 2022 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία βάσει του αριθμού και της αξίας των συμφωνιών. Συνεχίστηκε δηλαδή η αναπτυξιακή πορεία που έχει ξεκινήσει από το 2018, παρά τη συρρίκνωση της δραστηριότητας κατά 24% σε σχέση με το 2021, τη χρονιά που κρατά την κορυφαία θέση στην ευρωπαϊκή ιστορία των startups.

.

Οι διεθνείς πιέσεις άφησαν βέβαια το αποτύπωμά τους στη χρηματοδότηση κατά το λεγόμενο early stage, η οποία μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με το 2021. Αντιθέτως, ήπια αύξηση 7% σημειώθηκε στον αριθμό των early stage συμφωνιών. Σύμφωνα βέβαια με την έρευνα, αυτό αποδίδεται στην ετήσια συρρίκνωση του αριθμού των συμφωνιών στις startups, ο οποίος ανήλθε μόλις στο 75% του 2021. Σε ό,τι αφορά το Series B+, ο αριθμός των συμφωνιών υποχώρησε κατά 11% και ο ύψος της χρηματοδότησης κατά 29% από το 2021, στα 48 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, όμως, κατά την περίοδο 2018-2022, η αξία των συμφωνιών σε early stage αυξήθηκε κατά 56% και σε Series B+ κατά 160%, καταδεικνύοντας τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος.

Τα κορυφαία οικοσυστήματα στην Ευρώπη

Στην κορυφή των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων παρέμεινε το Λονδίνο, όπου βρίσκονται οι περισσότερες unicorns (εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων) στο μπλοκ, ενώ σύμφωνα με την έρευνα σημειώθηκαν 83 exits (εξαγορές) άνω των 50 δισ. δολαρίων το 2022. Ακολουθεί το Βερολίνο, το οποίο απέκτησε πέντε νέες unicorns πέρυσι, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό στις 19. Το Άμστερνταμ βρέθηκε στην τρίτη θέση στην Ευρώπη, χάρη στην αύξηση του αριθμού των exits άνω των 50 εκατ. δολαρίων, τον αριθμό των συμφωνιών σε early stage, αλλά και τον αριθμό των unicorns. Την πεντάδα συμπληρώνουν το Παρίσι, όπου ο αριθμός των unicorns αυξήθηκε από 14 σε τριάντα το τελευταίο έτος, και η Στοκχόλμη

Στην κατηγορία των αναδυόμενων οικοσυστημάτων, τα κορυφαία είναι η Κοπεγχάγη, η Βαρκελώνη, το Δουβλίνο, η περιοχή Μάντσεστερ-Λίβερπουλ και οι Βρυξέλλες.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η περίπτωση της Ζυρίχης, η οποία ανάμεσα στα οικοσυστήματα που εξετάστηκαν, αναρριχήθηκε από πέρυσι κατά 10 θέσεις, φτάνοντας τελικά στην 36η. Η ανάπτυξη πυροδοτήθηκε από τον αριθμό των exits άνω των 50 εκατ. δολαρίων που αυξήθηκαν κατά 300% σε σχέση με το 2021.

Και βέβαια, άλλη μία εξαιρετική περίπτωση είναι αυτή της Εσθονίας, η οποία ανέβηκε κατά 28 θέσεις σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στη 10η θέση στην κατηγορία των αναδυόμενων οικοσυστημάτων. Στην Εσθονία σημειώθηκε σημαντική αύξηση στους γύρους χρηματοδότησης early stage. Επίσης, αυξήθηκαν κατά 100% τα exits άνω των 50 εκατ. δολαρίων. Συνολικά από το 2018 μέχρι το 2022, το ύψος των συμφωνιών early stage στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 439%.

Το fintech στο επίκεντρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της startup Genome επιβεβαιώνει πως στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων βρέθηκαν οι fintech, οι οποίες πήραν ώθηση από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Βέβαια, ο τομέας αυτός δέχθηκε επίσης πλήγματα το 2022, ενδεχομένως λόγω ανησυχιών για ρυθμίσεις στη διαχείριση δεδομένων και στην ασφάλεια των χρηστών.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι διεθνείς πιέσεις άφησαν βέβαια το αποτύπωμά τους στη χρηματοδότηση κατά το λεγόμενο early stage, η οποία μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με το 2021.