Αρκετές εκατοντάδες έργα που υποστηρίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα με δηλωμένο στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν καμία προφανή σχέση με το ζήτημα, διαπιστώνει αμερικανική έκθεση, η οποία αμφισβητεί τα στοιχεία των δαπανών της για δύο δεκαετίες.
.
Ερευνητές της δεξαμενής σκέψης Center for Global Development και του κέντρου περιβαλλοντικών ερευνών Breakthrough Institute εξέτασαν περισσότερα από 2.500 έργα στο χαρτοφυλάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κλίμα που απαριθμούνται μεταξύ 2000 και 2022.
Διαπίστωσαν ότι "εκατοντάδες" από τα έργα "φαίνεται να έχουν ελάχιστη σχέση με τον μετριασμό ή την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή".
Μια "απλή ανάγνωση" των εγγράφων των έργων της Παγκόσμιας Τράπεζας "δεν ρίχνει φως στο γιατί χαρακτηρίζονται ως έργα για την κλιματική αλλαγή", κατέληξαν οι συγγραφείς.
Τα ευρήματα έρχονται καθώς ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζέι Μπάνγκα ξεκινά τη θητεία του στο τιμόνι του δανειστή, ο οποίος έχει δεχθεί συνεχείς πιέσεις επειδή δεν έκανε αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπό τον διορισμένο από τον Τραμπ προκάτοχό του. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνόδου κορυφής στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης του κλίματος, στην οποία θα συμμετάσχει ο Μπάνγκα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα δάνεια της τράπεζας που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της δημοτικής διαφάνειας στη Γάζα, για παράδειγμα, ή στην ενίσχυση της ποιότητας της διδασκαλίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Μεξικού και στην αύξηση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τα κορίτσια και τις γυναίκες στο Τσαντ, χαρακτηρίστηκαν όλα ως έχοντα κάποιο όφελος για το κλίμα.
Σε απάντηση, αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσαν ότι ο δανειστής ενσωμάτωσε τους κλιματικούς στόχους στον αναπτυξιακό δανεισμό του, αντί να δανείζει μόνο σε συγκεκριμένα κλιματικά έργα.
Ορισμένα αναπτυξιακά έργα θα εξυπηρετούσαν τους κλιματικούς στόχους, είπαν οι αξιωματούχοι. Η υποστήριξη ενός έργου διαχείρισης γης μπορεί να μην μειώσει άμεσα τις εκπομπές, αλλά θα μπορούσε αργότερα να βοηθήσει να σταματήσει η αποψίλωση των δασών, για παράδειγμα, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Αξιωματούχοι της Τράπεζας δήλωσαν επίσης ότι από το 2011 χρησιμοποιεί μια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από όλους τους πολυμερείς δανειστές για να εκφράσει τα αναμενόμενα οφέλη ενός δανείου ως ποσοστό, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα έργα που έχουν μόνο ένα μικρό κλιματικό συν-όφελος εξακολουθούν να υπολογίζονται αναλογικά.
Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις όπου τα έργα γνωστοποιήθηκαν ότι έχουν μόνο το 1% ή 2% του οφέλους τους ως κλιματικό όφελος, η σύνδεση με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής ήταν ασαφής.
Ανέφεραν ένα δάνειο για τη βοήθεια στην ανάπτυξη της αυτοματοποίησης πληρωμών στο Αφγανιστάν, το οποίο είχε λάβει βαθμολογία κλιματικού οφέλους 1%, ενώ δεν παρείχε σαφή αποτελέσματα που να σχετίζονται με το κλίμα.
Πρόσθεσαν ότι σε πολλά έργα μετριασμού του κλίματος δεν υπήρχαν εκτιμήσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δήλωσαν ότι δεν υπήρχε τυποποιημένη αναφορά των εκτιμήσεων για τα αέρια του θερμοκηπίου σε όλο το χαρτοφυλάκιο.
Αξιωματούχοι της Τράπεζας αντέτειναν ότι ο δανειστής δεν δημοσιοποίησε όλα τα έγγραφα εργασίας που στηρίζουν κάθε υπολογισμό των κρίσιμων οφελών που αποδίδονται σε κάθε έργο.
Ο Vijaya Ramachandran, διευθυντής για την ενέργεια και την ανάπτυξη στο The Breakthrough Institute και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευπάθεια στο κλίμα, αλλά "αυτή ή οποιαδήποτε άλλη εξήγηση λείπει εντελώς από τα έγγραφα των έργων".
"Για να βελτιώσει τις δαπάνες της για το κλίμα, η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να έχει καλύτερο έλεγχο του χαρτοφυλακίου της για το κλίμα και επίσης να είναι σε θέση να μετρά με ακρίβεια και να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή τη στιγμή αυτό απλά δεν συμβαίνει".
Αξιωματούχοι της Τράπεζας δήλωσαν ότι ο δανειστής εργάζεται πάνω σε μια νέα μεθοδολογία για να μετράει στο μέλλον τον αντίκτυπο των δαπανών της για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της.
Ερευνητές της δεξαμενής σκέψης Center for Global Development και του κέντρου περιβαλλοντικών ερευνών Breakthrough Institute εξέτασαν περισσότερα από 2.500 έργα στο χαρτοφυλάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κλίμα που απαριθμούνται μεταξύ 2000 και 2022.