O Δήμος Πεντέλης ανήκει στους δήμους που είναι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη. Ο Δήμος υλοποιεί έργα τόσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά εργάζεται για να αποτελέσει έναν από τους πιλοτικούς δήμους της Ευρώπης που θα πετύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό αυξημένη χρηματοδότηση τόσο από την ΕΕ, όσο και από εθνικούς πόρους.
Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές η Δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, μιλάει στο ESG+ Stories για τις πρακτικές που ακολουθούν στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, τις δράσεις για το περιβάλλον και τα ποσοστά ανακύκλωσης που πέτυχαν στην τετραετία αλλά και πώς κατάφεραν την αύξηση του ποσοστού, τους τομείς που θα δώσει έμφαση εφόσον επανεκλεγεί αλλά και για τα μειωμένα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στην αυτοδιοίκηση.
1. Κυρία Κεχαγιά, ως Δήμαρχος του Δήμου Πεντέλης, μπορείτε να αναφερθείτε στις πρακτικές που ακολουθείτε και στις δράσεις που υλοποιείτε στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης;
Εξ ορισμού, μία δημοτική αρχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινωνικό πρόσωπο της πόλης που υπηρετεί, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι ο φορέας που εργάζεται για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την παροχή ίσων ευκαιριών στους κατοίκους, για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και των τοπικών συλλογικών δράσεων.
Εμείς διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της παρούσας δημοτικής μας θητείας. Από την πρώτη στιγμή, οι συνεργάτες μου κι εγώ ήμασταν ξεκάθαροι: μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η προβολή. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί δυναμικά, με ήθος και σοβαρότητα, με μόνο και αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας. Επομένως, το νοικοκύρεμα. Με ευθύνη, με σχέδιο, με όραμα.
Η περίοδος της πανδημίας, από τις αρχές του 2020, μόλις έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, αλλά και η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, αποτέλεσαν ένα μεγάλο εμπόδιο και ταυτόχρονα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Οι δυσκολίες της περιόδου αυτής όχι μόνο δεν καθυστέρησαν την υλοποίηση του προγράμματός μας, αλλά καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους στόχους μας.
«Με πρόγραμμα και επίμονη δουλειά, κάθε μέρα που περνά, κάνουμε το Δήμο μας πιο καθαρό, πιο πράσινo, πιο σύγχρονo, πιο φιλικό, πιο ασφαλή, πιο όμορφο»
Στα προηγούμενα 3,5 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, η ποιότητα της ζωής όλων μας στο Δήμο Πεντέλης άλλαξε προς το καλύτερο. Με πρόγραμμα και επίμονη δουλειά, κάθε μέρα που περνά, κάνουμε το Δήμο μας πιο καθαρό, πιο πράσινo, πιο σύγχρονo, πιο φιλικό, πιο ασφαλή, πιο όμορφο! Εκτός από το νοικοκύρεμα των οικονομικών και τη βελτίωση των εσόδων του Δήμου, περισσότερα από 140 έργα και παρεμβάσεις έγιναν και γίνονται στα Μελίσσια, στη Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη, τα περισσότερα με χρήματα που εξασφαλίσαμε από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα.
Μικρά και μεγάλα έργα και παρεμβάσεις έγιναν στην καθαριότητα που είναι ο καθρέφτης κάθε Δήμου. Ολοκληρώθηκαν και υλοποιούνται πολλά μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές και στους αθλητικούς χώρους, στην ασφάλεια, στον πολιτισμό, στην κοινωνική πολιτική, στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, στην πολιτική προστασία. Λύθηκαν μεγάλα προβλήματα που παρέμεναν άλυτα επί χρόνια, έγιναν κρίσιμες πολεοδομικές παρεμβάσεις, προχωρούν μεγάλες αστικές αναπλάσεις, αναβαθμίζονται κοινόχρηστοι χώροι. Και θα γίνουν ακόμη περισσότερα! Εργαζόμαστε με όραμα, σοβαρότητα και σχέδιο, ώστε κάθε μέρα που περνά να εξασφαλίζουμε και κάτι νέο και πρωτοπόρο για την πόλη μας.
2. Μπορείτε να αναφερθείτε στα ποσοστά ανακύκλωσης που πετυχαίνετε και τι δράσεις υλοποιείτε για την αύξηση αυτού του ποσοστού;
Παραλάβαμε έναν Δήμο με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και απαρχαιωμένο εξοπλισμό με αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, να μην υπάρχει διαλογή στην πηγή και έτσι η ανακύκλωση να είναι πολύ χαμηλή.
«Το ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου μας που ξεπέρασε το 30% το 2021, από 12% που ήταν το 2019»
Ανατρέψαμε αυτή την κατάσταση, υλοποιώντας ένα συγκροτημένο σχέδιο και πετύχαμε να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου μας που ξεπέρασε το 30% το 2021, από 12% που ήταν το 2019. Πώς το πετύχαμε αυτό;
✔ 4.450 νέοι κάδοι, με τους οποίους προχωρούμε τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων σε επτά νέα ρεύματα. Αυξάνουμε την ανακύκλωση και μειώνουμε την επιβάρυνση του Δήμου από το τέλος ταφής.
✔ 2.150 καφέ κάδοι βιοαποβλήτων -ο πρώτος Δήμος στη χώρα που το εφαρμόζει καθολικά
✔ 250 κίτρινοι κάδοι για συλλογή χαρτιού
✔ 980 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης
✔ 20 μεγάλοι κάδοι κομποστοποίησης για τα σχολεία
✔ 250 νέοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης
✔ 10 υπόγειοι κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών
✔ 10 νέοι κώδωνες για ανακύκλωση γυαλιού
✔ 50 νέοι λευκοί κάδοι για συλλογή απορριμμάτων από φελιζόλ
✔ 560 νέοι πράσινοι κάδοι για συλλογή σύμμεικτων αποβλήτων
✔ 50 νέοι κάδοι για συλλογή μπαταριών
✔ 20 νέοι κάδοι για συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών
✔ 100 νέοι κάδοι ανακύκλωσης στις πλατείες, στις παιδικές χαρές και στις στάσεις λεωφορείων
Παράλληλα, πετύχαμε τη νομιμοποίηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου μας, κάτι που μας έδωσε σημαντικά πλεονεκτήματα όπως το ότι:
- Κλείσαμε και αποκαταστήσαμε τους δύο χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που λειτουργούσαν παράνομα σε Νέα Πεντέλη και Πεντέλη.
- Μειώσαμε τα δρομολόγια που στέλνει ο Δήμος στο ΧΥΤΑ Φυλής κατά 24% σε σχέση με το 2019.
- Τα ογκώδη, το χαρτί και το φελιζόλ μεταφέρονται στο ΣΜΑ και απομακρύνονται από εκεί μέσα από τρίτους συνεργάτες, μειώνοντας κόστος και περιβαλλοντική επιβάρυνση για τον Δήμο μας.
Επίσης, ετοιμάζουμε τον Δήμο μας να περάσει στην εποχή του “πληρώνω όσο πετάω”. Οι πολίτες σε λίγα χρόνια θα πληρώνουν για τα απορρίμματά τους, ανάλογα με το βάρος αυτών. Καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης πιλοτικού προγράμματος, με την εγκατάσταση του οποίου, οι πολίτες θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή των αποβλήτων τους στα τρία βασικά ρεύματα.
3. Κατά τη γνώμη σας, γιατί το ποσοστό των γυναικών είναι ακόμη πολύ μικρό όταν μιλάμε για δημάρχους; Πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών;
Έχουν γίνει τεράστια βήματα στα θέματα ισότιμης συμμετοχής στα κοινά και, είναι αλήθεια, ότι σήμερα στους ΟΤΑ, άξιοι και ικανοί συνάδελφοι, υπηρετούν το κοινό συμφέρον, δίνοντας την καθημερινή τους μάχη για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και την επίλυση των προβλημάτων που τους δυσχεραίνουν.
Η συμμετοχή των γυναικών στην αυτοδιοίκηση έχει αλλάξει ως προς το παρελθόν κι αυτό διότι αρχικά θεσμοθετήθηκε το 2011 με την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, δευτερευόντως όμως οι γυναίκες διεκδίκησαν και μπήκαν δυναμικά και αποτελεσματικά στον πολιτικό στίβο. Κι αυτό άλλαξε τα δεδομένα και μάλιστα προς το καλύτερο! Στον Δήμο Πεντέλης, έχουν εκλεγεί συνοδοιπόροι μου εξαιρετικές κυρίες, επιτυχημένες στο χώρο τους, οι οποίες πρωταγωνιστούν στο τεράστιο έργο που υλοποιείται στην πόλη μας και οι οποίες χαίρουν της αναγνώρισης των συμπολιτών μας.
Στο πέρασμα του χρόνου, και με δεδομένη τη γαλούχηση της νέας γενιάς σε αρχές και αξίες διαφορετικές του παρελθόντος, η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση της γυναίκας δημάρχου, αλλά και των αντιδημάρχων και συνεργατών της, γίνεται όλο και πιο διακριτή. Ο καθημερινός μας αγώνας να ανταπεξέλθουμε στις προσωπικές και επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, ειδικά όπως αυτές διαμορφώνονται με την απασχόλησή μας στον αυτοδιοικητικό στίβο, φαίνεται τα τελευταία χρόνια να αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο και να συναντά το σεβασμό του κόσμου.
«Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατική εκπροσώπηση και συμμετοχή στις αποφάσεις που ρυθμίζουν και καθορίζουν τη ζωή όλων μας, που διαμορφώνουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας και σχεδιάζουν το μέλλον των παιδιών μας»
Τόσο στον Δήμο μας, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ευελπιστούμε το γεγονός αυτό να αποτελεί εφαλτήριο για τις γυναίκες να μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αποτελεί, άλλωστε προϋπόθεση για δημοκρατική εκπροσώπηση και συμμετοχή στις αποφάσεις που ρυθμίζουν και καθορίζουν τη ζωή όλων μας, που διαμορφώνουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας και σχεδιάζουν το μέλλον των παιδιών μας. Και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι γυναίκες σήμερα το βλέπουν αυτό και διεκδικούν τη θέση τους στην αυτοδιοίκηση. Οι επερχόμενες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου μένουν να το αποδείξουν…
4. Ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα και σε ποιους τομείς θα δώσετε έμφαση εφόσον ξανά εκλεχθείτε στις επερχόμενες εκλογές;
Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών παραμένει προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς όφελός τους και ταυτόχρονα θέτουμε τους νέους μεγάλους στόχους μας:
- Να πετύχουμε ικανοποιητική για τον Δήμο συμφωνία παραχώρησης του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας. Έτσι οι δημότες θα χαίρονται πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ένα αναβαθμισμένο Μέγαρο.
- Να ολοκληρώσουμε τις μελέτες στο Πεντελικό και να υλοποιήσουμε τα έργα περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αναβάθμισης στο βουνό μας. Οι δημότες θα αποκτήσουν χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού, χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώρους θέας και αναψυχής, ασφαλείς διαδρομές για πεζοπορία, ποδήλατο και κίνηση συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.
- Να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη αστική ανάπλαση της πόλης μας. Ανάπλαση που θα συνδέσει όλες τις γειτονιές της πόλης σε ένα ενιαίο δίκτυο περιπάτου, που θα αλλάξει τις γειτονιές μας και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η μελέτη ολοκληρώνεται από τον Δήμο και θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
- Να επεκτείνουμε τις μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης στα σχολεία της πόλης και στα υπόλοιπα κτήρια που απομένουν. Με εξασφάλιση χρηματοδότησης θα υλοποιήσουμε τα έργα ώστε να μειώσουμε σημαντικά τις ανάγκες σε ενέργεια και να εξοικονομήσουμε χρήματα.
- Να προχωρήσουμε σε μελέτες για σχολεία, κοινωφελείς εγκαταστάσεις και έργα υποδομής στις περιοχές που θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Περιοχές περίπου 400 στρεμμάτων θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως σε Μελίσσια και Νέα Πεντέλη. Ο Δήμος αποκτά οικόπεδα για κοινόχρηστους χώρους, σχολεία, παιδικούς σταθμούς. Προγραμματίζουμε μελέτες για κάθε ένα από αυτούς, ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος για την υλοποίησή τους.
«Ο μεγάλος μας στόχος είναι ο Δήμος Πεντέλης να είναι ένας από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα καταθέσει το σχέδιό του για μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα»
Ο μεγάλος μας στόχος είναι ο Δήμος Πεντέλης να είναι ένας από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα καταθέσει το σχέδιό του για μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα. Βάσει αυτού, ανοίγει η δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης, δικτύωσης, αλλά και χρηματοδοτήσεων τόσο των δημοτικών όσο κυρίως των ιδιωτικών υποδομών ύψους 400.000.000 ευρώ.
Όσες πόλεις καταθέσουν ολοκληρωμένο, συνεκτικό και πλήρες σχέδιο για να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030, δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από το στόχο, θα θεωρηθούν πιλοτικές και θα τύχουν αυξημένης χρηματοδότησης τόσο από την ΕΕ, όσο και από εθνικούς πόρους. Εργαζόμαστε ήδη με σχέδιο ώστε ο Δήμος μας να είναι μία από αυτές.
Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές η Δήμαρχος Πεντέλης μιλάει στο ESG+ Stories για τις πρακτικές που ακολουθούν στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, τις δράσεις για το περιβάλλον και τα ποσοστά ανακύκλωσης που πέτυχαν στην τετραετία, τους τομείς που θα δώσει έμφαση εφόσον επανεκλεγεί αλλά και για τα μειωμένα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στην αυτοδιοίκηση.