«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ουράνια τόξα. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι αλήθεια», λέει η Kimberly Carlson καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Καθώς οι βροχοπτώσεις θα αυξάνονται, πιθανώς να έχουμε δεκάδες ακόμη μέρες γεμάτες με ουράνια τόξα μέχρι το τέλος του αιώνα, όπως αναφέρει το National Geographic. Ωστόσο, δεν είναι και τόσο θετικό ότι θα βλέπουμε τόσο συχνά το όμορφο φαινόμενο. Η Μεσόγειος, η νότια Αφρική, ακόμη και τμήματα της τροπικής Νότιας Αμερικής προβλέπεται να γίνουν πιο ξηρά στο μέλλον και θα μπορούσαν να χάσουν ένα συμπαγές κομμάτι των ημερών που παράγουν ουράνιο τόξο μέχρι το 2100.
«Τα ουράνια τόξα είναι σαν τα ζιζάνια: Θα αναδυθούν όπου μπορούν, μικρά ή μεγάλα, φωτεινά ή μερικές φορές πολύ αδύναμα», λέει ο Raymond Lee Jr., ειδικός στην οπτική και τη μετεωρολογία στην Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Αννάπολη του Μέριλαντ.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα βασικά συστατικά τους είναι κοινά και διέπονται από σχετικά απλή φυσική. «Η βασική συνταγή για να δεις οποιοδήποτε τμήμα του φυσικού ουράνιου τόξου είναι η ηλιόλουστη βροχή» λέει. Οι αυξήσεις για παράδειγμα του αριθμού των ημερών με ουράνιο τόξο στην Αρκτική, μπορεί να συμβούν επειδή το νερό που έπεφτε από τον ουρανό ως χιόνι θα μετατραπεί πιο συχνά και πιο γρήγορα σε βροχή, καθώς θα έχουμε ένα πιο μέλλον με πιο υψηλές θερμοκρασίες.
Και ο Αμαζόνιος από την άλλη προβλέπεται ότι θα κατακλύζεται πιο συχνά από ξηρασία, τόσο επειδή το δάσος, το οποίο αυτή τη στιγμή δημιουργεί τη δική του βροχή, θα χάσει αυτή την δύναμή του καθώς συρρικνώνεται, όσο και επειδή η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη αλλάζει και μεταμορφώνει τα βασικά καιρικά μοτίβα, που προκαλούν τροπικές βροχοπτώσεις.
«Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί στο μέλλον είναι ότι θα υπάρχουν λιγότερα σύννεφα και ελαφρώς περισσότερη βροχή, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες να δει κάποιος ουράνια τόξα», λένε οι επιστήμονες.
Ένα πλούσιο σε ουράνιο τόξο… μέλλον θα μπορούσε επομένως να είναι σημάδι κλιματικής αλλαγής και έντονων προβλημάτων του καιρού στον πλανήτη.
Tα καιρικά μοτίβα μεταμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και έτσι σε πολλά μέρη του κόσμου, θα καταγραφούν περισσότερες βροχοπτώσεις, άρα και πιο πολλά ουράνια τόξα.