Το 96% των 250 μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως με βάση τα έσοδά τους υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με το έργο τους στον τομέα της βιωσιμότητας ή/και το ESG. Και το 80 τοις εκατό από αυτές έχουν θέσει κλιματικούς στόχους με βάση είτε παγκόσμιους είτε εθνικούς στόχους εκπομπών, από 51 τοις εκατό το 2020. Ωστόσο μόνο το 20 τοις εκατό των 166 κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως με βάση τις εκπομπές έχουν θέσει στόχους εκπομπών με βάση την επιστήμη, σύμφωνα με έκθεση της περασμένης εβδομάδας από την ομάδα επενδυτών Climate Action 100+.
.
Την ίδια ώρα ένα σημαντικό ποσοστό των εταιρειών που θέτουν στόχους δεν θέλουν να μιλήσουν γι' αυτούς. Η εταιρεία συμβούλων South Pole, με έδρα τη Ζυρίχη, δημοσίευσε την Τρίτη έρευνα σύμφωνα με την οποία, ενώ το 72% των 1.200 ιδιωτικών εταιρειών που ερωτήθηκαν έχουν θέσει στόχους εκπομπών σύμφωνα με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών δεν σκοπεύει να τους δημοσιοποιήσει.
Η South Pole αποκαλεί την πρακτική αυτή «πράσινη αποσιώπηση». «Είναι πιο δύσκολο να ελέγξουμε αυτούς τους στόχους, είναι πιο δύσκολο να βρούμε ευκαιρίες συνεργασίας κ.ο.κ.», δήλωσε η Nadia Kähkönen, εκπρόσωπος της ομάδας.
«Οι εταιρείες μπορεί να σιωπούν επειδή φοβούνται την αντίδραση κατά του ESG, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι επειδή φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν για πράσινο ξέπλυμα», αναφέρει η South Pole.
Την ώρα λοιπόν που οι οργανώσεις για το κλίμα ζητούν εδώ και καιρό αυστηρότερες απαιτήσεις δημοσιοποίησης, προκειμένου να ωθήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους, η «πράσινη απόκρυψη» καθιστά τους στόχους πιο δύσκολο να ελεγχθούν τονίζει η Bethan Halls, σύμβουλος βιωσιμότητας στην South Pole.
Τι αναφέρει έρευνα της South Pole.