Το δημογραφικό, η Be-Live και το όραμα για ένα... γόνιμο μέλλον

Σε μία εποχή που όλα τρέχουν γρήγορα, οι ρυθμοί είναι εντατικοί, οι ώρες εργασίες ατελείωτες, η δημιουργία οικογένειας έχει μείνει πίσω στους στόχους των ζευγαριών, και όταν αυτό θα χρειαστεί και ιατρική υποβοήθηση τότε τα πράγματα μοιάζουν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή.

Η Be-Live, το μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της υπογονιμότητας, με ένα όνομα - λογοπαίγνιο που συνδυάζει τη ζωή με τη πίστη, ήρθε να δώσει την ελπίδα και την ευκαιρία σε ζευγάρια που δυσκολεύονται οικονομικά να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους για τη δημιουργία οικογένειας μέσα από την υποβοηθούμενη κύηση.

«Η ίδρυση της Be-Live ήταν το αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός οράματος δικού μου και του συνιδρυτή και συναδέλφου μου Χάρη Χηνιάδη για ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας και μείωση του ποσοστού υπογεννητικότητας» σχολιάζει ο Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος στο esgstories.gr.

Ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών αγγίζει το 18-20% του συνολικού πληθυσμού. Την ώρα, όμως, που η χώρα μας πρωτοπορεί στις εγκαταστάσεις, τις μεθόδους, την τεχνογνωσία και τη νομοθεσία που αφορά στην εξωσωματική, το ποσοστό αντιμετώπισης της υπογονιμότητας εκτιμάται μόνο στο 35%. Αυτό δείχνει ότι πολλά ζευγάρια που ίσως να ήθελαν να δημιουργήσουν οικογένεια δεν μπορούν κυρίως για οικονομικούς λόγους, καθώς το οικονομικό βάρος που καλούνται να επωμισθούν τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξωσωματική ανέρχεται στα 3.000-4.000€ ανά κύκλο.

«Η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, με το δημογραφικό να απειλεί την Ελλάδα καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των γεννήσεων, φαινόμενο το οποίο έκανε την εμφάνισή του –μη αναστρέψιμα- το 2013, και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Οι παραπάνω προβληματισμοί είχαν αποτελέσει αντικείμενο ατελείωτων συζητήσεων με τον Χάρη, γεννώντας τελικά την ιδέα της ίδρυσης της Be-Live. Μας φάνηκε πρωτοποριακό και μας άρεσε ως ιδέα. Αυτό δηλαδή που κάναμε ούτως ή άλλως στο ιατρείο μάς οδήγησε να δημιουργήσουμε την Be-Live, τον Φεβρουάριο του 2019, με όραμα την κατάκτηση του ονείρου της οικογένειας μέσω υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κρατικών φορέων και του κοινού» σημειώνει ο κ. Κελλάρης.

Εφόσον ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμά της Be-Live, δεν επιβαρύνεται οικονομικά. Τα φάρμακα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και το Σωματείο, ενώ όλο το υπόλοιπο κόστος το αναλαμβάνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με περισσότερες από οκτώ μονάδες εξωσωματικής που στηρίζουν τη συγκεκριμένη δράση. «Φαίνεται παράξενο στους υποψήφιους γονείς, οι οποίοι μας ρωτούν με δυσπιστία αν είναι αλήθεια, αλλά έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα» αναφέρει.

«Υπάρχει αυξητική τάση του αριθμού γυναικών νεαρής ηλικίας που επιθυμούν να προχωρήσουν σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής»

Στην ερώτηση αν παρατηρεί αυξητική τάση στο ποσοστό γυναικών που στρέφονται στην υποβοηθούμενη κύηση ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες, ο ίδιος απαντά: «Ναι, πράγματι, υπάρχει αυξητική τάση του αριθμού γυναικών νεαρής ηλικίας που επιθυμούν να προχωρήσουν σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι νέες γυναίκες γνωρίζουν πια ότι η ηλικία είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για να επιτευχθεί κύηση αλλά και για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με την αύξηση της ηλικίας ελαττώνονται τα αποθέματα των ωαρίων στις ωοθήκες αλλά και αλλοιώνεται η ποιότητά τους, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στην ωοθηκική διέγερση και τα παραγόμενα ωάρια να μη γονιμοποιούνται το ίδιο αποτελεσματικά. Παράλληλα, η εξωσωματική σε νεαρές ηλικίες δίνει την ευκαιρία κρυοσυντήρησης ωαρίων με υψηλό δυναμικό γονιμοποίησης για μελλοντική αξιοποίηση. Αυτό που παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο είναι οι προτεραιότητες μίας γυναίκας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, πολλές φορές επιβάλλει έναν προγραμματισμό σε όλες τις πτυχές της και η γυναίκα θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της καθημερινότητάς της. Έτσι, ωθείται στο να προγραμματίσει ακόμα και το πότε θα μείνει έγκυος προχωρώντας σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Ο κ. Βασίλης Κελλάρης με τη δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη

Η υποστήριξη της δράσης από εταιρείες και την επιστημονική κοινότητα

Η Be-Live λαμβάνει υποστήριξη από εταιρείες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ο κ. Κελλάρης υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή των μεγάλων χορηγών της δράσης, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας είναι ανεκτίμητη. «Αισθανόμαστε ευγνώμονες απέναντι στις εταιρίες που μας στηρίζουν, αναγνωρίζουν την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τον άνθρωπο και εκτιμώντας το έργο μας» αναφέρει ο κ. Κελλάρης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2020, εγκαινίασαν μία νέα συνεργασία με τον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί το νησί της  Σάμου και στη συνέχεια της Πάτμου. Το 2021 η Be-Live, σε συνεργασία με τη Eurobank στο πλαίσιο του προγράμματος «μπροστά για την οικογένεια», ξεκίνησε να οργανώνει δράσεις για στήριξη των ακριτικών νησιών και του νομού Έβρου. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει ημερίδες ενημέρωσης στο Καστελλόριζο, τη Σάμο, τους Φούρνους, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, με απήχηση πέραν των προσδοκιών μας. «Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ελλιπούς πληροφόρησης στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, θέλουμε να δώσουμε δυναμικό παρόν, να αγκαλιάσουμε τις περιοχές αυτές ώστε όλος ο κόσμος, τοπικοί φορείς και ζευγάρια, να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά και τις ευκαιρίες για δωρεάν υπηρεσίες με τη στήριξη του Σωματείου μας» αναφέρει.

Πέρα όμως από τη στήριξη των εταιρειών, η Be-Live έχει αναπτύξει συνεργασία με περισσότερους από τριάντα γιατρούς, πληθώρα εθελοντών και συνεργατών από την επιστημονική κοινότητα αλλά και ιατρικές μονάδες. «Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μεγάλες μονάδες εξωσωματικής σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Διαγνωστικά κέντρα που μας προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, στηρίζοντας το έργο μας» σημειώνει.

Ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Η διαδικασία επιλογής ζευγαριών

 Ένα ζευγάρι που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Be-Live θα χρειαστεί να ακολουθήσει μια τυποποιημένη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά, θα υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση, την οποία θα βρει στην ιστοσελίδα be-live.gr, όπου θα του ζητηθεί βήμα-βήμα να επισυνάψει τα απαραίτητα έγγραφα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει έλεγχος των κριτηρίων ένταξης και εκτίμηση του περιστατικού. «Τα κριτήρια που εξετάζει η Be-Live προκειμένου να εντάξει ένα υπογόνιμο ζευγάρι στο πρόγραμμά της είναι κοινωνικά, οικονομικά και ιατρικά. Συγκεκριμένα, δίνεται προτεραιότητα σε ζευγάρια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν άλλο παιδί, ενώ υπάρχει περιορισμός στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τις καταθέσεις και την οικογενειακή ακίνητη περιουσία. Επιπλέον, υπάρχει Επιτροπή η οποία αξιολογεί τα Ιατρικά κριτήρια όπως ηλικία και αναπαραγωγικό δυναμικό. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να έχουν ελληνική υπηκοότητα» περιγράφει ο κ. Κελλάρης.

«Μέχρι σήμερα έχουμε δεχτεί περισσότερες από 140 αιτήσεις από τις οποίες έχουν εγκριθεί περίπου 70, με περισσότερα από 20 μωρά να έχουν χαρίσει χαμόγελα σε γονείς που πίστεψαν στους στόχους και το έργο του Σωματείου μας».

Το υποψήφιο ζευγάρι θα ενημερωθεί εντός 40 ημερών για το αν πληροί ή όχι τα κριτήρια και το αποτέλεσμα αξιολόγησης. Στην περίπτωση που το ζευγάρι γίνει αποδεκτό στο πρόγραμμα της Be-Live, θα υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, μετά από πλήρη ενημέρωση. Αξίζει να σημειωθεί πώς όλη η πορεία του περιστατικού μέχρι και τη γέννηση παρακολουθείται από τους γιατρούς της Be-Live.

«Μέχρι σήμερα έχουμε δεχτεί περισσότερες από 140 αιτήσεις από τις οποίες έχουν εγκριθεί περίπου 70, με περισσότερα από 20 μωρά να έχουν χαρίσει χαμόγελα σε γονείς που πίστεψαν στους στόχους και το έργο του Σωματείου μας. Θα συνεχίσουμε με αμείωτο ζήλο και ενέργεια να ενημερώνουμε τον κόσμο σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, δίνοντας ευκαιρίες και κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά μας. Με την αγάπη των συνεργατών μας και τη στήριξη των χορηγών μας, θέλουμε περισσότερα «μωρά της Be-Live», θέλουμε περισσότερα χαμόγελα» καταλήγει.

Ο κ. Βασίλης Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Ο κ. Βασίλης Κελλάρης με τη δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη

Image
Το δημογραφικό, η Be-Live και το όραμα για ένα... γόνιμο μέλλον
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Όταν η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συναντά την ιατρική και βοηθά βαθιά την κοινωνία σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν την εποχή μας, αυτό της υπογονιμότητας.