Κλιματική κρίση: Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο τρίτος πιο θερμός παγκοσμίως από το 1981

Body

Τον Ιούνιο, ο πλανήτης και κυρίως η Ευρώπη βίωσε έναν από τους πιο θερμούς μήνες των τελευταίων δεκαετιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το δίκτυο ενημέρωσης για τον καιρό και το κλίμα Climatebook (μέλος της συντακτικής ομάδας είναι και ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος), πρόκειται για τον δεύτερο πιο θερμό Ιούνιο για την Ευρώπη και τον τρίτο πιο θερμό Ιούνιο παγκοσμίως από το 1981.

.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του climatebook.gr, η μέση μηνιαία απόκλιση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη ήταν +2,04°C σε σχέση με τη μέση τιμή της κλιματικής περιόδου 1981-2010, και +1,57°C σε σχέση με την περίοδο 1991-2020. Οι αντίστοιχες τιμές παγκοσμίως ήταν +0,48°C και +0,30°C.

Οι επίμονα υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπώρησαν μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου τον φετινό Ιούνιο και ιδιαίτερα τη Δυτική Ευρώπη όπου καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και πρώιμου καύσωνα σε μετεωρολογικούς σταθμούς με δεδομένα από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Γιατί είναι ανησυχητικές οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Αναλύοντας τα δεδομένα, ο Σταύρος Ντάφης, Φυσικός-Μετεωρολόγος Ph.D. συνεργάτης στα meteo.gr, Εθνικό Αστεροσκοπείo Αθηνών και εκ των συντελεστών της ομάδας Climatebook, λέει στην «Κ» πως ο Αρκτικός Κύκλος στη Σιβηρία και στον Βόρειο Καναδά, όπου η τήξη του μόνιμα παγωμένου εδάφους επιταχύνεται την τελευταία δεκαετία, είναι από τους μεγάλους πληγέντες των φετινών ρεκόρ του Ιουνίου.

«Εξίσου πολύ ανησυχητικό στοιχείο φέτος είναι και η μικρότερη καταγεγραμμένη έκταση θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική από το 1979, στην καρδιά του χειμώνα για το Νότιο Ημισφαίριο» υπογραμμίζει ο κος Ντάφης και συνεχίζει: «πρωτοφανείς θερμοκρασίες είδε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αλλά και της Bορειοδυτικής Αφρικής. Σε αυτές τις περιοχές οι θερμοκρασίες ήταν πρωτοφανείς. Ο όρος “πρωτοφανείς” αναφέρεται στο εξής: ότι πρώτη φορά τόσο έχουμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες τόσο νωρίς μέσα στο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, το μέρος της Ελλάδας που επηρεάστηκε περισσότερο από αυτή την ανώμαλη καιρική κατάσταση ήταν η Δυτική Ελλάδα όπου καταγράφηκε ο πιο θερμός Ιούνιος τουλάχιστον από το 2010, όταν ξεκίνησαν οι συστηματικές καταγραφές από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

«Όσον αφορά στις βροχοπτώσεις, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Τουρκία καταγράφηκαν μεγαλύτερα από τα κανονικά για την εποχή ύψη βροχής, λόγω της συχνής εκδήλωσης καταιγίδων» υπογραμμίζει ο κ. Ντάφης και προσθέτει: «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη και ηχηρή ένδειξη της κλιματικής κρίσης». 

Άλλο ένα στοιχείο είναι οι ακραίες συμπεριφορές του καιρού μέσα στον ίδιο μήνα. Για παράδειγμα, στη Γαλλία τον φετινό Ιούνιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κεραυνών μηνιαίως από το 1989, με τις καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις να είναι οι πιο εκτεταμένες και ζημιογόνες τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια.

Το χαλάζι έφτασε σε μέγεθος τα 10 εκατοστά, λίγες ώρες μετά τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στη Δυτική Ευρώπη. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες προβλέπονται για τα μέσα Ιουλίου, με τη χώρα μας να μην επηρεάζεται άμεσα από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι απότομες εναλλαγές του καιρού όπως και η επίμονη ξηρασία στην Κεντρική Ευρώπη που παρατείνεται από το 2019, είναι ενδεικτικά στοιχεία της κλιματικής κρίσης και δεν εμπίπτουν στους φυσιολογικούς κύκλους του κλίματος».

Πηγή: Καθημερινή

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και πρώιμου καύσωνα σε μετεωρολογικούς σταθμούς με δεδομένα από τα τέλη του 19ου αιώνα.