H Energean ψηφίστηκε για το project «HYDROGEAN» που προβλέπει την Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) και την Παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνου (Eco H2) στον Πρίνο στην θεματική «Ενέργεια – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής».
.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Energean βραβεύεται στο πλαίσιο των Bravo! Sustainability Dialogues & Awards καθώς, μετά την περσινή διάκριση για τις δράσεις της κατά της πανδημίας Covid-19, η εταιρεία διακρίθηκε στον πυλώνα Περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, η Energean ψηφίστηκε για το project «HYDROGEAN» που προβλέπει την Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) και την Παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνου (Eco H2) στον Πρίνο στην θεματική «Ενέργεια – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής».
Η Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα στον Πρίνο, έργο το οποίο ήδη έχει εγκριθεί προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Recovery and Resilience Facility, θα έχει σημαντική θετική επίδραση στο περιβάλλον, αφού θα αποτρέπει την έκλυση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ατμόσφαιρα, καθώς αυτές θα αποθηκεύονται σε παλαιά και, πλέον, εξαντλημένα κοιτάσματα στη λεκάνη του Πρίνου. Επιπλέον, θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα δεσμεύσουν προς αποθήκευση τις εκπομπές τους, καθώς θα τις απαλλάξει από το σημαντικό κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών C02, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλές τιμές, έχοντας ακολουθήσει το ράλι των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.
Τέτοιες εγκαταστάσεις τελούν υπό ανάπτυξη ιδίως στην βορειοδυτική Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και αποτελούν παραδείγματα εφαρμογής υψηλότατης τεχνολογίας. Πέρα, λοιπόν, της συνεισφοράς της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής ως κέντρου απανθρακοποίησης και υψηλής τεχνολογίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας επιπλέον και νέους επιστήμονες.
Παράλληλα, η μονάδα Παραγωγής Οικολογικού Υδρογόνου (Eco H2) δυναμικότητας 40 τόνων ημερησίως (0,4 TWh ετησίως), με πρώτη ύλη αρχικά φυσικό αέριο και σε δεύτερο στάδιο βιοαέριο και μη ανακυκλούμενα απόβλητα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αγοράς υδρογόνου στην Nοτιοανατολική Ευρώπη. Η μονάδα βασίζεται σε τεχνολογική «πατέντα», η οποία έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία με δυνατότητα κατακράτησης διοξειδίων του άνθρακα έως και κατά 99%, επομένως το παραγόμενο υδρογόνο θα είναι εξαιρετικά χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.
Ο Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου Energean κ. Βασίλης Τσέτογλου δήλωσε σχετικά:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη νέα σημαντική αυτή διάκριση που πετύχαμε, στο πλαίσιο των Bravo! Sustainability Awards, ως φορείς ενός τόσο καινοτόμου project όπως το HYDROGEAN, και ευχαριστούμε θερμά όσους μάς ψήφισαν. Η μέριμνα για το Περιβάλλον είναι στην καρδιά του ήθους, της επιχειρησιακής κουλτούρας και της καθημερινότητας της Energean και είναι χαρακτηριστικό ότι, από το 2019, όταν και δεσμευθήκαμε για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050, έχουμε ήδη καταφέρει να μειώσουμε κατά 70% τις εκπομπές μας στο πλαίσιο του Scope 1 και Scope 2 σε επίπεδο ομίλου. Μετά, δε, και την εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών μας στην Ιταλία, έχουμε επιτύχει τον μηδενισμό των εκπομπών στο πλαίσιο του Scope 2 σε όλες, πλέον, τις επιχειρησιακές μας εγκαταστάσεις.
Οι επιδόσεις μας αυτές αντανακλώνται στις αξιολογήσεις των ανεξάρτητων οίκων καθώς τον Δεκέμβριο του 2021, το Carbon Disclosure Project (CDP) αναβάθμισε σε «Β» από «Β-» την αξιολόγηση της Energean, όταν ο μέσος όρος του κλάδου αξιολογείται με «C». Επιπλέον, η Morgan Stanley Capital Index αναβάθμισε την αξιολόγηση της Energean σε «ΑΑ» από «Α» το 2020, ενώ ο οίκος Sustainalytics αξιολόγησε ως Leader την εταιρεία, κατατάσσοντάς της πάνω από το 90% του κλάδου.
Η επιχειρησιακή μας πρακτική είναι εναρμονισμένη με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορεί να είναι μέρος στη λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής».
Εκ μέρους της Energean, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής, το βραβείο παρέλαβε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη, η οποία και δήλωσε σχετικά:
«Το HYDROGEAN εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό μας για έναν «πράσινο Πρίνο», ο οποίος ξεκίνησε ήδη με την προ διετίας συμφωνία μας με την ΔΕΗ, βάσει της οποίας το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που το συγκρότημα
καταναλώνει, παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό μας για την παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνου, θα καταστήσει ένα βιομηχανικό συγκρότημα όπως ο Πρίνος σχεδόν ουδέτερο περιβαλλοντικά, μετατρέποντάς το σε πρότυπο στη Μεσόγειο.
Θα δώσει, δε, συνολικά μία νέα διάσταση για τα ώριμα και εξαντλούμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία μετατρεπόμενα σταδιακά σε αποθήκες εκπομπών CO2, θα προσφέρουν ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Πρόκειται για επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. και για τη μεν Αποθήκευση CO2 ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατό τις απαιτούμενες άδειες και να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίησή του, με ορίζοντα εκκίνησης το 2025, για δε την Παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνο, θεωρούμε ως απαραίτητη την σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέσπιση κινήτρων ανάλογων με εκείνων που είχαν ισχύσει στην περίοδο διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα προκειμένου η νέα αυτή πηγή ενέργειας να καταστεί ανταγωνιστική προς το φυσικό αέριο».
Το Bravo! αποτελεί έναν θεσμό διαλόγου και ανάδειξης των πρωτοβουλιών που προωθούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον.
Δίνει έμφαση στην προώθηση ενός συστηματοποιημένου κοινωνικού διαλόγου, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγής απόψεων, ενημέρωσης και ανοιχτής διαβούλευσης, καθώς και μιας ευρύτερης κουλτούρας για τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότεροι από 160 oοργανισμοί, καταθέτοντας 250 πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει, καθώς και 280 σχολικές μονάδες με περισσότερους από 30.000 μαθητές πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταθέτουν, με 700 συμμετοχές, τις δικές τους προτάσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Επίσης, 350 εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων απαρτίζουν τις επιτροπές διαλόγου και αξιολόγησης, ενώ αξιολογούν περισσότεροι από 55.000 ενεργοί πολίτες.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.