Ηχηρό μήνυμα από τους ηγέτες του G7 για το ESG

Body

Οι ηγέτες των κορυφαίων βιομηχανικών εθνών συζήτησαν μια ευρεία ατζέντα που περιελάμβανε από τις προσπάθειες εμβολιασμού COVID και την αποκατάσταση μετά την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη έως τη δράση για το κλίμα. 

Αναφορικά με το ESG, οι ηγέτες αναφέρθηκαν σε ύψιστης σημασίας θέματα που αφορούν το κλίμα και τις δράσεις των  χωρών σε αυτόν τον άξονα και που θα τεθούν σε εκτενέστερη συζήτηση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26, που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός και η οικονομική ανάκαμψη στην μετά-COVID εποχή ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής, υψηλά στην  ατζέντα ήταν και οι πρωτοβουλίες που θα παρακινήσουν επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών ζητημάτων και για την επίτευξη απανθρακοποίησης της βαριάς βιομηχανίας που έχουν υψηλές εκπομπές.  

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στη Σύνοδο G7, όλες οι συμμετέχοντες χώρες έχουν δεσμευτεί να πετύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τα κονδύλια για τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις σε πρωτοβουλίες για την προστασία του κλίματος, με κοινό στόχο την απελευθέρωση 100 δισ. δολάρια επενδύσεις ετησίως έως το 2025.

Οι ηγέτες αναφέρθηκαν και στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για το κλίμα και την πράσινη ανάπτυξη, όπως είναι η Glasgow Finance Alliance for Net Zero (GFANZ), που συγκεντρώνει αρκετές καθαρές συμμαχίες χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας μηδενικών εκπομπών, η Net-Zero Asset Owner Alliance και η Net Zero Banking Alliance, που εκπροσωπούν περισσότερες από 160 εταιρείες, καθώς και για την ειδική ομάδα για τις χρηματοοικονομικές δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τη φύση (TNFD). Σύμφωνα με τους ίδιους, οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να παρακινήσουν επενδύσεις ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επίτευξη των στόχων.

Τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης του αντίκτυπου των βιομηχανιών υψηλής έντασης εκπομπών, οι ηγέτες της G7 συζήτησαν για πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν τους συγκεκριμένους τομείς. Όσον αφορά την βιομηχανία ενέργειας, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στην επιτάχυνση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στη μείωση της υπερκατανάλωσης ενέργειας, ενώ δεσμεύθηκαν να απανθρακοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τα εγχώρια συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας τους τα επόμενα χρόνια. 

Επιπλέον, η ανακοίνωση της Συνόδου, αναφέρει ότι οι χώρες αποφάσισαν να καταργήσουν σταδιακά την κυβερνητική υποστήριξη σε διεθνείς εταιρείες ορυκτών καυσίμων υψηλής έντασης άνθρακα, με ελάχιστες εξαιρέσεις..

Αναφορικά με τον τομέα μεταφορών, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων. 

Η ανακοίνωση της G7 περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με το κλίμα για κλάδους που ασχολούνται με κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως είναι η προώθηση βιώσιμων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, αλλά και για κλάδους όπως η γεωργία, η δασοκομία και άλλοι τομείς χρήσης γης, με πολιτικές που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη παραγωγή, την προστασία και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.

Αναφορικά με την διακυβέρνηση των εταιρειών, η ανακοίνωση της G7 εστιάζει στην καταναγκαστική εργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να εργαστούν συλλογικά, εγχώρια και με ιδρύματα για την προστασία των ατόμων από την καταναγκαστική εργασία ώστε να διασφαλίσουν ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι απαλλαγμένες από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα την καταναγκαστική εργασία, που υποστηρίζεται από το κράτος, ευάλωτων ομάδων και μειονοτήτων, στον γεωργικό τομέα και στις βιομηχανίες ενδυμάτων. 
 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η δράση για το κλίμα ήταν υψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής G7 που φιλοξενήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.