Η Βαλεντίνα Βασιλάτου είναι η ιδρύτρια της εταιρείας Valentina Vasilatou Conscious Swimwear και δημιουργεί μαγιό από πλαστικά μπουκάλια και δίχτυα που συλλέγονται από το περιβάλλον.
Η μόδα ήταν κάτι που της άρεσε πολύ από μικρή ηλικία, αλλά απέφευγε να ασχοληθεί ενεργά με τον κλάδο λόγω του μεγάλου αντίκτυπού της στο περιβάλλον, όπως περιγράφει στο ESG Stories. Σπούδασε ενδυματολόγος στο Central Saint Martins στο Λονδίνο, και εργάστηκε σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.
Όμως κάτι της έλειπε, διότι όπως εξομολογείται «είχα την ανάγκη να πω την δική μου ιστορία και να την παρουσιάσω μέσω της ένδυσης στην καθημερινότητα μας». Και κάπου εκεί ο όρος βιώσιμη μόδα ήρθε να δώσει ζωή στο όνειρο της. «Μετά από έρευνα πάνω στην βιώσιμη μόδα, βρήκα τα ανακυκλωμένα υφάσματα, και απευθείας ξεκίνησα να δημιουργώ του brand μου, με οικολογικές προδιαγραφές και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μόδας» περιγράφει.
«Οι επιπτώσεις μας στο περιβάλλον από τα πλαστικά απορρίμματα, είναι τεράστιες, αλλά είναι στο χέρι μας πια να βρούμε νέους τρόπους για την δημιουργική αξιοποίησή τους» σχολιάζει η κα Βασιλάτου. Το πρώτο προϊόν που λάνσαρε είναι τα μαγιό, τα οποία «φοράμε σε στιγμές στενής επαφής με την φύση» αναφέρει χαρακτηριστικά. Τους έδωσε το όνομα Conscious Swimwear, γιατί τα ίδια συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα. Τα υφάσματα που χρησιμοποιεί είναι ανακυκλωμένα, αξιοποιώντας ήδη υπάρχουσα πρώτη ύλη. Πιο συγκεκριμένα προέρχονται από πλαστικά μπουκάλια και δίχτυα που ήταν παρατημένα στο περιβάλλον, τα οποία συλλέγονται από εθελοντικές οργανώσεις για να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία ζωής.
«Με στόχο την αποσυμφόρηση του πλανήτη από την ρύπανση του πλαστικού, επιχειρήσεις, οργανώσεις και πολίτες πρέπει να συνεργάζονται»
Στο πλαίσιο αυτό έχει συνάψει συνεργασίες με οργανώσεις. «Με στόχο την αποσυμφόρηση του πλανήτη από την ρύπανση του πλαστικού, επιχειρήσεις, οργανώσεις και πολίτες πρέπει να συνεργάζονται» σχολιάζει. Από την πρώτη στιγμή που έχτιζε το business plan της εταιρείας της, η Βαλεντίνα Βασιλάτου ήθελε να συμβάλλει με τον τρόπο της σε αυτή την αλυσίδα, ξεκινώντας με τις εθελοντικές οργανώσεις. Απευθείας, συνεργάστηκε με την Healthy Seas, την εθελοντική οργάνωση συλλογής διχτυών από Ελληνικές και ξένες θάλασσες, προσφέροντας ποσοστό από τις πωλήσεις της για να συνεχίσουν το έργο τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία στηρίζει την τοπική κοινωνία καθώς παράγουν τα μαγιό τοπικά και προσαρμόζουν τον όγκο παραγωγής ανάλογα με τη δημοτικότητα και το ενδιαφέρον, διαθέτοντας ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και μερικά σημεία πώλησης για τον έλεγχο του αποθέματος και των αποβλήτων, αποφεύγοντας έτσι το waste. Επιπλέον, όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που παράγονται, όπως τα αξεσουάρ και οι συσκευασίες, είναι φιλικά προς το περιβάλλον (βιοδιασπώμενα, ανακυκλωμένα, αναγεννημένα ή βιολογικά) και έχουν πιστοποιηθεί από τις πιστοποιήσεις Eco Textiles. Παρέχουν τα προϊόντα τους μέσα στις συμπληρωματικές τους σακούλες, αλλά, όσον αφορά την πρόσθετη συσκευασία, αφήνουν την επιλογή στον καταναλωτή να ζητήσει ένα πρόσθετο ανακυκλωμένο κουτί. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφουν κάθε σπατάλη.
Επίσης, προσφέρουν ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση για τα μαγιό τους. Οι καταναλωτές μπορούν να τους επιστρέφουν τα μαγιό που δεν χρησιμοποιούν πλέον, ενθαρρύνοντας την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών αποβλήτων.
Η διαδικασία
Τα συγκεκριμένα μαγιό είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα και αναγεννημένα υφάσματα. Μια καινοτόμος τεχνική παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που επαναχρησιμοποιεί πλαστικά απόβλητα σε νέα προϊόντα. Η Healthy Seas συλλέγει τα δίχτυα-φάντασμα μέσω υποβρύχιων καθαρισμών και φροντίζει για την αναγέννησή τους σε ολοκαίνουργιο νάιλον νήμα, το οποίο χρησιμοποιεί η εταιρεία Valentina Vasilatou Conscious Swimwear για τα μαγιό της.
Τα νάιλον δίχτυα που συλλέγονται αρχικά καθαρίζονται και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα εργοστάσιο, όπου αναγεννούνται μαζί με άλλα νάιλον απόβλητα σε νήματα ECONYL®. Το νήμα στη συνέχεια πλέκεται για να παραχθούν τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μαγιό. Τα εν λόγω υφάσματα είναι πιστοποιημένα από την Aquafil και την OEKO TEX, για λόγους εγκυρότητας και διαφάνειας.
Η προστασία του περιβάλλοντος στην πράξη
Η συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις είναι ένα μεγάλο κομμάτι του brand που δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να συμβάλλουν και οι ίδιοι μέσω των αγορών τους, όπως αναφέρει η ίδια. Όμως επιπλέον, στόχος της είναι να μην περιορίζονται μόνο στην έμμεση συμβολή αλλά να τους προσφέρει και δυνατότητες να συμβάλουν άμεσα και διαπροσωπικά. Για το λόγο αυτό διοργανώνει διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις. «Με πολύ χαρά έχω να μοιραστώ, ότι διοργάνωσα τον πρώτο καθαρισμό παραλίας της εταιρείας μου, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στην παραλία του Άγιου Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη, με τίτλο καμπάνιας "Care for our Greek beaches!". Προς μεγάλη μου τιμή συνδιοργανωτές ήταν και η Healthy Seas, η οποία παρουσίασε την σοβαρότητα του προβλήματος από την ρύπανση του πλαστικού αλλά και τους τρόπους που μπορεί να συμβάλλει ο καθένας μας στην επίλυση του προβλήματος. Ο τρίτος συνδιοργανωτής ήταν το σχολείο που αποφοίτησα, η Σχολή Μωραΐτη, η οποία με είχε μυήσει στην οικολογία από μικρή ηλικία και συνεχίζει να ευαισθητοποιεί τις επόμενες γενιές. Στόχος ήταν να δοθεί σε μικρούς και μεγάλους η δυνατότητα να συμβάλλουν ενεργά καθαρίζοντας, αλλά και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που μπορούν οι ίδιοι να ακολουθήσουν στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας» σημειώνει. Να σημειωθεί ότι, επιλέγοντας να συνεισφέρει κανείς στο πρόγραμμα "Καθαρίστε τις θάλασσές μας", του προσφέρεται έκπτωση στο προϊόν VV που επιλέγει να αγοράσει ως ανταμοιβή.
Είναι το ελληνικό καταναλωτικό κοινό eco friendly;
Αναφορικά με το αν το ελληνικό καταναλωτικό κοινό είναι έτοιμο να κάνει την αλλαγή και να αγοράσει προϊόντα που είναι eco friendly απαντά «Τα παιδιά είναι πολύ ευαισθητοποιημένα σχετικά με την οικολογία, καθώς τους είναι κάτι γνώριμο, και πλέον δεδομένο. Αυτή την νοοτροπία θα δούμε όλο και περισσότερο να ανθίζει και στις επόμενες γενιές. Σχετικά με την δική μου και τις μεγαλύτερες γενιές, έχω διαπιστώσει μεγάλο ενδιαφέρον και ως καταναλωτές αλλά και ως ενεργοί πολίτες. Από την μία λοιπόν είδα ιδιαίτερη ανταπόκριση, καθώς από τον πρώτο κιόλας χρόνο η εταιρεία μου και τα προϊόντα μου είχαν μεγάλη απήχηση. Από την άλλη παράλληλα, οι συμμετοχές στον καθαρισμό παραλίας ήταν πολλές, πράγμα που δείχνει και την πραγματική ευαισθητοποίηση». Σύμφωνα με την ίδια σύντομα το eco-friendly θα γίνει μια από τις βασικές προδιαγραφές για οτιδήποτε στην καθημερινότητά μας. Η οικολογική ταυτότητα της εταιρείας προτείνει την οικολογική δράση μέσα από την τέχνη και την μόδα, έτσι ώστε να ενταχθεί ο καθένας μας σε αυτό το lifestyle με ευχάριστο και ξεχωριστό τρόπο, να εμπνέει και να επηρεάζει άλλους, και βήμα-βήμα να αναζητά ο ίδιος περισσότερες ευκαιρίες να μειώσει τον οικολογικό του αντίκτυπο.
Η επόμενη μέρα και η διάνθιση των προϊόντων της
Στόχος της κας Βασιλάτου είναι να προσφέρει πάντα την τελευταία λέξη της μόδας, μέσω της οικολογίας και της υψηλής αισθητικής. «Όπως και η πρώτη μου κολεξιόν, όλες οι επόμενες θα είναι θεματικές με έμπνευση την φύση, με fashionable προτάσεις που κάνουν stand out, για να
δηλώνει ένα eco-statement αυτός που τα φοράει» υπογραμμίζει. Το επόμενο προϊόν που θα λανσάρει είναι τα Conscious Leggings, ένα προϊόν που δημιουργεί από το ίδιο ανακυκλωμένο ύφασμα με τα μαγιό. «Στην δεύτερη κολεξιόν της εταιρείας μου με όνομα ‘PÉLAGOS’, με minimal και αφαιρετικό τρόπο παρουσιάζω prints με έμπνευση την χελώνα Caretta Caretta, το πλανκτόν και τις μέδουσες» καταλήγει.
Επισκεφτείτε την σελίδα της www.valentinavasilatou.com για να διαβάσετε παραπάνω σχετικά με την ιστορία του κάθε print και τον τρόπο που συνδέονται μεταξύ τους και με εμάς. Για αυτούς που παρευρέθηκαν στον καθαρισμό παραλίας, αυτή η κολεξιόν θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς θα αναγνωρίσουν την διαδικασία και το ταξίδι που ακολουθεί, από μια δραστηριότητα στην φύση, στην παραγωγή σχεδίων που προέρχονται από αυτή.
To πάθος της για τη μόδα αλλά και η ευαισθητοποίησή της για το περιβάλλον είναι τα κίνητρα της Βαλεντίνας Βασιλάτου για τη δημιουργία του brand Conscious Swimwear, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας αποβλήτων, προσφέροντας ένα δεύτερο κύκλο ζωής σε αυτά.