Αυτή ήταν μια κρίσιμη χρονιά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η προειδοποίηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή τον Οκτώβριο για "κόκκινο κώδικα για την ανθρωπότητα" ήταν σαφής.
Έξι χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, κινδυνεύουμε πραγματικά να χάσουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό. Οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επίτευξη του στόχου του Παρισιού απαιτεί άμεση δράση, για την οποία κάθε φορέας είναι υπεύθυνος.
Αυτή η αίσθηση του επείγοντος έθεσε τις βάσεις για την πρόσφατη συνάντηση της COP26 στη Γλασκώβη: να επιδείξουμε μια βαθμιαία αλλαγή και να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων, όπως η απαιτούμενη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 45% έως το 2030, και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτή τη μείωση με τρόπο που να παρέχει μια δίκαιη μετάβαση, επιτρέποντας τη συνέχιση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.
Έχει σημειωθεί πρόοδος. Χώρες που είναι απαραίτητες για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία, ανακοίνωσαν δεσμεύσεις για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα. Η COP26 οδήγησε σε νέες δεσμεύσεις των χωρών για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, τη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και την αναχαίτιση της αποψίλωσης των δασών.
Πετύχαμε επίσης πρόοδο σε βασικά ζητήματα εφαρμογής, όπως η προετοιμασία του δρόμου για τις παγκόσμιες αγορές άνθρακα, ο καθορισμός κοινών χρονοδιαγραμμάτων για τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές και τα δημόσια μητρώα για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές CO2.
Πίσω από την πολιτική και την πολιτική, έχουν ενταθεί οι ρυθμιστικές δραστηριότητες για τον εντοπισμό των τρωτών σημείων και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Πολλές ρυθμιστικές αρχές έχουν θέσει νέες προσδοκίες σχετικά με τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου και οι διεθνείς φορείς θέσπισης προτύπων έχουν αρχίσει τις εργασίες για παγκόσμια πρότυπα.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αύξησε επίσης τις φιλοδοξίες του για το κλίμα, γεγονός που αποδεικνύεται από την Net-Zero Banking Alliance, της οποίας έχω το προνόμιο να προεδρεύω, και η οποία αυξήθηκε από τους αρχικούς 43 υπογράφοντες τον Απρίλιο σε 95 μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 43% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.
Στην Standard Chartered, δημοσιεύσαμε τον Οκτώβριο τους ενδιάμεσους στόχους και τη μεθοδολογία μας για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου μέχρι το 2050, μαζί με μια λευκή βίβλο που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουμε να το επιτύχουμε. Επισημάναμε ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εμείς και άλλοι, ιδίως όσον αφορά την ακρίβεια και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και το γεγονός ότι τα πρότυπα και οι μεθοδολογίες εξακολουθούν να εξελίσσονται.
Αλλά είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την τελειότητα. Εμείς, και ο υπόλοιπος κλάδος, πρέπει να αναλάβουμε, να δημοσιοποιήσουμε και να τηρήσουμε τις κατάλληλες δεσμεύσεις για το καθαρό μηδέν. Η NZBA διαδραματίζει βασικό ρόλο στο να μας βοηθήσει όλους να μάθουμε μαζί.
Παρά την πρόοδο, απομένει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει.
Οι τομείς που έμειναν άλυτοι στην COP26 θα μεταφερθούν στην COP27, όπως και οι προσδοκίες για επικαιροποιημένες φιλοδοξίες από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου. Οι πολιτικές και οι κανονισμοί που σχετίζονται με το κλίμα θα συνεχίσουν να ωριμάζουν και να επεκτείνονται, οδηγώντας σε μια συνολική μετατόπιση από εθελοντικά σε υποχρεωτικά πλαίσια και δράσεις.
Οι προσπάθειες συντονισμού θα παραμείνουν στο επίκεντρο. Μια βασική πρόκληση για τους φορείς θέσπισης προτύπων και τις ρυθμιστικές αρχές θα είναι να επιτύχουν ένα αποτελεσματικό επίπεδο εναρμόνισης, δεδομένης της ποικιλομορφίας των ενδιαφερομένων μερών και των υφιστάμενων πλαισίων, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ της αποτροπής του λεγόμενου "πράσινου ξεπλύματος" και της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αφενός, και της υποστήριξης των διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών ροών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης στο καθαρό μηδέν, αφετέρου.
Ένα πράγμα που μάθαμε από το 2021 είναι ότι "κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς". Έχουμε ακόμη χρόνο για να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις περιοχές του κόσμου που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Θα χρειαστούν συλλογικές προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό. Η εστίαση και η αίσθηση του επείγοντος που στήριξε την COP26 πρέπει να συνεχιστεί, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση .
Η Tracey McDermott είναι επικεφαλής της ομάδας συμπεριφοράς, οικονομικού εγκλήματος και συμμόρφωσης της Standard Chartered, πρόεδρος της Net-Zero Banking Alliance και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Financial Conduct Authority.