Χρονιά-ορόσημο το 2021 για τις ελληνικές Startups με ρεκόρ χρηματοδοτήσεων

Body

Το 2021 αναμένεται να αποδειχθεί χρονιά-ορόσημο για το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Οι ελληνικές Startups παρουσίασαν συνολικά ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις, με τις χρηματοδοτήσεις να σημειώνουν ρεκόρ παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε πως το ελληνικό οικοσύστημα των Startups, είναι ισχυρότερο σήμερα σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο, ενώ η δυναμική που επιδεικνύουν σταθερά οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχει θέσει τις βάσεις ώστε η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακό hub καινοτομίας, προσελκύοντας, μεταξύ άλλων, μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτά είναι μόλις μερικά από τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης που δημοσίευσε το Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital. Πρόκειται για το πέμπτο εκτενές report με σκοπό την καταγραφή των ευκαιριών χρηματοδότησης και των προφίλ των Startups στην Ελλάδα.

Η συμβολή του χρηματοδοτικού μηχανισμού EquiFund, από κοινού με τα συνεργαζόμενα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, αποδείχθηκε καθοριστική τη φετινή χρονιά. Μέσω της συνεργασίας, τα VCs εντόπισαν και επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στις πολλά υποσχόμενες ελληνικές Startups, ενώ η «ψήφος εμπιστοσύνης» που έδωσαν στις νεοφυείς επιχειρήσεις ενθάρρυναν επίσης τη συμμετοχή επενδυτών και από τον ιδιωτικό τομέα, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων ετών. Οι 120 ελληνικές Startups στις οποίες επένδυσαν τα συνεργαζόμενα με το EquiFund VCs, οδήγησαν με της σειρά τους στη συμμετοχή αντίστοιχου αριθμού επενδυτών από όλο τον κόσμο.

Αναλυτικότερα, οι 10 κορυφαίες Startups του 2021 «σήκωσαν» συνολικά 397 εκατ. ευρώ, με τα αντληθέντα κεφάλαια να υπετριπλασιάζονται σε σχέση με το 2020. Συνολικά το 2021 χρηματοδοτήθηκαν 70 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα τα συνολικά κεφάλαια που διοχετεύθηκαν προς αυτές τις επιχειρήσεις υπερβαίνουν σε αξία το μισό δις. ευρώ. Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι life sciences, retail και agritech, με τις startups των maritime tech και deep tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.

Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, Blueground, Viva Wallet και FlexCar βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, «σηκώνοντας» η κάθε μία κεφάλαια άνω των 50 εκατ. ευρώ, επίτευγμα ιδιαίτερα σημαντικό για το ελληνικό οικοσύστημα. Σε γενικές γραμμές το ύψος των χρηματοδοτήσεων προς τις ελληνικές Startups αρχίζει κινείται κοντά σε τριψήφια επίπεδα, παγιώνοντας την θετική εικόνα του ελληνικού οικοσυστήματος στα μάτια των επενδυτών. Παράλληλα, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 6 πολύ σημαντικές εξαγορές. Ενδεικτικά, οι εξαγορές της Niometrics και της Lenses.io υπολογίζεται πως υπερβαίνουν σε αξία τα 70 εκατ. ευρώ έκαστη. Το μέγεθος αυτών των εξαγορών πιστοποιεί την ποιότητα του χαρακτήρα καινοτομίας και επιχειρηματικού πνεύματος που διαπερνά το ελληνικό οικοσύστημα.

Εκτός των άλλων το 2021 είδε τη «γέννηση» των πρώτων αμιγών ελληνικών unicorns. PeopleCert, Blueground και Viva Wallet συγκαταλέγονται πλέον και επίσημα μεταξύ των ευρωπαϊκών «μονόκερων», των εταιρειών δηλαδή με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων. Οι unicorn Startups μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο ως πρότυπο επιχειρηματικής επιτυχίας αλλά και να συνεισφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος αλλά και της νέας γενιάς entrepreneur, «επιχειρηματικών αγγέλων» και νέων καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων.

Εκτός από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός του εγχώριου οικοσυστήματος, σε σημαντικές συμφωνίες προχώρησαν και οι Startups του εξωτερικού που ιδρύθηκαν από Έλληνες. Ενδεικτικά, στις περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Zoe και η Manual, «σήκωσαν» ιδιαίτερα μεγάλα ποσά στους πρόσφατους γύρους χρηματοδότησης (20 και 30 εκατ. δολάρια αντίστοιχα). Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις έλαβαν μέρος διεθνώς αναγνωρισμένα VCs, όπως η Y Combinator, η Silicon Valley Bank, η Speedinvest και η Mouro Capital. Η ενεργή συμμετοχή των ξένων VCs και επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών (αγγίζει το εντυπωσιακό 85%) αποδεικνύει επίσης τον βαθμό ανάπτυξης του ευρύτερου οικοσυστήματος, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για περαιτέρω πρωτοβουλίες εξωστρέφειας.

Αναφορικά με τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των 100.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, καθώς και στα 400.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ. Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022.

Καθώς οδεύουμε προς το τέλους του έτους, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες, οι ελληνικές Startups διαγράφουν μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία, ενώ τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί και το 2022. Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διαχειριστεί κεφάλαια ύψους 1,5 δις. ευρώ, με φόντο την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ευελπιστεί πως οι συνολικοί πόροι που θα μπορούν να διοχετευτούν, μέσω του ΕΣΠΑ, προς τις Startups θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει ένα αρχικό κεφάλαιο πάνω από 200 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή είναι 1,26 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

«Εάν λάβουμε υπόψη όλα τα είδη των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών μέσων και πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των επενδύσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στο επίπεδο των εταιρειών που επενδύουν, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ μπορούν να οδηγήσουν στη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία πάνω από €7-€10 δις. και να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια.» σημείωσε από την πλευρά του ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πηγή: Startupper.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Αναλυτικά τα ευρήματα του νέου report του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital για την πορεία και τις προοπτικές του ελληνικού οικοσυστήματος.