Κατά 2% μπορεί να διογκωθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω του 1,5 βαθμού Κελσίου.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, τα περισσότερα μοντέλα προβλέπουν μία περίοδο αύξησης της θερμοκρασίας υπέρ του ορίου του 1,5 βαθμού για αρκετά χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες. Στη συνεχεια όμως, αναμένεται υποχώρηση στο σημείο του 1,5 βαθμού σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 πριν από το 2100. Προκειμένου να συμβεί αυτό απαιτείται μείωση του επιπέδου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε σχεδόν μη ρεαλιστικά επίπεδα.
Εάν βέβαια γίνουν πραγματικότητα αυτά τα μοντέλα, θα αυξηθούν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές. Προκειμένου να αποφευχθεί η μόνιμη ζημία στα οικοσυστήματα, οφείλουμε να αποφύγουμε εντελώς την αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του 1,5 βαθμού, σύμφωνα με τη μελέτη.
Με τον τρόπο αυτό, θα είναι στη συνέχεια ευκολότερο να μειωθεί και το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ταυτόχρονα όμως με την προστασία του πλανήτη, θα υπάρξει και ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα: μακροχρόνια οικονομικά οφέλη. «Οι επενδύσεις για την επίτευξη των ταχέων αλλαγών για ένα παγκόσμιο σύστημα μηδενικών ρύπων θα αποδόσει καρπούς σε μακροχρόνιο επίπεδο», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Keywan Riahi.
Επίσης, ο Laurent Drouet, επιστήμονας στον όμιλο κλιματικών ερευνών CMCC τονίζει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ ενδέχεται να ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 2%. Ο υπολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει το κόσμος της κλιματικής αλλαγής στην περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας πέραν του 1,5 βαθμού.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει να εφαρμόσουν τους κλιματικούς τους στόχους με βάση το πλαίσιο που έχει τεθεί από την Συμφωνία των Παρισίων. Επίσης, σημειώνεται ότι οι δεσμεύσεις που γίνονται αυτή την περίοδο δείχνουν ότι έχει καθυστερήσει η επιβολή των μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να αυξηθούν σε τεράστιο επίπεδο.
Πηγή: Βloomberg
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, τα περισσότερα μοντέλα προβλέπουν μία περίοδο αύξησης της θερμοκρασίας υπέρ του ορίου του 1,5 βαθμού για αρκετά χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες.