Ο φορέας εποπτείας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της G20 παρουσίασε τη Δευτέρα ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων, αλλά ανέβαλε την περαιτέρω πολιτική εργασία εν μέσω της υποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έθεσε σε δοκιμασία τις προσπάθειες προώθησης μιας ενιαίας χρηματοπιστωτικής πολιτικής για τους κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα.
.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από πολλές ομάδες που ασχολούνται με τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι μεγάλες αλλαγές στην πολιτική για το κλίμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιό του, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της G20 δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον συντονισμό και την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα. Ωστόσο, ανέφερε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων στα χρηματοπιστωτικά συστήματα, ορισμένα από τα μέλη της, μεταξύ των οποίων κεντρικοί τραπεζίτες και υπουργοί, επιθυμούν να αναστείλουν τις περαιτέρω εργασίες για το κλίμα.
«Ενώ πολλά μέλη θεωρούν ότι απαιτούνται περαιτέρω εργασίες, ορισμένα μέλη θεωρούν ότι οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα είναι επαρκείς», ανέφερε το FSB σε ενημέρωση του χάρτη πορείας για το κλίμα του 2021 που υποβλήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της G20 που συνεδρίασαν στη Νότια Αφρική.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, δεν θα παραστεί στη συνάντηση της G20, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters την περασμένη εβδομάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν την προεδρία της G20, την οποία συνέβαλαν στη δημιουργία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το επόμενο έτος.
Το FSB δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει κάθε χρόνο θέματα που σχετίζονται με το κλίμα και θα επικεντρωθεί στον ρόλο του ως συντονιστή των διεθνών εργασιών για τους κλιματικούς κινδύνους.
Ο εποπτικός φορέας δήλωσε ότι δεν έχει σχέδια να αναλάβει περαιτέρω σημαντικές πολιτικές δράσεις για την ενσωμάτωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στις εποπτικές και ρυθμιστικές του δραστηριότητες. Οι εργασίες για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά από τα ιδρύματα μέλη του, ανέφερε.
Τι think tank Finance Watch, με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η έλλειψη αναφοράς σε συγκεκριμένα ρυθμιστικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων αποτελεί απότομη υποχώρηση από την αρχική φιλοδοξία της G20 και μια στιγμή πολυμερούς οπισθοδρόμησης.
«Επιβεβαιώνει αυτό που ακούμε από την ολομέλεια της G20 στη Μαδρίτη (τον Ιούνιο): η FSB υποχωρεί υπό πίεση, ιδίως από τις ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωσή της. «Εάν η G20 εγκρίνει αυτή την αλλαγή, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε μια κατακερματισμένη απάντηση. Αυτό αποδυναμώνει τα κίνητρα για τις υστερούσες δικαιοδοσίες (και) μειώνει την πολυμερή πίεση για δράση», πρόσθεσε η επικεφαλής έρευνας και υπεράσπισης, Julia Symon.
Νωρίτερα φέτος, η FSB δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τη χρησιμότητα των σχεδίων μετάβασης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το 2024 παρουσίασε μια απολογιστική έκθεση για τις εποπτικές και ρυθμιστικές εργασίες σχετικά με τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη φύση.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2023 από τους διεθνείς φορείς θέσπισης προτύπων και τις παγκόσμιες τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές. Επίσης, περιγράφει τις προσπάθειες για την παροχή προοπτικών δεδομένων που θα βοηθήσουν τις τράπεζες και τις εταιρείες να ποσοτικοποιήσουν τις οικονομικές απώλειες από κλιματικές κρίσεις, όπως οι καύσωνες.

Tα βασικά εμπόδια ορθώνουν οι ΗΠΑ.