Με αέρα ESG τα τρία νέα Ταμεία των 8 δισ.ευρώ

Body

Με διυπουργική συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φαίνονται σαν μια συνέχεια του γνωστού πλέον Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Τα τρία αυτά ταμεία θα φτάσουν στα 8 δισ.ευρώ και στοχεύουν στη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, στην ορθή συνέχιση της ενεργειακής μετάβασης με ταυτόχρονη επίλυση δυσλειτουργιών προηγούμενων προγραμμάτων, αλλά και στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών. Η «αυλαία» για τα ταμεία θα ανοίξει το 2026 και έχει χρονικό ορίζοντα το 2032.

.

Τα 8δισ. ευρώ διαρθρώνονται κατά τον εξής τρόπο στα τρία ταμεία:

-Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: 4,7 δισ.ευρώ

-Ταμείο Εκσυγχρονισμού: 1,6 δισ.ευρώ

-Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων: 1,7 δισ. ευρώ

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε τα τρία ταμεία, αναφέροντας το βασικό όραμα πίσω από αυτά που δεν είναι άλλο από την στήριξη της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της απορροφησιμότητας των Ταμείων. «Είναι ευθύνη μας να τρέξουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά και για την ορθή κατανομή» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Σημαίνοντα ρόλο στην απορρόφηση των νέων χρηματοδοτικών πόρων έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον Υπουργό κ. Σταύρο Παπασταύρου να υπογραμμίζει ότι θα δοθεί έμφαση στις περιφερειακές ενεργειακές ανισότητες, και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μια απ΄τις βασικότερες δράσεις του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου που προτείνει το Υπουργείο, είναι η δημιουργία του Μητρώου Δικαιούχων Ενεργειακής Στήριξης, με σκοπό την καλύτερη κατεύθυνση των χρημάτων σε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μάλιστα ο κ. Παπασταύρου δήλωσε ότι: «Το Μητρώο έρχεται να λύσει ένα ζήτημα που ανέκυψε από το “Εξοικονομώ”, ότι πολλοί δικαιούχοι δεν επωφελήθηκαν απλώς και μόνο διότι δεν ήξεραν ότι εμπίπτουν σε αυτό».

Το Υπουργείο θα απορροφήσει, επίσης, πόρους από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, το οποίο μάλιστα έχει δημιουργηθεί at hock από την Ε.Ε. για την χώρα μας. Στις πρώτες προτεραιότητες είναι η ολοκλήρωση των νησιωτικών διασυνδέσεων, η ανάπτυξη πλωτών αιολικών, αλλά και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων τόσο για αυτοκατανάλωση, όσο και για εμπορικούς σκοπούς.

Το Υπουργείο Μεταφορών θα κάνει χρήση πόρων από τα ίδια ταμεία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε δράσεις που αφορούν την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και την στήριξη της ηλεκτροκίνησης στα νησιά. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, ανέφερε ότι 200 εκατ. ευρώ θα κινηθούν προς την επέκταση των γραμμών 2 και 3 του μετρό, αλλά και την «ανακαίνιση» του ηλεκτρικού, δηλαδή της γραμμής 1, καθώς και 12εκατ.ευρώ στην ανάπτυξη και την βελτιστοποίηση της τηλεματικής. Στην ηλεκτροκίνηση θα διοχετευθούν 117 εκατ. ευρώ, με λειτουργία νέων «πράσινων» λεωφορείων, ενώ σημαντικά θα είναι και τα έργα για την αναβάθμιση της μικροκινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων με όραμα να αλλάξει η αστική εικόνα. Παράλληλα, στο πεδίο των Νήσων, υψηλά κατατάσσονται τα προγράμματα για την ανανέωση του στόλου φορτηγών, των city logistics, αλλά και των υποδομών φόρτισης οχημάτων.

Παραμένοντας στα νησιά και την ναυτιλία, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, τοποθετήθηκε σχετικά, αναφέροντας ότι «ο σταδιακός εκσυγχρονισμός του στόλου είναι αναγκαιότητα, αλλά και καίρια πολιτική». Το Υπουργείο θα απορροφήσει χρήματα από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού για δύο δράσεις. Αφενός, για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του στόλου ναυτιλίας, των ferry boats, αλλά και των τουριστικών ημερόπλοιων, ένα έργο που θα φτάσει τα 300 εκατ.ευρω. Αφετέρου για την αναβάθμιση επτά κτιριακών συγκροτημάτων του υπουργείου Ναυτιλίας, με 28 εκατ. ευρώ, που θα διοχετευτούν στην λιμενική εκπαίδευση και την προσέλκυση νέων επαγγελματιών. «Η χώρα μας μεγάλωσε με την ναυτιλία. Μετά την μεταπολίτευση ο επαγγελματικός προσανατολισμός στράφηκε στο Δημόσιο. Σήμερα όμως οι νέοι άνθρωποι επανέρχονται στην θάλασσα και αυτό θα μας ωφελήσει πολύ», σημείωσε ο Υπουργός.

Στο πεδίο της κοινωνίας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα αντλήσει πόρους από το  Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, με βασική στόχευση την στήριξη των ατόμων με αναπηρία, την αναβάθμιση των ειδικών σχολείων, αλλά και την κάλυψη αναγκών μεταφοράς των μαθητών. Λόγος έγινε και για τις φοιτητικές εστίες οι οποίες πρόκειται να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο στόχος είναι να παραδοθούν κτήρια ενεργειακά αποδοτικότερα, ασφαλή, αλλά και αισθητικά ωραιότερα. «Για τις εστίες οραματιζόμαστε να μεταστραφεί εντελώς η εικόνα. Σήμερα ντρεπόμαστε για την κατάσταση, σε λίγο καιρό θέλουμε να είμαστε περήφανοι» ανέφερε η Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

Τέλος, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε το σχέδιο δράσεων του Υπουργείου, ύψους 587 εκατ.ευρώ, επίσης από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων. Ο ένας πυλώνας αφορά πιλοτικό πρόγραμμα για 1000 κατοικίες που θα δοθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αξιοποιώντας ακίνητα του Δημοσίου. Παράλληλα σχεδιάζεται ανακαίνιση κλειστών ιδιωτικών ακινήτων με κρατικό δάνειο και ακόλουθη υποχρέωση για μακροχρόνια μίσθωση σε ευάλωτα νοικοκυριά και φοιτητές. Σημαντικό κρίνεται επίσης το μέτρο που αφορά την επιδότηση ενοικίου σε δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται εκτός έδρας (πχ νησιά, ή ορεινές περιοχές), αλλά και σε όσους διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις από και προς τον τόπο εργασίας τους.

Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων θα διαχειριστούν το νέο πακέτο ευρωπαϊκών πόρων για την ενεργειακή θωράκιση και μετάβαση, την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και την αστική ανθεκτικότητα.