Ντέπη Τζιμέα (ΟΤΕ): Ο δείκτης ESG είναι η κορυφή του παγόβουνου, η δουλειά βρίσκεται από κάτω

Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής και της επιχειρησιακής λειτουργίας του ομίλου ΟΤΕ, διέποντας από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που σχεδιάζει για τους πελάτες, μέχρι τις οικονομικές επιδόσεις και τις δράσεις για τους εργαζομένους, το περιβάλλον και την κοινωνία. Έχοντας ενσωματώσει κριτήρια ESG για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, που εξυπηρετούν στη διαφάνεια, μέτρηση και αξιολόγησή του. Η συμμετοχή του ΟΤΕ σε διεθνείς δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποδεικνύει τη δέσμευση και προσήλωση του σε στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενσωμάτωση ESG κριτηρίων.

Όπως πολύ γλαφυρά εξηγεί η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης ομίλου ΟΤΕ στο ESG Stories «Θα έλεγα ότι οι αξιολογήσεις από τους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης μοιάζουν με παγόβουνο. Η συμμετοχή σε δείκτες είναι η κορυφή του παγόβουνου, το ορατό μέρος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας». 

Ντέπυ Τζιμέα
Η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης ομίλου ΟΤΕ

Όπως η ίδια αναφέρει η κορυφή του παγόβουνου είναι η αναγνώριση και η επιβράβευση της επίτευξης κριτηρίων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. «Ο ΟΤΕ είναι από τις πρώτες εταιρείες που συμμετέχει στον δείκτη ESG του X.A. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Χ.Α, που δείχνει στις εισηγμένες τη σωστή κατεύθυνση και τις βοηθά να εστιάσουν και να βελτιωθούν σε κρίσιμα θέματα βιωσιμότητας. Στα θέματα που ενδιαφέρουν τους επενδυτές διεθνώς ολοένα και περισσότερο» προσθέτει. 

Υπογραμμίζει όμως πως «υπάρχει και το υποθαλάσσιο μέρος του παγόβουνου, που είναι το 90%. Είναι η πολύ και συστηματική δουλειά σε όλα τα μήκη και πλάτη της εταιρείας, που χρειάζεται να γίνει για να ενταχθεί μια εταιρεία στους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι η αλλαγή κουλτούρας, η στρατηγική, οι πολιτικές, οι διαδικασίες και οι δράσεις» και αυτό το έχει πετύχει θριαμβευτικά ο όμιλος. 

Σύμφωνα με την κα Τζιμέα, στον όμιλο ΟΤΕ τα έχουν  καταφέρει κυρίως λόγω δύο επιλογών: της τοποθέτησης της βιώσιμης ανάπτυξης από πολύ νωρίς στο επίκεντρο της επιχειρηματικής τους στρατηγικής και δεύτερον της δημιουργίας μιας μεγάλης διεταιρικής ομάδας εταιρικής υπευθυνότητας, 50 και πλέον ατόμων, που συνεργάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον όμιλο.  

Αυτά δεν είναι μόνο λόγια, αλλά επαληθεύονται μέσα από τον 16ο απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου ΟΤΕ ο οποίος καταγράφει τη συνεισφορά του στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους μέσω της τεχνολογίας, παρουσιάζοντας την μακροπρόθεσμη αξία που παράγει για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. 

Βασικές προτεραιότητες βιωσιμότητας του ομίλου είναι η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού του αποτυπώματος, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο. Για το περιβάλλον η COSMOTE έθεσε νέους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: μηδενισμός των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2025 από τις λειτουργίες του και έως το 2040 από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. 

ΟΤΕ

Με επενδύσεις 2 δισ στα δίκτυα νέας γενιάς την τετραετία και αναπτύσσοντας προηγμένα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες ενισχύει την προσβασιμότητα και την ανάπτυξη. Παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, καθώς και για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, όπως και των ανθρώπων του. Το 2020, η κοινωνική συνεισφορά του ομίλου άγγιξε τα 5,1 εκατ. ευρώ, είχε πάνω από ένα 1,6 επωφελούμενους.

«Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να συνδυάζουμε τις καλές οικονομικές επιδόσεις με ένα συνεχώς αυξανόμενο θετικό αποτύπωμα»

«Σήμερα, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τις βιώσιμες επενδύσεις μαζί με τους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργούν μια συνεχή αύξηση των επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν βάσει των αρχών της βιωσιμότητας. Παρακολουθήσαμε πρόσφατα και το μεγάλο ενδιαφέρον που προσέλκυσε και η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη. Ο όμιλος ΟΤΕ έχει πάρει θέση σε αυτή τη νέα πιο βιώσιμη πραγματικότητα, θέλει να είναι μέρος της. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να συνδυάζουμε τις καλές οικονομικές επιδόσεις με ένα συνεχώς αυξανόμενο θετικό αποτύπωμα, δημιουργώντας έναν κόσμο καλύτερο για όλους» αναφέρει η κα Τζιμέα.

Η τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο ΟΤΕ, όπως αναφέραμε παραπάνω επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την τεχνολογία και την ανάπτυξη των δικτύων του. «Τα επόμενα 10 χρόνια θα έρθουν περισσότερες αλλαγές στην ανθρωπότητα από όσες έγιναν τα προηγούμενα 100. Το μέλλον φαίνεται ότι θα είναι υβριδικό και χάρη στην τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα που στο παρελθόν ήταν αδύνατα. Υπολογίζεται ότι έως το 2030 το 85% με 90% του κόσμου θα συνδέεται με υψηλές ταχύτητες» αναφέρει η κα Τζιμέα και προσθέτει πως «Η τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στον όμιλο ΟΤΕ «είμαστε τεχνολογία». Με τις επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ, €5 δις την τελευταία δεκαετία και το επενδυτικό πλάνο ύψους €2 δις έως το 2024 για την υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς, δημιουργούμε την πρόσβαση στην τεχνολογία». 

«Η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος και σε άλλους τομείς όπως της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος»

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τα δίκτυά, με τις ψηφιακές λύσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που προσφέρει ο ΟΤΕ, συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων. «Αντίστοιχα η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος και σε άλλους τομείς όπως της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος» υπογραμμίζει η ίδια. 

ΟΤΕ

«Δε φτάνει όμως να έχεις πρόσβαση στην τεχνολογία για να είσαι digital savvy και να κερδίζεις από τις δυνατότητές της. Χρειάζεται να έχεις και τις κατάλληλες δεξιότητες για να τις αξιοποιήσεις. Εταιρείες τεχνολογίας όπως ο όμιλος ΟΤΕ οφείλουν να φροντίζουμε ώστε όλοι οι πολίτες όχι μόνο να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία αλλά και να έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να την αξιοποιούν» συμπληρώνει η κα Τζιμέα. Στον όμιλο ΟΤΕ έχουν φροντίσει πρώτα να μετασχηματιστούν ψηφιακά οι ίδιοι «Ψηφιακοποιούμε τη λειτουργία μας, εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας στις ψηφιακές τεχνολογίες και τους δίνουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Έτσι, μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στο ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και της πολιτείας». 

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του ομίλου στη νέα γενιά
 

Ο όμιλος συμβάλλει σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών και των νέων σε όλη τη χώρα.
Εδώ και 20 χρόνια ο όμιλος τρέχει το «Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE» το οποίο προσφέρει υποτροφίες για πρωτοετείς φοιτητές. Συνολικά στα 20 χρόνια του προγράμματος έχουν δοθεί 724 υποτροφίες, το οποίο μεταφράζεται σε 6,5 εκατ. ευρώ.
 
Μάλιστα φέτος για την επέτειο των 20 χρόνων του Προγράμματος Υποτροφιών COSMOTE, είκοσι υπότροφοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και να γνωρίσουν από κοντά το σύγχρονο και δυναμικό εργασιακό περιβάλλον του ομίλου ΟΤΕ. Η πρακτική άσκηση απευθύνεται στους υποτρόφους COSMOTE, που εξακολουθούν να λαμβάνουν την ετήσια οικονομική ενίσχυση και βρίσκονται ήδη στο δεύτερο έτος των σπουδών τους.

ΟΤΕ υποτροφίες

 
Παράλληλα με τις υποτροφίες, εδώ και 7 χρόνια, ως στρατηγικός συνεργάτης του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas η COSMOTE υποστηρίζει την υλοποίηση δράσεων για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering - Mathematics).

Oι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας της COSMOTE και του WRO Hellas είναι ο ετήσιος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και τα εθνικά στάδια για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τα οποία διοργανώνει ο WRO Hellas τα τελευταία 10 χρόνια, αναδεικνύοντας τις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στη World Robot Olympiad™.

ΟΤΕ ρομποτική

Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν η COSMOTE έχει επιτελέσει πραγματικό και ουσιαστικό έργο στον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, διοργανώνοντας διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής με πάνω από 24.000 συμμετοχές παιδιών από όλη την Ελλάδα, παρέχοντας σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής σε 1.500 εκπαιδευτικούς ετησίως, προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής σε σχολεία όλης της χώρας και έχοντας στηρίξει 15 ομάδες που συμμετείχαν σε Παγκόσμιες Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

ΟΤΕ ρομποτική

Image
Ντέπη Τζιμέα (ΟΤΕ): Ο δείκτης ESG είναι η κορυφή του παγόβουνου, η δουλειά βρίσκεται από κάτω
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η συμπερίληψη του ΟΤΕ στον χρηματιστηριακό δείκτη ATHEX ESG, μόνο τυχαία δεν είναι καθώς η εταιρεία τηλεπικοινωνιών είναι πρωτοπόρος σε θέματα βιωσιμότητας, προσφοράς στην κοινωνία και το περιβάλλον τόσο στην εσωτερική δομή της όσο και στη ευρύτερη δραστηριότητά της.