«Η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο το τελικό προϊόν — αφορά το πώς αυτό το προϊόν κατασκευάζεται, μεταφέρεται και παραδίδεται». Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο ακούγεται η ανάγκη για τη μείωση και καταγραφή των εκπομπών άνθρακα Scope 3 από τις εταιρείες.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις προκειμένου να συμμορφωθούν στις επιταγές που επιτάσσει η πράσινη μετάβαση, όσο οι κανονισμοί γύρω από το ESG αυστηροποιούνται και οι εταιρείες ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια.
Στο πλαίσιο αυτό συναντήσαμε την Deputy Manager Sustainability & Communications της PCT, Νίνα Αργυροπούλου, η οποία μας μίλησε τόσο για τη στρατηγική και τους στόχους της θυγατρικής της COSCO SHIPPING Ports γύρω από τα ESG, όσο και για τις προκλήσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και για το πώς έχουν αλλάξει οι κανονισμοί ESG την καθημερινότητα των γυναικών στον εταιρικό κόσμο.
Η PCT, ως θυγατρική της COSCO SHIPPING Ports, διαχειρίζεται τους Προβλήτες II και III του λιμένα Πειραιά, και από το 2010, έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα, που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας σε βιώσιμα έργα υποδομών, τεχνολογίας και εκσυγχρονισμού εξοπλισμού.
Παράλληλα, έχει ενσωματώσει προηγμένες ψηφιακές λύσεις και αυτοματοποιημένα συστήματα για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμένα. Στο πεδίο της κοινωνίας, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο δράσεων ανταποδοτικότητας για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μέσα από συνεργασίες με κοινωφελή ιδρύματα και ΜΚΟ.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη δραστηριότητα της PCT στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία χρόνια;
H PCT (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) είναι η εταιρεία που ανέλαβε για 35 έτη την υλοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης για τους Προβλήτες II και III του λιμένα Πειραιώς. Είναι εταιρεία συσταθείσα στην Ελλάδα και θυγατρική της COSCO SHIPPING Ports. Κύριες δραστηριότητές της είναι η παροχή υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης για εισαγόμενα και εξαγόμενα εμπορευματοκιβώτια και φορτία διαμετακόμισης που διακινούνται μέσω του Λιμένα Πειραιώς. Συνδέεται οδικώς και μέσω σιδηροδρομικού δικτύου με την Ευρώπη και άρα αποτελεί λιμάνι-κόμβο για προορισμούς στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και έναν καίριο συνεργάτη για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς υπηρεσιών διανομής και Logistics στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Από το 2010 όπου η Εταιρεία ανέλαβε πλήρως έχει προχωρήσει σε ένα εμβληματικό για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικό πρόγραμμα, που ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ: Επενδύσεις βιώσιμου χαρακτήρα σε υποδομές, τεχνολογία, εκσυγχρονισμό εξοπλισμού, προηγμένα συστήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ στη διάρκεια της πορείας μας έχουμε υλοποιήσει ένα αξιόλογο πρόγραμμα δράσεων
Η PCT από τη στιγμή που ανέλαβε συνειδητά επένδυσε στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού με την αγορά ηλεκτρικών μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης. Σήμερα ο οργανισμός έχει 67 RMGs & ERTGs όλα πλήρως ηλεκτρικά.
Το Τμήμα ΙΤ της PCT έχει αναπτύξει και εξελίσσει διαρκώς τεχνολογικά συστήματα αλλά και εφαρμογές πληροφορικής που αποτελούν αντικείμενο μεταφοράς τεχνογνωσίας σε λιμένες εντός κι εκτός Ελλάδας. Σε συνεργασία με το τμήμα Process Excellence ενσωματώνονται στο μοντέλο λειτουργίας της Εταιρείας αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες εφαρμογές, απλοποιώντας και επιταχύνοντας διαδικασίες, προστατεύοντας τους εργαζομένους, διασφαλίζοντας τις συναλλαγές και μειώνοντας το κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμένα.
Επιπλέον είμαστε ένας οργανισμός που στο σύνολο της πορείας μας έχουμε υλοποιήσει ένα αξιόλογο πρόγραμμα δράσεων για την ενίσχυση εκπαιδευτικών και κοινωφελών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Στην PCT, ένα μεγάλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων σας αφορά το ESG. Πείτε μας καταρχάς δυό λόγια για την στρατηγική της εταιρίας στον τομέα αυτό. Ποιες δράσεις ακολουθεί; Σε ποιους από τους 17 κανόνες του ΟΗΕ έχει γίνει μεγαλύτερη εστίαση;
Το σημαντικότερο στοιχείο για το σχεδιασμό αλλά και την εκπόνηση της κάθε στρατηγικής είναι να γνωρίζει κανείς σε ποια σημεία θα εστιάσει. Το εύρος των σημαντικών θεμάτων για έναν οργανισμό του μεγέθους και της εμβέλειας της PCT είναι τέτοιο, που από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε μία καθαρή εικόνα για τις προτεραιότητες που θα θέταμε. Η μέθοδος της διπλής ουσιαστικότητας (double materiality) με ερωτηματολόγια (στο προσωπικό της εταιρείας μας αλλά και σε εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη) συνδυάστηκε με μία ενδελεχή βιβλιογραφική έρευνα σε εταιρείες του κλάδου διαχείρισης λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και των logistics, εισάγοντας επίσης στοιχεία από το πρότυπο SASB για τον κλάδο των Μεταφορών, και θέματα σημασίας για την μητρική μας εταιρεία COSCO SHIPPING Ports. Μέσα από αυτή την διαδικασία αναδείχτηκαν τα εξής παρακάτω σημαντικά θέματα για την PCT:
- Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία
- Διαχείριση και Ανακύκλωση Απορριμμάτων
- Βιοποικιλότητα και Προστασία υδάτινων πόρων
- Συμμόρφωση με τη Νομοθεσία
- Βιώσιμη Ανάπτυξη Λιμένων
Εκτός αυτών η PCT υπόκειται και στις διατάξεις του Άρθρου 20 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου 4936/2022 που ορίζει την κατάθεση ετήσιας αναφοράς για τον υπολογισμό και την μείωση του ετήσιου ανθρακικού αποτυπώματος της Εταιρείας.
Αυτά τα 6 σημαντικά θέματα επομένως χρίζουν προτεραιοποίησης στις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης της PCT, κάτω από τα οποία φροντίζει η Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επικοινωνίας, να εντάσσονται όλες οι επιμέρους δράσεις / πρακτικές κάθε έτος. Έχει μεγάλη σημασία, τα θέματα αυτά να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της στρατηγικής ESG και εκτός από το να παρακολουθούνται, να αποτελούν και την πυξίδα μας σε κάθε βελτιωτική κίνηση που θέλουμε να κάνουμε τώρα και για το μέλλον.
Σε σχέση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, γίνεται ξεκάθαρο πως μέσω των παραπάνω θεμάτων, η έμφαση δίνεται στους:
13 Δράση για το Κλίμα, 12 Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, 3 Καλή Υγεία και Ευημερία, 8 Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη, 9 Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές, 7 Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια.
Καθώς δραστηριοποιήστε στον ευρύτερο τομέα των Logistics, μπορείτε να μας απαριθμήσετε τις βασικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο συγκεκριμένος κλάδος στο ταξίδι της μετάβασης;
Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι δύο μετασχηματιστικών δυνάμεων: της ανάγκης για βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές και της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) ως μοχλού αποδοτικότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης. Στη σημερινή εποχή πρωτοφανούς τεχνολογικής προόδου, η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον απλώς μια επιλογή ή μια τυπική συμμόρφωση στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι μία βασική επιχειρηματική προτεραιότητα και ένας βασικός παράγοντας διαφοροποίησης σε έναν κόσμο που είναι ολοένα και πιο συνειδητοποιημένος όσον αφορά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο κάθε επιχειρηματικής απόφασης.
Οι εφοδιαστικές αλυσίδες ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Προσθέστε σε αυτό τη χρήση μη ανανεώσιμων πόρων και τον αντίκτυπο των αποβλήτων, και γίνεται σαφές ότι παγκόσμια θα πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρη τη δομή. Η βιωσιμότητα, επομένως, δεν αφορά μόνο το τελικό προϊόν — αφορά το πώς αυτό το προϊόν κατασκευάζεται, μεταφέρεται και παραδίδεται. Σήμερα οι καταναλωτές απαιτούν διαφάνεια. Θέλουν να γνωρίζουν το περιβαλλοντικό κόστος των αγορών τους. Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές αυστηροποιούν τους κανόνες, δημιουργώντας ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που αρνούνται να προσαρμοστούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση για τον κλάδο των Logistics είναι σαφής: οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διασφαλίσουν ότι οι εφοδιαστικές τους αλυσίδες λειτουργούν σε αρμονία με το περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα την ταχύτητα, την αποδοτικότητα και την κλίμακα που απαιτεί το σύγχρονο εμπόριο.
Για πολλά χρόνια το ESG reporting αποτελούσε «πονοκέφαλο» για τις εταιρίες, ιδίως όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Παρατηρείτε μεταβολή στην κουλτούρα του reporting; Συμφωνείτε ότι πλέον πολλές εταιρίες το θεωρούν ευκαιρία, αντί για πρόκληση;
Σίγουρα πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εξοικείωση όλων με τις βασικές αρχές βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και το ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο που τη διέπει. Παρ’ ολ’ αυτά δεν είναι τέτοιο ακόμα το επίπεδο ωριμότητας των περισσότερων οργανισμών που να τους επιτρέπει σε επίπεδο ανώτερης Διοίκησης να το δουν ως «ευκαιρία». Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί συμπεριφορική αλλαγή, αλλαγή κουλτούρας αλλά και συστημική αλλαγή, και αυτές απαιτούν χρόνο και συστηματική δέσμευση.
Στο 4o ESG Conference της Cleon, αναφερθήκατε στη σημασία μιας καλής πλατφόρμας για τη δημιουργία των εκθέσεων βιωσιμότητας και για την ανάγκη να φύγουν οι εταιρίες από τη νοοτροπία του «Excel». Μιλήστε μας για αυτό μέσα από την δική σας εμπειρία.
To έτος 2023 η PCT, προπορευόμενη των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία εκπόνησε την πρώτη της έκθεση βιωσιμότητας, για το οικονομικό έτος 2022. Η έκθεση αυτή αποτελεί ορόσημο για την πορεία εξέλιξης του οργανισμού καθώς σηματοδοτεί την πρώτη τεκμηριωμένη δέσμευσή της Εταιρείας μας για τη βιώσιμη διαχείριση σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και των λιμενικών υπηρεσιών. Όπως οι περισσότεροι οργανισμοί που ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο ή λίγο νωρίτερα την καταγραφή δεδομένων και την δημιουργία δεικτών, η πρώτη μας προσπάθεια έγινε με «παραδοσιακές» μεθόδους εισαγωγής δεδομένων σε αρχεία excel. Το εγχείρημα ήταν χρονοβόρο, με αλλεπάλληλους ελέγχους για να περιοριστεί το αναμενόμενο ανθρώπινο λάθος, ενώ οι ανθρωποώρες που δαπανήθηκαν στη διαδικασία εισαγωγής δεδομένων, δημιούργησαν ένα κλίμα σχεδόν δυσπιστίας για το πως θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με δεδομένες τις ανθρωποώρες που επένδυαν όλα τα τμήματα στην εξεύρεση αλλά και την εισαγωγή των δεδομένων.
Οι Σύμβουλοι ESG που είχαμε επιλέξει έχουν σχεδιάσει μία ψηφιακή πλατφόρμα εισαγωγής και επεξεργασίας δεδομένων ESG. Αντλώντας λοιπόν γνώση για τη διαδικασία από την πρώτη μας εμπειρία, παραμετροποιήσαμε μαζί τους την πλατφόρμα ώστε να αυτοματοποιείται η συλλογή αλλά και η επεξεργασία των δεδομένων ESG. Από το επόμενο κιόλας report, ο χρόνος ενασχόλησης των τμημάτων μειώθηκε αισθητά, τα στοιχεία είναι πλέον διαθέσιμα οπτικοποιημένα, η παρακολούθηση των δεικτών πιο άμεση και σε πραγματικό χρόνο και η εκπόνηση της Έκθεσης πιο άμεση.
Η ίδια η λογική της διαφάνειας και του μακροπρόθεσμου ορίζοντα που διέπουν τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης πλέον αποκλείουν σχεδόν τη χρήση των excel ως μέσο καταγραφής και παρακολούθησης των δεδομένων ESG. Η τεχνολογία και η χρήση της ΤΝ έχουν πλέον ωριμάσει στο βαθμό εκείνο που επιτρέπουν μία άμεση, μετρήσιμη, παραμετροποιημένη και διαφανή καταγραφή δεδομένων. Επιπλέον όσοι ασχολούμαστε με την Βιώσιμη Ανάπτυξη και στην κανονιστική της έκταση, βλέπουμε πως ο ρυθμός με τον οποίον μεταβάλλονται οι Κοινοτικές και εγχώριες νομοθεσίες, προϋποθέτουν ανάλογη ευελιξία τόσο στην παρακολούθηση δεδομένων, όσο και στην καθαυτή χάραξη στρατηγικής ESG. Χωρίζοντας λοιπόν τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει μία πλατφόρμα στην παραγωγή εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τρία κύρια ενδιαφερόμενα μέρη, συγκεντρώνει κάποιος τα εξής:
- Επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης Οργανισμού: Από data hunter μετατρέπεται σε value creator καθώς γεννάται χρόνος, διάθεση και πόροι για την δημιουργία ουσιαστικής στρατηγικής. Μελετά και ερευνά βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές, ερμηνεύει τις προεκτάσεις των ρυθμιστικών πλαισίων, φροντίζει για την εκπαίδευση και την ενημέρωση του συνόλου του οργανισμού για την Αειφόρα Ανάπτυξη κ.α.
- Οι ίδιοι οι data owners μέσα στον οργανισμό δε βλέπουν πλέον σαν πάρεργο τη συλλογή των δεδομένων – διευκολύνονται σε τέτοιο βαθμό που πλέον αποκτούν και την όρεξη για διάλογο με τους Sustainability Officers, με τελικό σκοπό τη διαμόρφωση στρατηγικής – και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κανένας Sustainability Officer από μόνος του δεν μπορεί να διαμορφώσει και να εκπονήσει στρατηγική και έργα. Αφορά σε συλλογική προσπάθεια και δέσμευση.
- Για τη Διοίκηση του Οργανισμού: Μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία δεδομένων – Οι πλατφόρμες ΑΙ αυτοματοποιούν τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων ESG από διάφορες πηγές βελτιώνοντας την ακρίβεια και την αξιοπιστία των δεδομένων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Παρακολούθηση και αναφορά σε πραγματικό χρόνο βοηθώντας τους οργανισμούς να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν γρήγορα ζητήματα, να βελτιώνουν τις λειτουργικές προσαρμογές και να ενισχύουν τη διαφάνεια με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Predictive Analytics: Το AI μπορεί να αναλύσει ιστορικά δεδομένα ESG για να προβλέψει μελλοντικές τάσεις και αποτελέσματα. Αυτή η ικανότητα πρόβλεψης επιτρέπει στους οργανισμούς να προβλέπουν πιθανές προκλήσεις και ευκαιρίες, βοηθώντας τους να προγραμματίσουν πιο αποτελεσματικά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Cost Efficiency: μειώνεται σημαντικά ο χρόνος και το κόστος εργασίας που σχετίζονται με τη μη αυτόματη αναφορά και παρακολούθηση ESG. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και επιτρέπει στο ανθρώπινο δυναμικό να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες υψηλότερης αξίας.
Διαχείριση κινδύνου: Παρέχοντας προηγμένες αναλύσεις, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους οργανισμούς να κατανοήσουν πιθανούς κινδύνους ESG και να αναπτύξουν πιο ισχυρές στρατηγικές μετριασμού του κινδύνου. Σύνδεση ή ενοποίηση με άλλα συστήματα της επιχείρησης: Οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενσωματωθούν με άλλα συστήματα διαχείρισης επιχειρήσεων, παρέχοντας μια ολιστική εικόνα της απόδοσης του οργανισμού και ευθυγραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες ESG με τις συνολικές επιχειρηματικές στρατηγικές. Κανονιστική συμμόρφωση και συγκριτική αξιολόγηση: Έχουμε όλοι μας το πρόσφατο παράδειγμα της πολυσυζητημένης Omnibus. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους εξελισσόμενους κανονισμούς ESG παρακολουθώντας τις κανονιστικές αλλαγές και προσαρμόζοντας ανάλογα τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων και αναφοράς. Βοηθά επίσης στη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων σε σχέση με τα βιομηχανικά πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές.
Είστε μια πολυάσχολη και δυναμική επαγγελματίας. Σας άκουσα στο συνέδριο να μιλάτε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα εργαζόμενη, ιδίως μετά τη δημιουργία οικογένειας. Πώς βρίσκετε μια ισορροπία στην καθημερινότητα;
Δεν είμαι καν σίγουρη ότι τη βρίσκω. Με τα χρόνια και την εμπειρία κατάλαβα πως όλες οι επιλογές έρχονται με ένα κόστος, και οι επιλογές μας συνεπάγονται και προτεραιοτήτων που βάζουμε στα διαφορετικά στάδια της ζωής μας. Από τις σπουδαιότερες αποφάσεις που λαμβάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του είναι η επιλογή συντρόφου ή μη—γιατί και το να μην έχει κάποιος σύντροφο αποτελεί μία συνειδητή επιλογή ζωής. Προσωπικά θεωρώ πως ο σύζυγός μου με έχει στηρίξει ουσιαστικά στην επαγγελματική και προσωπική μου εξέλιξη, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανατροφή της κόρης μας και την διαχείριση των υποχρεώσεών μας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να διαχωρίζει τις στιγμές της ζωής του. Όταν εργάζομαι προσπαθώ να είμαι αφιερωμένη σε αυτό και συγκεντρώνομαι στη στιγμή και στα όσα έχω να κάνω. Οι ώρες που μετά επενδύω στην οικογένειά μου είναι αφιερωμένες αποκλειστικά σε εκείνους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως μπορεί να βάλω την κόρη μου για ύπνο και να συνεχίσω από το σπίτι με κάτι που αφορά σε δουλειά. Το να ζει κανείς στη στιγμή και να βρίσκει χαρά και νόημα σε αυτό που κάνει είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για την ευημερία του κάθε ανθρώπου.
Πιστεύετε ότι οι κανόνες ESG μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών στον εργασιακό χώρο; Παραδείγματος χάριν με πιο διευρυμένες άδειες μητρότητας, με ευέλικτα ωράρια κτλ;
Θεωρώ πως η αξιολόγηση των εταιρειών με κριτήρια διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και κοινωνικής συνεισφοράς, αποτελεί ένα κίνητρο ώστε να κινητοποιηθούν Οργανισμοί προς μία κατεύθυνση που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των γυναικών. Έχουμε όμως μεγάλο δρόμο να διανύσουμε ώστε να δούμε ριζικές και «καταλυτικές» αλλαγές και να μπορούμε να ισχυριζόμαστε βελτίωση καθημερινότητας. Η θέση των γυναικών στην κοινωνία και κατ’ επέκταση και στον εργασιακό χώρο στηρίζεται σε αρχέτυπα βαθιά ριζωμένα στις αντιλήψεις και στη δομή ακόμα και της σύγχρονης κοινωνίας. Απαιτείται λοιπόν μία σύμπλευση μεταξύ κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας που με συγκροτημένο τρόπο θα ανασχηματίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι σημερινές γυναίκες και αυτές του μέλλοντος έχουν τα εφόδια, το χώρο και την επιλογή να διαμορφώσουν τη ζωή της επιλογής τους.
Τι στόχους έχει θέσει η PCT για τον τομέα του ESG στο επόμενο διάστημα;
Στόχος της PCT είναι η ενσωμάτωση της αρχής της βιωσιμότητας στις καθημερινές της λειτουργίες και στη βασική επιχειρηματική στρατηγική της, βελτιστοποιώντας προληπτικά τα συστήματα διαχείρισης που σχετίζονται με θέματα βιωσιμότητας, με στόχο να θέσουν γερές βάσεις για ανάπτυξη υψηλής ποιότητας. Για το σκοπό αυτό, η Εταιρεία συνεχίζει να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίων οφελών για τους ενδιαφερόμενους. Ο ρόλος της PCT και του λιμένα Πειραιά ως κόμβου για τις θαλάσσιες μεταφορές και τη συνδεσιμότητα μεταξύ ηπείρων, προσθέτουν ένα σημαντικό «βάρος» για τις πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης που θέτουμε ως προτεραιότητα και υλοποιούμε.
Τα έργα υποδομής που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση των πλοίων από ξηρά, αλλά και το πλαίσιο που αφορά στον ανεφοδιασμό των πλοίων με εναλλακτικά καύσιμα είναι ενδεικτικά δύο από τα σημαντικότερα έργα που άμεσα επηρεάζουν και τον κλάδο της ναυτιλίας.
Επιπλέον, η προσέγγιση της PCT για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, και την ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό τους. Αυτό περιλαμβάνει έναν μετεωρολογικό σταθμό που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 2017, ο οποίος παρέχει ειδοποιήσεις στο σύστημα επιχειρησιακής λειτουργίας. Ως απάντηση στις εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η Εταιρεία επιπλέον ενίσχυσε τις στρατηγικές του μετριασμού το 2024 ξεκινώντας ένα νέο έργο που εστιάζει στην προηγμένη παρακολούθηση των τοπικών καιρικών συνθηκών σε όλες τις δραστηριότητές του. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 22 μετεωρολογικών σταθμών σε επιμέρους επιχειρησιακές περιοχές μέσω των οποίων μπορούν να παρακολουθούνται οι καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο και η πρόγνωση καιρού υψηλής ακρίβειας παρέχεται μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Deputy Manager Sustainability & Communications της PCT μιλάει στο www.esgstories.gr για τη στρατηγική της εταιρείας γύρω από τα θέματα ESG, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κλάδος των logistics στην πράσινη μετάβαση όσο και για τον αν οι κανόνες ESG μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών στον εργασιακό χώρο.