Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς με την πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Χριστίνα Κανακά και τον Διευθυντή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Παιδιού, Γιώργο Νικολαΐδη, με αντικείμενο την ανάπτυξη συνεργειών και δράσεων με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας, κακοποίησης και παρενόχλησης των παιδιών στον χώρο του Αθλητισμού.
.
Το μνημόνιο συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της αθλητικής ηγεσίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς αθλητικού περιβάλλοντος μέσα και από τη νομοθέτηση σύστασης Διαρκούς Επιτροπής Ασφάλειας και Ευημερίας στον Αθλητισμό, παράλληλα με τον ορισμό υπευθύνων ασφάλειας και ευημερίας σε κάθε Ομοσπονδία. Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2025.
«Η υπογραφή του μνημονίου εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο, το οποίο θέτουμε σε εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που στόχο έχει την αντιμετώπιση της παρενόχλησης και κακοποίησης σε αθλητικά περιβάλλοντα, εστιάζοντας περισσότερο στο παιδί. Ευελπιστώ ότι και η συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει στους ανθρώπους του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και η δική μας πολιτική βούληση θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Σε ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου που θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο στη Βουλή, προβλέπεται η δημιουργία της Διαρκούς Επιτροπής Ασφάλειας και Ευημερίας στον Αθλητισμό, που έχει ως στόχο να καθορίσει και το πλαίσιο των δράσεων αλλά και της εκπαίδευσης, από τους ειδικούς των υπεύθυνων ασφάλειας και ευημερίας που θα ορίζει πλέον η κάθε Ομοσπονδία. Στα λοιπά θέματα αθλητικής ακεραιότητας, δηλαδή αντιμετώπιση του ντόπινγκ, χειραγώγηση αγώνων, βία σε αγωνιστικούς χώρους, χρηστή διακυβέρνηση έχουμε κάνει βήματα. Ήρθε η ώρα να κάνουμε αντίστοιχα βήματα και στα φαινόμενα κακοποίησης και παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η υπογραφή του μνημονίου, καθώς ενισχύουμε το δικό μας οπλοστάσιο και με την εμπειρία και τεχνογνωσία που υπάρχει ήδη από υφιστάμενους φορείς και δομές, ευελπιστούμε να φτάσουμε στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την ευημερία των αθλητών», είπε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη με τη διττή μου ιδιότητα ως καθηγήτριας παιδιατρικής και διευθύντριας της μεγαλύτερης Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής κλινικής, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου φιλοξενούμε παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, αλλά και ως προέδρου στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού που έχει -ιδιαίτερα η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας-, μακρά πορεία τόσο όσον αφορά τη ψυχική υγεία των παιδιών όσο και την πρόληψη κατά της κακοποίησης των παιδιών, για αυτή τη συνεργασία, διότι θεωρώ ότι θα επιφέρει καλούς καρπούς. Ναι στον αθλητισμό, όχι στη βία και η σιωπηλή βία είναι ακόμη πιο επίπονη στις παιδικές ψυχές», είπε η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Χριστίνα Κανακά.
Ο Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης από την πλευρά του υπογράμμισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και από την ιδιότητά μου ως Διευθυντή Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού αλλά και λόγω της εμπειρίας μου από τη συμμετοχή μου ως εμπειρογνώμονας της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για τον Αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο συντονιστικό γραφείο της επιτροπής Lanzaroteτου Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, γιατί και στην Ελλάδα γίνεται ένα βήμα για την ενίσχυση, την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στο χώρο του αθλητισμού, την προστασία τους από κάθε μορφή βίας και κακοποίησης. Έχουμε τέτοια κρούσματα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο. Ξέρουμε επίσης από τη διεθνή εμπειρία ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα χρειάζεται τριμερής σύμπραξη: Πολιτείας, φορέων παιδικής προστασίας όπως είναι το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και του αθλητικού οικοσυστήματος. Πρέπει να μπει πλαίσιο προστασίας του παιδιού στον αθλητικό χώρο έτσι ώστε τα παιδιά και οι οικογένειές τους να μπορούν να χαίρονται την άθληση με εμπιστοσύνη και χωρίς φόβο».
Μία σύμπραξη μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, που προστατεύει τα παιδιά-αθλητές.