Μια δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να σημαίνει καλά πράγματα για όλα τα περιουσιακά στοιχεία, από το bitcoin μέχρι τις μετοχές της Tesla και γενικότερα τις αμερικανικές μετοχές. Αλλά ενώ η αγορά πιστεύει ότι έχει ήδη εντοπίσει πολλούς νικητές, ορισμένες μορφές επενδύσεων φαίνονται έτοιμες για μερικά δύσκολα χρόνια.
Αυτή είναι σίγουρα μια άποψη όσον αφορά τις επενδύσεις ESG, μια προσέγγιση που έχει ήδη δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Η προοπτική της ανατροπής των κανονισμών για το κλίμα από τον Τραμπ θα μπορούσε να σημαίνει δυσκολότερες εποχές για αυτές τις επενδύσεις. Εν τω μεταξύ, ορισμένα κεφάλαια με πολύ διαφορετικό ήθος ξεφυτρώνουν, συμπεριλαμβανομένου ενός ETF «κατά της αφύπνισης» που πρόκειται να ξεκινήσει στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Τα προβλήματα απόδοσης των τελευταίων ετών έχουν ήδη οδηγήσει τους επενδυτές στην εξαγορά περιουσιακών στοιχείων. Τα στοιχεία της Investment Association δείχνουν ότι τα αμοιβαία κεφάλαια που χαρακτηρίζει ως «υπεύθυνα» είχαν καθαρή εκροή 3 δισ. λιρών το 2023, με την τάση αυτή να συνεχίζεται τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους (τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες δεν είναι ακόμη διαθέσιμα). Συν τοις άλλοις, τα ταμεία έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη κανονιστική πολυπλοκότητα καθώς παλεύουν με το καθεστώς των απαιτήσεων γνωστοποίησης της βιωσιμότητας (SDR), που τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο.
Οι εν λόγω απαιτήσεις έχουν ως στόχο να καταστήσουν τον τομέα πιο κατανοητό. Όμως, όλη αυτή η αρνητική ροή ειδήσεων μπορεί να φαίνεται απωθητική στους επενδυτές, και το βάρος παραμένει σε αυτούς να κάνουν τη δέουσα έρευνα: όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα πρέπει να εξετάζει προσεκτικά τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στην πραγματικότητα τα αμοιβαία κεφάλαια.
Πρώτον, οι τάσεις που καθοδηγούν τις επενδύσεις ESG δεν έχουν εξαφανιστεί παρά την επιστροφή του Trump. Οι χαμηλές αποτιμήσεις που προσφέρονται θα μπορούσαν ακόμη και να αποτελέσουν μια αντιφατική αγοραστική ευκαιρία. Συν τοις άλλοις, οι πιο δύσκολοι καιροί θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που προηγουμένως κοίταζαν να «πρασινίσουν» τα κεφάλαιά τους δεν θα παραμείνουν στην πορεία. Αυτό αφήνει μόνο τα πραγματικά αφοσιωμένα κεφάλαια ESG στην αγορά. Εν τω μεταξύ, οι ετικέτες SDR προσφέρουν κάποια περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με το τι ακριβώς αγοράζεται, κάνοντας τη ζωή των επενδυτών λίγο πιο εύκολη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια ESG τα πήγαν καλά ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τον Ιούνιο είχαμε επισημάνει πολλά κεφάλαια που είχαν σημειώσει ισχυρές αποδόσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από εταιρείες όπως η Stewart Investors και η Royal London Asset Management, ένα εντυπωσιακό επίτευγμα δεδομένου ότι δεν επικεντρώνονταν στο ΑΙ που οδηγούσε τις επιδόσεις της αγοράς. Σημειώσαμε επίσης ισχυρές αποδόσεις από ορισμένα αμοιβαία μετοχικά κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου με γνώμονα τα ESG.
Ως εκ τούτου, υπάρχει ελπίδα για τους επενδυτές ESG που αναζητούν μια αξιοπρεπή απόδοση, ακόμη και αν πρέπει να θυμόμαστε ότι μια τέτοια προσέγγιση συχνά μεταφράζεται σε πολύ διαφορετικές επιδόσεις από την ευρύτερη αγορά. Το καθεστώς SRD και η ζήτηση των επενδυτών μπορεί επίσης να σημαίνει ότι θα δούμε στο μέλλον να εμφανίζονται πιο λεπτομερείς προσεγγίσεις ESG, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι τέτοια χαρτοφυλάκια θα διέφεραν ακόμη περισσότερο από μια συμβατική αγορά μετοχών.
Με τα εν λόγω «οχήματα» να συγκεντρώνουν ελάχιστες εισροές αυτή τη στιγμή, φαίνεται πιθανό ότι πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα μειώσουν την εστίασή τους σε αυτόν τον τομέα, περιορίζοντας τις επιλογές των επενδυτών. Αυτό όμως αφήνει το δρόμο ελεύθερο για τους πιο αφοσιωμένους να μας δείξουν τι έχει να μας προσφέρει ο τομέας.
Πώς θα κινηθούν τα κεφάλαια ESG μέσα στην χρονιά που έρχεται;