Στο πλαίσιο της ημερίδας με τίτλο "Τεχνητή Νοημοσύνη & Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Αγροδιατροφή", την οποία διοργάνωσε ο ΕΙΤ Food σε συνεργασία με τον οργανισμό A Woman can be και το ESGStories.gr αναδείχθηκε η συμβολή των γυναικών του αγροδιατροφικού τομέα στη σύγχρονη εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης και της τεχνητής νοημοσύνης.
.
Στο πρώτο πάνελ της ημερίδας με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Αγροδιατροφικός Τομέας», συμμετείχαν οι: Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δέσποινα Βαρούτα, Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Χρήστος Ραυτογιάννης, Iδρυτής και CEO της CityCrop και Ευαγγελία Φωστηροπούλου, Technical Project Manager στην εταιρεία πληροφορικής Neuropublic. Το πάνελ συντόνισε η Βικτωρία Αποστολοπούλου, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Ύπαιθρος Χώρα.
Στην συζήτηση παρουσιάστηκαν οι προοπτικές που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ αναλύθηκαν οι προκλήσεις και οι στρατηγικές για την προώθηση της καινοτομίας.
Πιο αναλυτικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, μίλησε για τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από πλευράς κράτους, όπως το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» που φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει το γεωργικό τομέα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις των τελευταίων ετών, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική κρίση. Έκανε επίσης ιδιαίτερο λόγο για την προσέλκυση νέων επαγγελματιών στην αγροτική παραγωγή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο στόχος του υπουργείο είναι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εισαγωγή νέων ανθρώπων στον τομέα». Τέλος ο υφυπουργός μίλησε για το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας με τους εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, οι οποίοι μπορούν να γίνουν «οργανικοί» ambassadors των τοπικών προϊόντων.
Σχετικά με το ΑΙ, η κα.Ευαγγελία Φωστηροπούλου, Technical Project Manager στην εταιρεία Neuropublic, τόνισε πως είναι γεγονός ότι οι αυτοματοποίηση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί σαφή αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα λύνει και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών που εντοπίζεται στον τομέα.
Από την πλευρά της, η κα.Δέσποινα Βαρούτα, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος έχει «άρωμα γυναίκας» ήδη από τη δημιουργία του το 1916. Σήμερα το 45% του δυναμικού είναι γυναίκες, και από το 2000 στηρίζει τις δράσεις του στο τρίπτυχο «βιωσιμότητα παραγωγών-προστασία του καταναλωτή- προστασία του φυσικού περιβάλλοντος». Η κα.Βαρούτα έθεσε επίσης το σημαντικό θέμα των κινήτρων για την επιστροφή στην ύπαιθρο, αναφορικά με τις υποδομές. «Κανείς δε θα γυρίσει στην περιφέρεια για να δουλέψει, να καινοτομήσει και να ασχοληθεί με τη γη του χωρίς στοιχειώδεις παροχές όπως ένα διασυνδεδεμένο και ασφαλές οδικό δίκτυο, στελεχωμένα σχολεία και νοσοκομεία».
Τέλος, ο κ.Χρήστος Ραυτογιάννης, ιδρυτής της start-up CityCrop, παρουσίασε τη συσκευή της εταιρείας του, που επιτρέπει στους καταναλωτές να παρακολουθούν πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια των προϊόντων που καταναλώνουν. Εστίασε επίσης στις προκλήσεις της ίδρυσης μιας start-up, επισημαίνοντας ότι 9 στις 10 νεοφυείς επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, της πολυπλοκότητας της αγοράς και του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού.
Η καινοτομία στον αγροτικό τομέα και η νεοφυής γυναικεία επιχειρηματικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού του ΕΙΤ FOOD.