Η ΕΥ πραγματοποίησε παγκόσμια έρευνα εταιρικών εκθέσεων για το 2024, με την συμμετοχή 2.000 οικονομικών ηγετών και 815 θεσμικών επενδυτών. Η έρευνα έφερε στο φως τους σοβαρούς προβληματισμούς μεγάλης μερίδας επενδυτών σχετικά με την εγκυρότητα των εκθέσεων βιωσιμότητας.
.
Περισσότεροι από τους μισούς οικονομικούς διευθυντές (55%) που συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζουν ανησυχία ότι η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας στον κλάδο τους μπορεί να θεωρηθεί ως «greenwashing», λόγω έλλειψης αυστηρού ελέγχου. Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό οικονομικών ηγετών (47%) και επενδυτών (53%) διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με το αν οι εταιρείες θα καταφέρουν τελικά να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν θέσει.
Φόβοι για «greenwashing» στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας: CFOs και επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Οι ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία των ισχυρισμών για τη βιωσιμότητα αυξάνονται, με το 55% των CFOs που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΥ για την παγκόσμια έρευνα εταιρικών εκθέσεων 2024 να προειδοποιούν ότι η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας του κλάδου τους κινδυνεύει να εκληφθεί ως “greenwashing”. Ο φόβος αυτός πηγάζει από τις ανησυχίες ότι o ανεπαρκής έλεγχος και οι μη επαληθευμένες γνωστοποιήσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εγκυρότητα και την εμπιστοσύνη.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 οικονομικοί ηγέτες και 815 θεσμικοί επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζει τις ευρέως διαδεδομένες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των εταιρειών να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, το 47% των οικονομικών ηγετών και το 53% των επενδυτών αμφισβητούν το κατά πόσον οι στόχοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί, επικαλούμενοι γνωστοποιήσεις κακής ποιότητας που δεν αποδεικνύουν ουσιαστική δράση για το κλίμα.
Ένα εντυπωσιακό 96% των οικονομικών ηγετών εκφράζει την ανησυχία του ότι τα μη χρηματοοικονομικά δεδομένα των οργανισμών τους δεν είναι κατάλληλα για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων, αναφέροντας προβλήματα με τους μορφότυπους των δεδομένων (39%) και ασυνέπειες (35%).
Οι μισοί από τους οικονομικούς ηγέτες που συμμετείχαν στην έρευνα φοβούνται ότι οι οργανισμοί θα χάσουν ζωτικούς στόχους βιωσιμότητας τα επόμενα χρόνια. Μόνο το 47% των οικονομικών ηγετών και το 53% των επενδυτών πιστεύουν ότι οι περισσότερες εταιρείες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Η εστίαση στους μη χρηματοοικονομικούς παράγοντες της αξίας εντείνεται, με το 69% των οικονομικών ηγετών να παρατηρεί περισσότερες έρευνες των επενδυτών για τα θέματα αυτά σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν.
Ανάγκη για αξιόπιστες, επαληθεύσιμες αναφορές
Ο κίνδυνος του greenwashing εγείρει επίσης την απειλή πιθανών δικαστικών διενέξεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, εάν διαπιστωθεί ότι οι εταιρείες υπερεκτιμούν τα επιτεύγματά τους στον τομέα της βιωσιμότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, «ενώ οι γνωστοποιήσεις γίνονται αναμφίβολα με καλή πίστη, οι οικονομικοί ηγέτες αμφιβάλλουν σαφώς ότι έχει πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος».
Για τους οικονομικούς διευθυντές, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια θεμελιώδη επαναφορά των πρακτικών μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, διασφαλίζοντας ότι οι προσπάθειες βιωσιμότητας θα είναι διαφανείς, επαληθεύσιμες και ευθυγραμμισμένες με τη λήψη οικονομικών αποφάσεων.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έρευνα εδώ.
Έντονη ανησυχία επενδυτών και στελεχών σχετικά με την αξιοπιστία των ESG Reports.