COP29: Περισσότεροι από 100 CEO καλούν σε δράση για το κλίμα

Body

Οι CEO της Ikea, της AstraZeneca και της Volvo Cars συγκαταλέγονται μεταξύ των διευθύνοντων συμβούλων και των προέδρων περισσότερων από 100 εταιρειών που πιέζουν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την επιχειρηματική δράση των πράσινων επενδύσεων.

.

Η επίδειξη υποστήριξης από τους 112 ηγέτες παγκόσμιων εταιρειών από ένα ευρύ φάσμα τομέων που συσπειρώνονται υπέρ της δράσης για το κλίμα σε μια ανοιχτή επιστολή ενόψει της COP29 στο Μπακού τον επόμενο μήνα οργανώθηκε από μια συμμαχία CEOs του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Έρχεται καθώς αναδύεται μια διαίρεση σχετικά με την εταιρική δράση για το κλίμα. Πολλές μεγάλες διεθνείς εταιρείες έχουν αρχίσει να μειώνουν τους στόχους τους όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις  ότι δεν παρέχουν την αναμενόμενη υποστήριξη και τα πρότυπα για την πράσινη ενέργεια και τεχνολογία.

Οι Financial Times ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι τα αφεντικά της Bank of America, της BlackRock, της Standard Chartered και της Deutsche Bank ήταν μεταξύ των χρηματοδοτών που αναμένεται να παραλείψουν την COP29 φέτος, καθώς οι προσδοκίες μειώθηκαν για τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις για το κλίμα στον κόσμο.

Ωστόσο, ο Jesper Brodin, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ingka, του κύριου διαχειριστή των καταστημάτων Ikea, δήλωσε ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι που υπέγραψαν την επιστολή επιθυμούν οι κυβερνήσεις να θέσουν ισχυρούς στόχους, να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και να «άρουν ορισμένα από τα εμπόδια για τις βιομηχανίες και τις εταιρείες να κάνουν τις επενδύσεις».

Στην επιστολή τους, οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Zurich Insurance, της Iberdrola και της Fortescue Metals, υποστήριξαν την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ανάπτυξη αγορών άνθρακα υψηλής ποιότητας και τον τερματισμό των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων.

Είπαν επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να άρουν τα εμπόδια που εμποδίζουν τις χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις της COP28 για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. ι μεγάλες καθυστερήσεις με την αδειοδότηση και οι χρονοβόρες εγκρίσεις δικτύων εμπόδιζαν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ χρειαζόταν περισσότερη ρυθμιστική και χρηματοδοτική στήριξη για τις νέες πράσινες τεχνολογίες.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

112 ηγέτες μεγάλων εταιρειών από ένα ευρύ φάσμα τομέων που συσπειρώνονται υπέρ της δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Tags