Η KKR λέει ότι επικεντρώνεται στη ζήτηση για να αποφύγει «ανόητες» πράσινες επενδύσεις

Body

Το κλειδί για την αποφυγή κακών επενδύσεων κατά τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα είναι η εστίαση στη ζήτηση και όχι μόνο στην προσφορά.

.

Η επικέντρωση στην παροχή ενέργειας - χωρίς να σκεφτεί ποιος θα την αγοράσει - είναι αυτό που οδήγησε στην έλλειψη επενδύσεων στο πράσινο υδρογόνο, σύμφωνα με τον Emmanuel Lagarrigue, εταίρο και παγκόσμιο συν-επικεφαλής του τομέα του κλίματος στην KKR & Co Inc. Ο διαχειριστής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων με έδρα τις ΗΠΑ στοιχηματίζει τώρα ότι η δική του προσέγγιση με γνώμονα τη ζήτηση θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις στο καθαρό καύσιμο τα επόμενα χρόνια.

«Αν εφαρμόζεις υπερβολικά τη νοοτροπία της προσφοράς, καταλήγεις να κάνεις πραγματικά ανόητα πράγματα», δήλωσε ο Lagarrigue στη σύνοδο κορυφής του BloombergNEF στο Λονδίνο την Τρίτη. «Οι άνθρωποι σκέφτονται την προσφορά αντί της ζήτησης, καθιστώντας ολόκληρη την κατηγορία του πράσινου υδρογόνου εντελώς μη επενδύσιμη μέχρι τώρα. Τώρα που η φούσκα έσκασε, η σκόνη κατακάθεται».

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για τον διαχωρισμό των ατόμων υδρογόνου και οξυγόνου στο νερό. Το αέριο που προκύπτει και καίει καθαρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για τη μείωση των εκπομπών από βιομηχανίες όπως η παραγωγή χάλυβα και χημικών προϊόντων, καθώς και για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Το καύσιμο έχει χαιρετιστεί από εταιρείες και κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια ως μια πιθανή ασημένια σφαίρα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όμως το υψηλό κόστος του πράσινου υδρογόνου - είναι πολύ πιο ακριβό από την εναλλακτική λύση των ορυκτών καυσίμων και εξαιρετικά αναποτελεσματικό στην παραγωγή του - έχει καταστήσει δύσκολη την επένδυση σε αυτό, οδηγώντας σε μια σειρά από υψηλού προφίλ ακυρώσεις έργων και φιλοδοξίες για την κλιμάκωση της νεοσύστατης βιομηχανίας.

Παρόλα αυτά, η KKR βλέπει μια ευκαιρία στο πράσινο καύσιμο. Νωρίτερα φέτος δημιούργησε μια κοινοπραξία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με την ισπανική Ignis Energia. Οι άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας παρέχουν αρκετά χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε το πράσινο υδρογόνο να καταστεί ενδεχομένως ελκυστικό για τους αγοραστές.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ο διαχειριστής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων με έδρα τις ΗΠΑ στοιχηματίζει τώρα ότι η δική του προσέγγιση με γνώμονα τη ζήτηση θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις στο καθαρό καύσιμο τα επόμενα χρόνια.