Όλο και περισσότερα κορυφαία στελέχη της αγοράς σνομπάρουν την COP29

Body

Τα αφεντικά της Bank of America, της BlackRock, της Standard Chartered και της Deutsche Bank είναι μεταξύ των επιφανών ονομάτων που αναμένεται να παραλείψουν φέτος τη σύνοδο κορυφής COP29 του ΟΗΕ, καθώς οι επιχειρηματικές προσδοκίες μειώνονται για τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις για το κλίμα στον κόσμο.

.

Η διάσκεψη κορυφής δύο εβδομάδων στο Μπακού τον Νοέμβριο χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές της «η οικονομική COP», όπου σχεδόν 200 χώρες θα συζητήσουν έναν νέο παγκόσμιο οικονομικό στόχο για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, πολλά ηγετικά στελέχη τραπεζών, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ασφαλειών θα απουσιάσουν από την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόλις πέντε ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αφήνοντας αβεβαιότητα για την ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, αν κερδίσει την εξουσία, όπως έκανε το 2016.

Τα στελέχη αναφέρθηκαν επίσης σε «δύσκολη υλικοτεχνική υποδομή» και λιγότερες ευκαιρίες δικτύωσης πελατών σε σχέση με την COP28 στο Ντουμπάι πέρυσι. Ένα οικονομικό στέλεχος, το οποίο ακόμη ζυγίζει αν θα συμμετάσχει, δήλωσε: «Θα πας στο πάρτι μόνο αν πάνε όλοι».

Ο Larry Fink της BlackRock, ο οποίος συμμετείχε στις συνόδους κορυφής στη Γλασκώβη και το Ντουμπάι, αλλά παρέλειψε την COP27 στην Αίγυπτο, δεν αναμένεται να συμμετάσχει στην COP29, ούτε το αφεντικό της Standard Chartered, Bill Winters, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ING Steven van Rijswijk, ο Brian Moynihan της Bank of America και ο Christian Sewing της Deutsche Bank δεν αναμένονται επίσης στο Μπακού, σύμφωνα με τους εξοικειωμένους. Η HSBC δήλωσε ότι εξακολουθεί να αποφασίζει σχετικά με την αντιπροσωπεία της.

Ούτε ο διευθύνων σύμβουλος ούτε ο πρόεδρος της Lloyd's of London, του ασφαλιστικού οργανισμού που έχει κρίσιμη σημασία για την πράσινη μετάβαση, καθώς παρέχει κάλυψη κινδύνων τόσο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο όσο και για τις εξελίξεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας, σκοπεύουν να παραστούν. Ο διευθύνων σύμβουλός της John Neal ήταν εξέχων συμμετέχων σε προηγούμενες συνόδους κορυφής. 

Άλλοι δήλωσαν ότι επικεντρώνονται σε διαφορετικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το κλίμα, όπως η διάσκεψη COP16 του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στην Κολομβία που πραγματοποιείται αργότερα αυτό το μήνα, ή ότι παρακολούθησαν την Εβδομάδα για το Κλίμα της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο.

Αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δήλωσαν ότι οι επικεφαλής τους σε θέματα βιωσιμότητας και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη τους θα συμμετείχαν αντ' αυτού στην COP29.

Την ίδια στιγμή, ακαδημαϊκοί, μη κερδοσκοπικοί και άλλοι οργανισμοί παραπονέθηκαν ότι ήταν δύσκολο να βρουν πάσο για τη φετινή εκδήλωση, καθώς οι διοργανωτές του ΟΗΕ προσπαθούν να περιορίσουν το πλήθος.

Ορισμένοι δήλωσαν επίσης ότι σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην COP30 στη Βραζιλία το επόμενο έτος, υποστηρίζοντας ότι η φετινή COP ήταν μια «τεχνική COP» που δεν ταίριαζε τόσο πολύ στις επιχειρήσεις.

Στελέχη από όλο τον τραπεζικό τομέα, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τις ασφαλίσεις αύξησαν την προσέλευση στην COP28 στο Ντουμπάι, καθιστώντας την μακράν τη μεγαλύτερη COP με 65.000 βασικούς συμμετέχοντες. 

Η εν λόγω εκδήλωση επικρίθηκε, αντίθετα, από ορισμένους διαπραγματευτές ότι ήταν υπερβολικά μεγάλη, αφού ένας πρωτοφανής αριθμός παρατηρητών και προσκεκλημένων, συμπεριλαμβανομένων στελεχών επιχειρήσεων, προσχώρησε για πρώτη φορά στις αντιπροσωπείες των χωρών.

Οι διοργανωτές της COP29 στο Μπακού δήλωσαν σε πρόσφατη ενημέρωση ότι ανέμεναν ότι η συνολική συμμετοχή θα ήταν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων συνόδων κορυφής, που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα στη Γλασκώβη, στο Σαρμ ελ Σέιχ και στο Ντουμπάι. Ανέβασαν τις εκτιμήσεις τους για το πλήθος σε 50.000 άτομα, αν και δεν αναλύθηκαν και συμπεριέλαβαν και το προσωπικό.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Την ίδια στιγμή, ακαδημαϊκοί, μη κερδοσκοπικοί και άλλοι οργανισμοί παραπονέθηκαν ότι ήταν δύσκολο να βρουν πάσο για τη φετινή εκδήλωση, καθώς οι διοργανωτές του ΟΗΕ προσπαθούν να περιορίσουν το πλήθος.