Μεγάλες αλλαγές στην βιομηχανία της μόδας: Ο κολοσσός του retail Kering (Gucci-Saint Laurent) επενδύει σε τεχνητό δέρμα

Body

Η Vitrolabs, μια νέα βιοτεχνολογική εταιρεία από την Καλιφόρνια που δημιουργεί δέρμα από καλλιέργειες κυττάρων, συνεργάζεται με την Kering, μητρική εταιρεία της Gucci, για την ανάπτυξη εναλλακτικών δερμάτων για τη μόδα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δυο εταιρείες.

.

Η Kering είναι βασικός επενδυτής στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης  της Vitrolabs, ο οποίος έκλεισε τη Δευτέρα, και συνεργάζεται εμπιστευτικά με την εταιρεία στην ανάπτυξη προϊόντων από το 2018. Η ανακοίνωση της συνεργασίας είναι χρονικά σύμφωνη με την πρόσφατη επένδυση. Η Vitrolabs έχει αντλήσει συνολικά 46 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές σε δύο γύρους με επικεφαλής την Agronomics, μια εταιρεία VC που επικεντρώνεται στην κυτταρική γεωργία, καθώς και τις Bestseller's Invest FWD, Khosla Ventures και τον ηθοποιό Leonardo DiCaprio. Στόχος είναι να δημιουργηθεί και να κλιμακωθεί η πρώτη στον κόσμο πιλοτική παραγωγή δέρματος που καλλιεργείται με κυτταρική καλλιέργεια και να επιταχυνθεί η εμπορική αξιοποίηση.

Η σύμπραξη υπογραμμίζει την εκρηκτική ανάπτυξη των εναλλακτικών δερμάτινων υλικών. Ειδικότερα, είναι η πρώτη που διεκδικεί την παραγωγή "πραγματικού" δέρματος - σε αντίθεση με ένα ρεαλιστικό υλικό που μοιάζει με δέρμα - χωρίς τη χρήση ζώων και τις παράπλευρες επιπτώσεις στη χρήση γης, τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου και την απώλεια τροπικών δασών. Η Vitrolabs έχει αναπτύξει μια τεχνική και ικανότητα αναπαραγωγής κυττάρων δέρματος αγελάδας σε εργαστήριο, λέει ο Ingvar Helgason, διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος συνίδρυσε την εταιρεία το 2016. "Δίνουμε στα [κύτταρα] ένα παρόμοιο περιβάλλον όπου μπορούν να παράγουν δέρμα όπως θα έκαναν σε ένα ζώο, αλλά μέσα στους καλλιεργητές μας".

Η είδηση έρχεται επίσης την επομένη του αντίπαλου ομίλου LVMH που ανακοίνωσε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου και το Central Saint Martins UAL για την ανάπτυξη γούνας που καλλιεργείται στο εργαστήριo.

Περισσότερες από τις μισές εταιρείες έχουν ξεκινήσει από το 2014 και οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονται στη δημιουργία δερμάτινου υλικού από ρίζες μανιταριών, γνωστά ως μυκήλιο, καθώς και από ανανάδες, κάκτους, άλλα οργανικά συστατικά ή από τεχνολογία βλαστοκυττάρων, όπως η VitroLabs. Άλλοι εξετάζουν υφάσματα όπως μετάξι και μαλλί.

Ενώ επώνυμες εταιρείες πωλούσαν για χρόνια προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως «vegan» δέρμα, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα είναι απλώς μια εκδοχή δερματίνης, κατασκευασμένης από πλαστικό. Το νέο κύμα νεοφυών επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας προσπαθούν να αποφύγουν εντελώς το πλαστικό ή να μειώσουν την ποσότητα που χρησιμοποιείται για τη δέσμευση των οργανικών υλικών.

Οι εταιρείες εργάζονται επίσης για την παραγωγή υποκατάστατων τυριού και γάλακτος χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που ονομάζεται ζύμωση ακριβείας, αλλά το δέρμα που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να αντιμετωπίσει λιγότερα ρυθμιστικά εμπόδια για να βγει στην αγορά από τα καλλιεργημένα τρόφιμα.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η VitroLabs Inc. που κατασκευάζει δέρμα από κυτταρική καλλιέργεια που αναπαράγει τη δομή των δερμάτων των ζώων εξασφάλισε 46 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Kering SA, της διάσημης γαλλικής εταιρείας.