Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS): Προειδοποίηση για κίνδυνο «πράσινης» φούσκας

Body

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο φούσκας τιμών σε αγορές περιουσιακών στοιχείων φιλικών προς το περιβάλλον.

Η επείγουσα ανάγκη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων, όπως η φυλετική και κοινωνική ανισότητα, αύξησε κατακόρυφα τις επενδύσεις με έμφαση το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG). 

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία που εστιάζουν στην ESG έχουν εκτιναχθεί σε αξία 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται τράπεζες και επενδυτικά ταμεία.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων της ESG φουσκώνουν υπερβολικά», ανέφερε η BIS, η οποία πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις για τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος  ανέφερε ως τον κίνδυνο «πράσινης φούσκας», υπογραμμίζοντας πώς η άνοδος των ETF και των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν συγκρίσιμη με τμήματα της αγοράς ασφάλειας υποθηκών κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Borio είπε ότι οι αρχές έπρεπε να γνωρίζουν τον κίνδυνο που μπορεί να έχουν τέτοιες τεράστιες μεταβολές στη ζήτηση των επενδυτών, κάνοντας επίσης συγκρίσεις με την έκρηξη του χρηματιστηρίου στο λεγόμενη φούσκα dotcom στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Προς το παρόν, οι ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών δεν είναι μεγάλες λόγω του ότι οι αγορές μετοχών με στοιχεία «φούσκας» έχουν μικρότερη συστημική σημασία. Οι τρέχουσες κατοχές ομολόγων που συνδέονται με ESG εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% περίπου των συνολικών χαρτοφυλακίων ομολόγων τόσο για τις αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
© Pixabay
Επικεφαλίδα

Τα περιουσιακά στοιχεία που εστιάζουν στο ESG έχουν εκτιναχθεί σε αξία 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται τράπεζες και επενδυτικά ταμεία.