Η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα για την παιδική προστασία

Body

Κοινό ψήφισμα από 57 φορείς, κατατέθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το ψήφισμα για την έναρξη διαδικασιών κύρωσης του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τις διαδικασίες επικοινωνίας (OPIC) παρουσιάστηκε την Παρασκευή 22/11/2024 σε Συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

.

Τι είναι το OPIC και γιατί έχει σημασία; 

Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τις Διαδικασίες Επικοινωνίας - Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on a communications procedure (OPIC) προβλέπει ως δικαιώματα και διαδικασίες ότι οι αναφορές /καταγγελίες προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού μπορούν να υποβάλλονται από ή εκ μέρους παιδιών που θεωρούν ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους, είτε ατομικά, είτε συλλογικά. Περαιτέρω, προβλέπει διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων όταν πιθανολογείται ότι θα δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στα παιδιά. Προϋπόθεση αποτελεί η εξάντληση των εθνικών ένδικων μέσων. Ακόμα προβλέπεται η διαδικασία διερεύνησης εάν η Επιτροπή λάβει αξιόπιστες πληροφορίες που να καταδεικνύουν σοβαρές ή συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών σε κάποιο κράτος μέλος.

Η κύρωση του OPIC αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προκειμένου να ακουστεί η φωνή των παιδιών απευθείας στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου;

Τη συνέντευξη τύπου χαιρέτησε ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Σαμουηλίδης και η πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου, κ. Μιράντα Παπαδοπούλου. Σύμφωνα με την παρουσίαση του περιεχομένου του ψηφίσματος από τον υπεύθυνο συνηγορίας του Δικτύου, κ. Πελοπίδα Νικολόπουλο, το OPIC έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τις 14 Απριλίου του 2014 και έχει κυρωθεί από 52 χώρες του ΟΗΕ, εκ των οποίων 15 αποτελούν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημάνθηκε ότι με την κύρωση του OPIC η Ελλάδα θα έχει κυρώσει το σύνολο των προστατευτικών διατάξεων των δικαιωμάτων του παιδιού που προβλέπονται σε διεθνές επίπεδο, σύσταση που έχει υποβληθεί διαχρονικά από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου της Ελλάδας. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η περίοδος 2025-2026 είναι ιδανική για να γίνει η κύρωση του OPIC, καθώς η Ελλάδα θα έχει παρουσία ως μη – μόνιμο μέλος του Συμβούλιου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, επισημάνθηκαν οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να κυρωθεί το OPIC από την Ελλάδα, δίνοντας φωνή στα παιδιά. Το Δίκτυο, εκπροσωπώντας τους 57 φορείς, δήλωσε την υποστήριξη από την πλευρά τους σε κάθε ενέργεια της Ελληνικής Πολιτείας που θα αφορά στην κύρωση του OPIC και θα συμβάλλει στη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα των Παιδιών, κ. Θεώνη Κουφονικολάκου, η οποία επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θέλει και μπορεί,  όχι απλώς να ευθυγραμμιστεί με τις πρακτικές άλλων χωρών, αλλά να χαράξει και το δικό της δρόμο στην παιδική προστασία σε συνεργασία με τα ίδια της τα παιδιά» και από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), κ. Μαρία Γαβουνέλη, η οποία δήλωσε ότι «η ΕΕΔΑ θα πράξει τα αναγκαία ως συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας για να προχωρήσει στην κύρωση του OPIC».

Εν συνεχεία, έγινε συζήτηση με παιδιά, μέλη της ομάδα εφήβων - συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, τα οποία αναγνώρισαν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται στην Ελλάδα, καθώς και  τη σημασία  που θα δώσει, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες παιδιών, η κύρωση του OPIC. Παράλληλα τα παιδιά αναφέρθηκαν στο πως θα επιθυμούσαν να είναι μια φιλική προς το παιδί πλατφόρμα αναφοράς, ενώ ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τα παιδιά και τους ομιλητές, για το κατά πόσο γνωρίζουν τα δικαιώματα τους στην Ελλάδα και τι μπορούν να κάνουν όταν αυτά παραβιάζονται, με ιδιαίτερη έμφαση στο πως βιώνουν τα παιδιά το ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ψήφισμα για την έναρξη διαδικασιών κύρωσης του OPIC, κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό και τον Υπ.Εξωτερικών από φορείς προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού.