Την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, συζήτησαν η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες παρουσία της γενικής γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κατερίνας Πατσογιάννη και αρμόδιων παραγόντων.
.
Κατά τη συνάντηση εργασίας, εξετάστηκε η επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΔΣΑ, της ΓΓΙΑΔ και του ΚΕΘΙ, θέτοντας στο επίκεντρο την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία. Την απρόσκοπτη συνέχιση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, που επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες που υπέστησαν κακοποίηση θα λαμβάνουν εξειδικευμένη νομική βοήθεια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναζητήσουν δικαιοσύνη και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Όπως επισημαίνεται, από την πλευρά της υφυπουργού, το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο, αφ’ ης στιγμής κυρωθεί, θα επιτρέψει στις γυναίκες θύματα βίας να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν νομικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και χωρίς να τίθενται εισοδηματικά κριτήρια.
Η ανανέωση της συνεργασίας αυτής, έρχεται σε μια εποχή που οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους, ενισχύοντας την ανάγκη μιας συντονισμένης θεσμικής αντίδρασης για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα.
Η υφυπουργός κ. Παπακώστα υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία αυτής της συνεργασίας, τονίζοντας ότι «ένας κρίσιμος ανασταλτικός παράγοντας, που εμποδίζει τις γυναίκες θύματα βίας να καταγγείλουν είναι και το υψηλό για εκείνα, κόστος της νομικής εκπροσώπησης.
- Στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για να μιλήσουν όλο και περισσότερες γυναίκες για όσα βιώνουν και ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, δημιουργούμε μια σανίδα σωτηρίας μέσω της δωρεάν νομικής βοήθειας για τις γυναίκες- θύματα βίας, ώστε καμία να μην αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση της στη δικαιοσύνη.
Τονίζεται ότι η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου αυτού, αρχικά, με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στη συνέχεια με τους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας, όπως έχει δρομολογηθεί, θα διασφαλίσει τη συνέχιση της νομικής υποστήριξης των θυμάτων από ένα ευρύ δίκτυο δικηγόρων, που θα χειρίζονται υποθέσεις έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και προσφέροντας εξειδικευμένη νομική βοήθεια.
Η ανανέωση της συνεργασίας αυτής, έρχεται σε μια εποχή που οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.