Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το βάρος γέννησης των μωρών. Η έκθεση σε θερμικό στρες, ιδίως στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παιδιά να γεννιούνται πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά για την ηλικία κύησής τους.
.
Το βάρος γέννησης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τις πιθανότητες επιβίωσης ενός παιδιού. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει την ευπάθειά τους σε ασθένειες και νοσήματα στην ενήλικη ζωή.
Πώς μπορεί το κρύο και η θερμική καταπόνηση να επηρεάσουν το βάρος γέννησης;
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Πληθυσμιακής Υγείας Curtin στο Περθ της Αυστραλίας, εξέτασε περισσότερες από 385.000 εγκυμοσύνες στη χώρα μεταξύ 2000 και 2015.
Χρησιμοποιώντας τον Παγκόσμιο Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI), ο οποίος περιγράφει τη φυσιολογική άνεση του ανθρώπινου σώματος υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εξέτασε την έκθεση σε θερμικό στρες.
Η έκθεση από 12 εβδομάδες πριν από τη σύλληψη έως τη γέννηση αναλύθηκε για να διαπιστωθεί εάν είχε αντίκτυπο στο βάρος γέννησης. Από το δείγμα της μελέτης, το 9,8% των παιδιών γεννήθηκαν πολύ μικρά και το 9,9% γεννήθηκαν πολύ μεγάλα για την ηλικία κύησης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε ακραίο θερμικό στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε τον κίνδυνο μη φυσιολογικού βάρους γέννησης. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η έκθεση στο θερμικό στρες αυξάνει την αφυδάτωση και προκαλεί οξειδωτικό στρες και συστηματικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από το θερμικό στρες;
Η μέση βιοθερμική έκθεση ήταν μεταξύ 8,1 και 30 βαθμών Κελσίου, υποδεικνύοντας ελαφρύ στρες στο χαμηλότερο άκρο και μέτριο στο υψηλότερο άκρο της κλίμακας UTCI.
Το 1% των ατόμων που εκτέθηκαν περισσότερο είτε στο ανώτερο είτε στο κατώτερο άκρο αυτής της κλίμακας θερμοκρασίας ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν αλλαγές στο βάρος γέννησης. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για εκείνες που εκτέθηκαν σε θερμοκρασιακή καταπόνηση στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.
Αυτό προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία για την απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή στην αναπαραγωγική υγεία. Εκτός του ότι κάνει πιο συνηθισμένα τα κύματα καύσωνα και ψύχους, τροφοδοτεί ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές, φυσικές καταστροφές και έλλειψη πόρων, όλα με επιζήμιες συνέπειες στην υγεία.
Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάζει το βάρος γέννησης των μωρών, σύμφωνα με νέα μελέτη.