Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και η πρωτοβουλία του για την κλιματική αλλαγή

Body

Την ημέρα που ταλαιπωρούταν ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο αεροδρόμιο του Μονάχου, διότι δεν είχε δηλώσει ένα ρολόι που θα δημοπρατούνταν στη Βιέννη για καλό σκοπό, τότε βρέθηκα και εγώ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

.

Η Βιέννη είναι μια πόλη όπου κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε εποχή του χρόνου κι όλο τον χρόνο θα ακούσεις ελληνικά. Πατριώτες πάνε και έρχονται. Η πτήση διαρκεί κάτι περισσότερο από δυο ώρες και η επιστροφή είναι πάντα πιο σύντομη, ο αέρας σε γυρίζει γρήγορα πίσω στην Ελλάδα. Τα βιεννέζικα λουκάνικα, μαζί με το βιεννέζικο σνίτσελ, τη ζάχερ τόρτε, το κάιζερσμαν, τα κίπφελ, τα κράπφεν, και τα περίφημα αυστριακά κρασιά ελάχιστοι Έλληνες δεν τα έχουν δοκιμάσει.

Στο καφέ Ζάχερ και στο Μπελ Ετάζ, και τα δύο στο θρυλικό ξενοδοχείο Sacher απέναντι από την Όπερα, είναι πολύτιμα ακόμα και τα τελευταία ψιχουλάκια της ζάχερ τόρτε με την πλούσια γκανάς σοκολάτας που σερβίρεται με σλαγκόμπερς, την άγλυκη σαντιγί. Και μετά το γλυκό, βόλτα στο Γκράμπεν ανάμεσα στις μπουτίκ διάσημων οίκων μόδας, όπως Prada, Chanel, Dior, Louis Vuitton, Balenciaga, Zegna. Αν μπορείς να αγοράσεις τις δημιουργίες, τότε κάνεις στάση και στη Rimowa, να πάρεις πολυτελή βαλίτσα, κάπου πρέπει να βάλεις τόσα ρούχα.

Την ώρα της περισυλλογής για τα ψώνια των άλλων, έριξα μια ματιά στο κινητό. Ο Αυστροαμερικανός ηθοποιός, επιχειρηματίας, παραγωγός, πρώην μποντιμπίλντερ και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας προσγειωνόταν στη Βιέννη. Ο Άρνι τα κατάφερε κι έφτασε στην Αυστρία έχοντας πληρώσει το πρόστιμο που του επέβαλαν οι γερμανικές αρχές.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Σβαρτσενέγκερ, που γεννήθηκε στο χωριό Ταλ της Στιρίας, δεν σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος. Τα τελευταία είκοσι χρόνια τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της κλιματικής κρίσης και ως εκ τούτου προχώρησε στη δημιουργία του Schwarzenegger Climate Initiative, της Πρωτοβουλίας Σβαρτσενέγκερ για το κλίμα. (Στο κέντρο του χωριού Ταλ καλωσορίζει τους επισκέπτες ο αδριάντας του Σβαρτσενέγκερ, μάλλον ως «Κόναν ο βάρβαρος», όπως και το μουσείο προς τιμήν του).

Η δημοπρασία μετά δείπνου έγινε μέσα στον Ιανουάριο στο παραμυθένιο-κατά κυριολεξία-ξενοδοχείο Stanglwirt στο Κίτσμπιελ. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι ήταν 160 τον αριθμό, ανάμεσα τους και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, ο 80χρονος πολιτικός, άλλοτε διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Όσο για το Audemars Piguet, αυτό πωλήθηκε για 270.000 ευρώ. Εκτός από το ελβετικό ρολόι, δημοπρατήθηκαν έργα τέχνης, κοσμήματα, μια προσωπική προπόνηση με τον Σβαρτσενέγκερ (αυτό μάλιστα), μια πριβέ συναυλία από το γερμανικό συγκρότημα The Boss Hoss και μια ημέρα στο πλατό της γερμανοαυστριακής σειράς Bergdoktor, συγκέντρωσαν 1,31 εκατομμύρια ευρώ.

Χαρούμενος ο Σβαρτσενέγκερ καθώς γίνονται βήματα που επιταχύνουν τις εξελίξεις και δρομολογούν τη χάραξη πολιτικών ανέβηκε στο αεροπλάνο της επιστροφής για τις ΗΠΑ. Αποχαιρετώντας τη Βιέννη, στην οποία θα επιστρέψει στις 20 Ιουνίου για τη σύνοδο Austrian World Summit για το κλίμα, προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού με τη θρυλική ατάκα.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

 Οι ανησυχίες του για την περιβαλλοντική ρύπανση και την κλιματική κρίση και το Schwarzenegger Climate Initiative.