Την τελευταία δεκαετία οι πυρκαγιές μεγάλης έντασης και έκτασης γίνονται όλο και συχνότερες γεγονός που αποτελεί μια παγκόσμια περιβαλλοντική πρόκληση που οφείλεται τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα επόμενα χρόνια, οι επιστήμονες προβλέπουν πυρκαγιές με μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.
.
Μια ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε ένα σημαντικό στοιχείο σχετικά με τις πυρκαγιές που αποδεκάτισαν τη μεγαπανίδα της Νότιας Καλιφόρνιας πριν από περίπου 13.000 χρόνια. Η ιστορία της αρχαίας μεγαπανίδας της Νότιας Καλιφόρνιας εκτυλίσσεται μέσα στο La Brea Tar Pits, έναν ενεργό παλαιοντολογικό ερευνητικό χώρο στο Λος Άντζελες.
Την Εποχή των Παγετώνων, στον πλανήτη μας περιπλανιόντουσαν μεγάλα θηρία όπως τα μαλλιαρά μαμούθ, οι γιγάντιες αρκούδες και οι λύκοι. Μετά εξαφανίστηκαν.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός εξαφάνισης μετά τον αστεροειδή που έπεσε στη Γη και εξαφάνισε όλους τους δεινόσαυρους», δήλωσε στους New York Times η Έμιλι Λίντσεϊ, παλαιοοικολόγος και συγγραφέας της νέας μελέτης.
Αν και οι ερευνητές συζητούν εδώ και καιρό τα αίτια της εξαφάνισης των μεγαλόζωων, η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη επιρροή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ως οι κινητήριοι παράγοντες. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η ξηρασία και η επέκταση των ανθρώπινων πληθυσμών συγκρούστηκαν για να πυροδοτήσουν μια σειρά πρωτοφανών πυρκαγιών που μεταμόρφωσαν για πάντα το οικοσύστημα.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα κλιματικά αρχεία και τα αρχεία των πυρκαγιών που είχαν σημειωθεί στην περιοχή και τα συνέκρινε με την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού. Διαπίστωσε ότι η αύξηση της ανθρώπινης κατοίκησης ευθυγραμμίστηκε με τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές. Η άλλοτε πλούσια σε αρκεύθους και βελανιδιές βλάστηση, αντικαταστάθηκε από γρασίδι και θάμνους.
Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο πρόβλεψης για να προσδιορίσει αν οι άνθρωποι ήταν οι κύριοι ένοχοι πίσω από αυτή την 400ετή περίοδο πυρκαγιών. Αν και το μοτίβο που παρατηρήθηκε δεν εξηγεί την εξαφάνιση των προϊστορικών ζώων οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, η Ρέγκαν Νταν, παλαιοβοτανολόγος και μία από τις συγγραφείς της μελέτης, υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί σε περιφερειακή κλίμακα για να κατανοηθεί ο παγκόσμιος αντίκτυπος.
Μαθήματα από το παρελθόν για να σωθεί το μέλλον
Η μελέτη παραλληλίζει το παρελθόν με το παρόν και ρίχνει φως στις σημερινές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Αν και το παρελθόν μπορεί να παρέχει ανησυχητικά διδάγματα, δίνει και μια αχτίδα ελπίδας – τη συνειδητοποίηση ότι η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας, επιτρέποντάς μας να αποτρέψουμε την επανάληψη των καταστροφικών γεγονότων του παρελθόντος.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering/ERT
Μια ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε ένα σημαντικό στοιχείο σχετικά με τις πυρκαγιές που αποδεκάτισαν τη μεγαπανίδα της Νότιας Καλιφόρνιας πριν από περίπου 13.000 χρόνια.