Η έρευνα αξιοποιεί την πλατφόρμα περιβαλλοντικής δημοσιοποίησης του CDP και τις τεχνολογικές δυνατότητες της Clarity AI για να πραγματοποιήσει ανάλυση ευθυγράμμισης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης σε περισσότερα από 23.000 κεφάλαια με περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους άνω των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ανάλυση αξιολόγησε τη θερμοκρασιακή ευθυγράμμιση των ταμείων και τους εταιρικούς στόχους μείωσης των εκπομπών, με έμφαση στη φιλοδοξία και όχι στην πραγματική ευθυγράμμιση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, λιγότερα από 1.000 αμοιβαία κεφάλαια (1,3%) είναι ευθυγραμμισμένα με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το όριο των 1,75 ºC, με βάση τους στόχους 1 & 2 των εταιρειών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε θερμοκρασία πολύ κάτω των 2 °C, με το 70% του συνόλου των εκτεθειμένων περιουσιακών στοιχείων να επενδύεται σε κεφάλαια με ευθυγράμμιση άνω των 2,3 °C.
Όταν λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές από το πεδίο εφαρμογής 3, δηλαδή αυτές που συμβαίνουν εκτός των άμεσων δραστηριοτήτων μιας εταιρείας, μόλις το 0,1% των περιουσιακών στοιχείων θεωρείται ότι είναι συμβατό με το Παρίσι, ενώ πάνω από το 85% των περιουσιακών στοιχείων υπερβαίνουν το όριο των 2,3 ºC.
«Η αντιμετώπιση της μη ευθυγράμμισης των επενδυτικών κεφαλαίων με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού απαιτεί συνεχείς προσπάθειες τόσο από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο όσο και από εταιρείες σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Pablo Diaz-Varela Pena, ερευνητής της Clarity AI.
«Η αύξηση του αριθμού των εταιρειών που θέτουν φιλόδοξους στόχους και εργάζονται ενεργά για τη μείωση των εκπομπών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας βιώσιμης και ανθεκτικής παγκόσμιας οικονομίας» πρόσθεσε.
Παρόμοια ανάλυση δημοσιεύθηκε από το CDP τον Οκτώβριο του 2021, η οποία διαπίστωσε ότι πάνω από το 90% των περιουσιακών στοιχείων ήταν πάνω από 2,3 ºC όταν λαμβάνονται υπόψη τα πεδία εφαρμογής 1 και 2 και πάνω από το 95% όταν λαμβάνεται υπόψη και το πεδίο εφαρμογής 3.
Για τις υποκείμενες εταιρείες των 13.044 αμοιβαίων κεφαλαίων που αναλύθηκαν κατά τη σύγκριση των δεδομένων του 2021 και του 2023, το 30% είχε θέσει πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους το 2023 απ' ό,τι το 2021, με αποτέλεσμα χαμηλότερη τεκμαρτή βαθμολογία (ITR). Ωστόσο, το 51% των εταιρειών εξακολουθεί να μην έχει φιλοδοξία να μειώσει τη θερμοκρασία κάτω από τους 3 °C.
Η Clarity AI αποδίδει αυτή την αλλαγή σε μεμονωμένες εταιρείες σε διάφορους παράγοντες, όπως ο αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) και ο αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που γνωστοποιούν τους κλιματικούς τους στόχους στο CDP.
Η τελευταία έκθεση παρακολούθησης της SBTi αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις επικυρώνουν ολοένα και περισσότερο τους στόχους τους με την εταιρεία, ενώ το 2022 έγιναν περισσότερες επικυρώσεις από ό,τι τα επτά προηγούμενα έτη μαζί.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία αφαίρεσε επίσης πρόσφατα 120 εταιρείες από τους καταλόγους της, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα της τεχνολογίας και του λιανικού εμπορίου Amazon, επειδή δεν υπέβαλαν αξιόπιστα σχέδια μείωσης.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, πάνω από το 70% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων επενδύεται σε κεφάλαια με ευθυγράμμιση άνω των 2,3 ºC, ενώ μόνο το 0,1% είναι ευθυγραμμισμένο όταν λαμβάνεται υπόψη το πεδίο εφαρμογής 3.