Το λιώσιμο μόνιμου πάγου μπορεί να απελευθερώσει δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα

Body

Η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί σε παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, ανάμεσα σε αυτά το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί έναν από τους παράγοντες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

.

Πριν τέσσερα χρόνια, μάλιστα, η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα ήταν κατά 48% πιο υψηλή από το προβιομηχανικό επίπεδο (πριν από το 1750). Όσο αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα, τόσο σημειώνεται άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων και του μόνιμου παγωμένου υπεδάφους – πέρμαφροστ – και καθώς ο μόνιμος πάγος λιώνει, απελευθερώνεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Με λίγα λόγια δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με τους επιστήμονες να εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Earth’s Future, ειδικοί από το Τμήμα Επιστημών της Γης, της Ατμόσφαιρας και των Πλανητών του Πανεπιστημίου Περντού στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Γεωγραφικών Επιστημών και Έρευνας Φυσικών Πόρων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, είναι πιθανό να διοχετευθούν δισεκατομμύρια τόνοι του ισχυρού αερίου τις επόμενες δεκαετίες, αν εξακολουθήσει η τήξη του πέρμαφροστ.

Μελετώντας δεδομένα και χρησιμοποιώντας βιογεωχημικό μοντέλο για να εκτιμήσουν την ποσότητα του άνθρακα που εκπέμπεται από την τήξη του μόνιμου πάγου έως το 2100 κατέληξαν σε δύο πιθανά σενάρια.

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο εξ αυτών, και με την προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται ορυκτά καύσιμαθα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα περίπου 20 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο το 2023 η ανθρώπινη δραστηριότητα οδήγησε στην απελευθέρωση 11,3 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το πιο αισιόδοξο προβλέπει τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας, επομένως και της απελευθέρωσης του ισχυρού αερίου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το διοξείδιο του άνθρακα που είναι παγιδευμένο στο πέρμαφροστ σε βάθος ως έξι μέτρα, διπλάσιο συγκριτικά με παλαιότερες μελέτες. Έτσι, υπολόγισαν ότι σε αυτό εντοπίζονταν 563 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα το διάστημα 2010-2015 σε μια έκταση σχεδόν 15 εκατ. τ.χλμ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση, «η αύξηση της θερμοκρασίας σε περιοχές με μόνιμο πάγο επιταχύνει την υποβάθμιση του μόνιμου πάγου, εκθέτοντας έτσι τεράστιες ποσότητες προηγουμένως παγωμένου άνθρακα. Ωστόσο, η ποσότητα που θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της τήξης του μόνιμου πάγου παραμένει αβέβαιη. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι 119,3 και 251,6 δισεκατομμύρια τόνοι προηγουμένως παγωμένου άνθρακα θα υποβληθούν σε μικροβιακή αποσύνθεση μέχρι το 2100». Ευτυχώς, μόνο ένα μικρό μέρος (μεταξύ 4% και 8%) θα καταλήξει στην πραγματικότητα στην ατμόσφαιρα.

Σημαντικός παράγοντας για τον μετριασμό είναι τα φυτά που επιτρέπουν την αφομοίωση του άνθρακα, ενισχύοντας την ανάπτυξή τους και αυξάνοντας τα αποθέματα του στο οικοσύστημα.

«Η μελέτη μας – συνεχίζουν οι ερευνητές – υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποψυγμένου άνθρακα θα παραμείνει δεσμευμένο στο πέρμαφροστ αυτόν τον αιώνα, θέτοντας μια σημαντική πρόκληση για τις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής μόλις οποιαδήποτε διαδικασία επιταχύνει την αποσύνθεση αυτής της τεράστιας ποσότητας αποψυγμένου άνθρακα».

Το πέρμαφροστ εντοπίζεται σε ψυχρές περιοχές, σε Βόρεια Ευρώπη, Σιβηρία και Βόρεια Αμερική και πρόκειται για παγωμένο έδαφος κάτω από την επιφάνεια της Γης ή πάνω από αυτήν. Μπορεί να εκτείνεται σε ολόκληρες περιοχές, όπως για παράδειγμα η τούνδρα της Αρκτικής, ή να περιορίζεται σε απομακρυσμένα μέρη, όπως στην κορυφή ενός βουνού και αποτελείται από οργανικό υλικό που έχει «παγιδεύσει» το διοξείδιο του άνθρακα για χιλιετίες. Αυτό το στρώμα κάλυπτε μεγαλύτερη έκταση από ό,τι σήμερα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας οδήγησε σε αισθητή αστάθεια που προκαλεί προβληματισμό τους ειδικούς.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Μελετώντας δεδομένα και χρησιμοποιώντας βιογεωχημικό μοντέλο για να εκτιμήσουν την ποσότητα του άνθρακα που εκπέμπεται από την τήξη του μόνιμου πάγου έως το 2100 κατέληξαν σε δύο πιθανά σενάρια.

Tags