Κλιματική αλλαγή: Οι πάγοι της Αρκτικής θα λιώσουν ακόμη γρηγορότερα

Body

Με την κλιματική αλλαγή να έχει μετατραπεί σε μία υπαρκτή κρίση για την παγκόσμια κοινότητα, νέα έρευνα, κρούει των κώδωνα του κινδύνου, πως ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας και άρα, του λιωσίματος των πάγων θα είναι πολύ γρηγορότερος από τον εκτιμώμενο.

.

Ειδικότερα, εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ εκτιμούν πως τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση της κλιματικής αλλαγής δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το μέλλον της Αρκτικής.

Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της κάλυψης της θάλασσας της Αρκτικής με πάγο και του δριμέος κλίματός της, γίνονται σχετικά λίγες παρατηρήσεις σε αυτήν την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και από άλλους για την εκτίμηση του μέλλοντος της Αρκτικής δεν έχουν ρυθμιστεί στον ίδιο βαθμό, όπως σε άλλα μέρη του κόσμου. Την ίδια ώρα, όμως, η Αρκτική παραμένει μία σημαντική περιοχή για την παρακολούθηση της μελλοντικής έντασης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε δύο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες τους, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ συνέκριναν τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων με πραγματικές παρατηρήσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Ωκεανό θα γίνει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι προβλέπεται από τα κλιματικά μοντέλα.

«Αυτά τα κλιματικά μοντέλα υποτιμούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στην πραγματικότητα, τα σχετικά ζεστά νερά στις περιοχές της Αρκτικής είναι ακόμα πιο ζεστά και πιο κοντά στον θαλάσσιο πάγο.Κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι ο πάγος στη θάλασσα της Αρκτικής θα λιώσει πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπεται», εξηγεί η Σελίν Χέουζε, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής μίας από τις μελέτες.

Η ίδια επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης των κλιματικών μοντέλων, καθώς σήμερα «δεν μπορούμε να παρέχουμε μία χρήσιμη πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι στη θάλασσα της Αρκτικής».

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Τι αναφέρουν δυο πρόσφατες έρευνες.