Η Κίνα έχει την ευκαιρία στη σύνοδο κορυφής COP29 για το κλίμα να κερδίσει πόντους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως να μειώσει τις εμπορικές εντάσεις σχετικά με τις εξαγωγές της, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση συμφωνίας για το βασικό άλυτο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις των δύο εβδομάδων.
Η επικείμενη επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει αποδυναμώσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών και έχει αυξήσει την πίεση στην ΕΕ να αναλάβει δράση και να συμβάλει στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας για την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Κίνα θέλει να διαδραματίσει ρόλο στο να συμβεί αυτό χωρίς να παρατείνει τη συνάντηση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας.
Ένα σημαντικό εμπόδιο ήταν η διπλή ιδιότητα της Κίνας ως αναπτυσσόμενης χώρας, στις διπλωματικές κατηγορίες που ορίζονται από τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα, καθώς και ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και κυρίαρχος παραγωγός πράσινων τεχνολογιών. Η κινεζική ομάδα έχει τραβήξει μια κόκκινη γραμμή στο να χαρακτηριστεί ως επίσημη χώρα-χορηγός στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά είναι πρόθυμη να συνεισφέρει εθελοντικά.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η χώρα τους έχει παράσχει 177 δισεκατομμύρια γιουάν (24 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κεφάλαια έργων για να βοηθήσει άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή από το 2016, στο ίδιο επίπεδο με ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες.
«Εάν η Κίνα και η ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά στην ατζέντα της COP29... θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό θεμέλιο για τον επαναπροσδιορισμό των ευρύτερων πράσινων και οικονομικών πρωτοβουλιών τους και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Li Shuo, διευθυντής του Asia Society Policy Institute που παρακολουθεί στενά τη διεθνή πολιτική της Κίνας για το κλίμα. Είπε ότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται ένα ισχυρό σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση των εμπορικών διαφορών, παρόμοιο με τις συζητήσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ που συνέβαλαν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη χαλάρωση του εμπορικού πολέμου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Η Κίνα γίνεται όλο και κεντρικότερη φιγούρα στις ετήσιες συνόδους κορυφής COP για το κλίμα. Ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής με αέρια του θερμοκηπίου στον κόσμο, μπορεί να κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να επιβραδύνει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τ ο ασιατικό έθνος όμως αγωνίζεται επίσης με τα δικά του οικονομικά προβλήματα και δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί για σημαντικές αυξήσεις στη χρηματοδότηση. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα, και τα έθνη που βιομηχανοποιήθηκαν ιστορικά πρώτα θα πρέπει να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στην αποζημίωση άλλων χωρών για τις συνέπειες της κλιματικής ρύπανσης.
«Ως η ανεπτυγμένη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία και τις μεγαλύτερες σωρευτικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μελλοντικές συνεισφορές της Κίνας στη χρηματοδότηση του κλίματος. «Η Συμφωνία του Παρισιού είναι σαφής ως προς το ποιος θα πληρώσει».
Η φετινή σύνοδος κορυφής για το κλίμα έχει ξεκινήσει απροσδόκητα. Οι διαπραγματευτές έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά το κύριο θέμα τους: να καταλήξουν σε έναν νέο στόχο για μετά το 2025, ώστε τα πιο πλούσια έθνη να συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία ηγείται των προσπαθειών για την επανάληψη και εφαρμογή της περσινής συμφωνίας για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Αυτό δημιούργησε ένα άνοιγμα για την ΕΕ να υποστηρίξει τη διατύπωση στην τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει περισσότερες εθελοντικές συνεισφορές, μαζί με μια πιο διαφανή λογιστική καταγραφή των ποσών που δόθηκαν ανά χώρα εκ των υστέρων. Ο επικεφαλής του μπλοκ για το κλίμα, Wopke Hoekstra, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει η Κίνα εθελοντική δέσμευση για την παροχή χρηματοδότησης για το κλίμα στον Παγκόσμιο Νότο.
«Θα ήταν ευπρόσδεκτο για τις χώρες αυτές να κάνουν ένα τέτοιο βήμα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, αναφερόμενος στην Κίνα, αλλά και σε άλλα έθνη, όπως η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου. «Πρόκειται για την επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή»
H Κίνα επιμένει στην παροχή οικονομικής βοήθειας για το κλίμα σε φτωχότερα κράτη μόνο σε εθελοντικό επίπεδο.