Τη δέσμευση τους για μηδενικό ισοζύγιο ρύπων μέχρι το 2050 ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η είδηση είναι σημαντική διότι είναι η πρώτη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του Περσικού που προχωρά σε μια τέτοια δέσμευση με στόχο την πάταξη της κλιματικής αλλαγής, γεγονός ενθαρρυντικό εν όψει της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά τέλη Οκτωβρίου, στη Γλασκόβη.
«Η πρωτοβουλία των ΗΑΕ για μηδενικό ισοζύγιο ρύπων θα ενισχύσει τις προσπάθειες μας για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση» υποστήριξε το υπουργείου Ενέργειας. Ο Σείχης Μοχαμάντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, έχει ανακοινώσει τη δρομολόγηση 165 δισ. δολαρίων σε project παραγωγής καθαρής ενέργειας μέχρι το 2050.
Ο στόχος αυτός ευθυγραμμίζει τα ΗΑΕ με τις κυριότερες οικονομικές δυνάμεις που ήδη προσανατολίζονται στο στόχο αυτό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι σαφές δε, πως αυξάνει την πίεση που δέχεται η γειτονική Σαουδική Αραβία, που είναι η νούμερο ένα χώρα παραγωγής πετρελαίου, να υιοθετήσει ανάλογους στόχους.
Σημειωτέον πως η οικονομία των κρατιδίων των ΗΑΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που αναλογούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ. Μάλιστα οι δέκα εκατομμύρια κάτοικοι του διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα νούμερα παγκοσμίως όσον αφορά στις κατά κεφαλήν εκπομπές ρύπων.
Ο στόχος αυτός δεν σημαίνει πως τα κρατίδια θα γυρίσουν σύντομα την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα. Η πετρελαϊκή Abu Dhabi National Oil έχει ήδη ανακοινώσει την αύξηση, μέσα στη δεκαετία, της ημερήσιας παραγωγής στα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα 4 περίπου σήμερα. Όμως, το μήνυμα προς το μέλλον είναι πως θα επιδιώκονται πιο πράσινες λύσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τη φιλοξενία της επόμενης διακυβερνητικής Συνόδου COP28, το 2023, κάτι που έχει κάνει για την ώρα μόνο η Νότιος Κορέα.
Σημειωτέον πως η οικονομία των κρατιδίων των ΗΑΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που αναλογούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ.