H διπλωματία της ΕΕ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην εξασφάλιση της υποστήριξης της παγκόσμιας κοινότητας που συγκεντρώνεται στο Ναϊρόμπι για μια δεσμευτικά παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά, η οποία στοχεύει στη μείωση και τελικά την εξάλειψη της εν λόγω μορφής ρύπανσης ρύπανσης σε όλα τα περιβάλλοντα.
.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι «είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις την παγκόσμια κοινότητα να είναι ενωμένη αυτή την περίοδο κρίσης. Από τότε που παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κινητήρια δύναμη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πιέζουμε για φιλόδοξη παγκόσμια δράση, καθώς η καταπολέμηση των κρίσεων του κλίματος και της βιοποικιλότητας πρέπει να περιλαμβάνει όλους μας».
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους, χαιρέτισε τη συμφωνία σημειώνοντας ότι «περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού εισέρχονται επί του παρόντος στους ωκεανούς κάθε χρόνο και αυτή η ποσότητα θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια χωρίς αποτελεσματική διεθνή ανταπόκριση. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που με τη συμβολή της ΕΕ η παγκόσμια κοινότητα εντάχθηκε σήμερα για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά. Θα συμμετάσχουμε ενεργά στις συζητήσεις μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που εξετάζει όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των πλαστικών, από το σχεδιασμό του προϊόντος μέχρι τα απόβλητα».
Η μελλοντική συμφωνία θα έχει ως στόχο να καλύψει τα κενά που δεν αντιμετωπίζουν οι υπάρχουσες πρωτοβουλίες και συμφωνίες, ειδικά στις φάσεις σχεδιασμού και παραγωγής του κύκλου ζωής των πλαστικών. Θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την επίτευξη του γενικού στόχου για την εξάλειψη της διαρροής πλαστικού στο περιβάλλον. Η ΕΕ έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια σε δραστηριότητες προβολής, συνεργαζόμενος με εταίρους και χτίζοντας υποστήριξη για μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για τα πλαστικά. Η ΕΕ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη συγκέντρωση του συνασπισμού των χωρών που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για τη σημερινή απόφαση στο Ναϊρόμπι. Βασικά βήματα προς μια παγκόσμια συμφωνία για τα πλαστικά.
Τα πλαστικά μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την υγεία και το περιβάλλον εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων (ποσότητα ίση με το βάρος του ανθρώπινου πληθυσμού) παράγονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, μόνο το 9% ανακυκλώνεται. η συντριπτική πλειοψηφία του υπολοίπου συσσωρεύεται σε χωματερές ή στο φυσικό περιβάλλον. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα υλικά διασπώνται σε μικροπλαστικά που διευκολύνουν τους πρόσθετους ρύπους στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, στα συστήματα γλυκού νερού και στον αέρα. Ακόμη και με όλες τις δεσμεύσεις, τις προσπάθειες και τις ενέργειες που αναλαμβάνουν σήμερα οι χώρες και οι περιφέρειες, ο κόσμος θα δει περιορισμένη μείωση της απόρριψης πλαστικών στους ωκεανούς, μόνο κατά 7% ετησίως εντός του 2040, εάν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως συνήθως. Παρά την παγκόσμια δυναμική γύρω από το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά, δεν υπάρχει ειδική διεθνής συμφωνία ειδικά σχεδιασμένη για την πρόληψη της ρύπανσης από πλαστικά σε όλο τον κύκλο ζωής των πλαστικών. Η απουσία συμφωνημένης παγκόσμιας απάντησης παρεμπόδισε την ικανότητα των χωρών να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα, ιδιαίτερα εκείνων με εμπορικές επιπτώσεις ή/και που σχετίζονται με τα πρότυπα προϊόντων.
Η μελλοντική συμφωνία θα έχει ως στόχο να καλύψει τα κενά που δεν αντιμετωπίζουν οι υπάρχουσες πρωτοβουλίες και συμφωνίες, ειδικά στις φάσεις σχεδιασμού και παραγωγής του κύκλου ζωής των πλαστικών.