Η τούνδρα της Αρκτικής υφίσταται μια δραματική μεταμόρφωση εξαιτίας των συχνών πυρκαγιών. Έχοντας περάσει χιλιετίες λειτουργώντας ως «καταβόθρα άνθρακα», πλέον έχει μετατραπεί σε πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).
.
Όπως αναφέρει ο Guardian, αυτή η δραστική αλλαγή περιγράφεται λεπτομερώς στην έκθεση της NΟΑΑ για την Αρκτική το 2024, η οποία αποκάλυψε ότι οι ετήσιες επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα φέτος ήταν οι δεύτερες θερμότερες που έχουν καταγραφεί από το 1900.
«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι η τούνδρα της Αρκτικής, η οποία βιώνει άνοδο της θερμοκρασίας και αυξημένες πυρκαγιές, εκπέμπει τώρα περισσότερο άνθρακα από ό,τι αποθηκεύει, γεγονός που θα επιδεινώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ρικ Σπίνραντ, διοικητής της NOAA.
Η έκθεση, με επικεφαλής επιστήμονες από το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών Woodwell της Μασαχουσέτης, διαπίστωσε ότι η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο για 11η συνεχή χρονιά. Επί του παρόντος, μάλιστα, θερμαίνεται έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο ρυθμό, διαπίστωσαν οι συντάκτες.
Η απόψυξη του πέρμαφροστ
Η υπερθέρμανση έχει διπλή επίπτωση στην Αρκτική. Ενώ διεγείρει την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, οδηγεί επίσης σε αυξημένες επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα που προκαλούν απόψυξη του μόνιμα παγωμένου εδάφους (πέρμαφροστ).
Όταν το πέρμαφροστ ξεπαγώνει, ο παγιδευμένος άνθρακας αποσυντίθεται από μικρόβια και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, δύο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου.
NOAA Arctic Report Card 2024
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή εντείνει επίσης τις πυρκαγιές σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη , οι οποίες έχουν αυξηθεί σε ένταση, καμένη έκταση και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Οι πυρκαγιές όχι μόνο καίνε τη βλάστηση και την οργανική ύλη του εδάφους, απελευθερώνοντας άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά απογυμνώνουν επίσης τα μονωτικά στρώματα του εδάφους, επιταχύνοντας τη μακροπρόθεσμη απόψυξη του πέρμαφροστ και τις σχετικές εκπομπές άνθρακα.
«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει πώς η αυξανόμενη δραστηριότητα των πυρκαγιών λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί τόσο τις κοινότητες όσο και τον άνθρακα που είναι αποθηκευμένος στο πέρμαφροστ, αλλά τώρα αρχίζουμε να είμαστε σε θέση να μετρήσουμε τον σωρευτικό αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα, και αυτός είναι σημαντικός», δήλωσε ο Δρ. Μπρένταν Ρότζερς, επιστήμονας του Woodwell και συντάκτης της έκθεσης.
Από το 2003, οι εκπομπές των πυρκαγιών στην περιφέρεια έχουν κατά μέσο όρο 207 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με τη NΟΑΑ. Ταυτόχρονα, τα χερσαία οικοσυστήματα της Αρκτικής παρέμειναν σταθερή πηγή μεθανίου. «Η κλιματική καταστροφή που βλέπουμε στην Αρκτική έχει ήδη συνέπειες για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η κλιματολόγος Brenda Ekwurzel.
Η έκθεση, με επικεφαλής επιστήμονες από το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών Woodwell της Μασαχουσέτης, διαπίστωσε ότι η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο για 11η συνεχή χρονιά.