Μπορεί στα ποσοστά ανακύκλωσης σαν χώρα να είμαστε σχετικά πίσω σε σχέση με την Ευρώπη, όμως καταφέραμε μια πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων χάρη στην ΕΝΔΙΑΛΕ. Η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει το ποσοστό 74% στην ανακύκλωση και 100% στην αξιοποίηση όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 40%, ενώ είμαστε η μόνη χώρα που ανακυκλώνει και τα λιπαντικά ναυτιλίας.
.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της ΕΝΔΙΑΛΕ ανακοινώθηκε το στρατηγικό πλάνο του Εθνικού Συστήματος για την επόμενη πενταετία και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε. Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, κ. Γεώργιος Δεληγιώργης, ανέφερε “είμαστε περήφανοι για τη μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία της ΕΝΔΙΑΛΕ και τη συμβολή μας στην ανάδειξη της χώρας μας σε πρωταθλητή στη διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών στην Ευρώπη”.
Μιλώντας με αριθμούς, ο μέσος όρος της Ευρώπης στην ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων είναι στο 40% και το ποσοστό αναγέννησης αυτών φτάνει στο 71%, όταν η Ελλάδα έχει πετύχει ποσοστό ανακύκλωσης 74% με 100% ποσοστό αναγέννησης. Το ποσοστό αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη σωστή διαχείριση της ΕΝΔΙΑΛΕ, η οποία είναι σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει όλα τα στάδια διαχείρισης των Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αναγέννηση τους.
"Στην μελέτη του European environmental bureau (Ιούνιος 2020) μας αναφέρει ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και η 1η έκθεση του ΣΕΠΑΝ για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο 2021 μας αναφέρει επίσης ως βέλτιστη πρακτική" ανέφερε ο κ. Δεληγιώργης.
Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. διαθέτει ένα πλήρες φάσμα δραστηριότητας σε όλη τη χώρα συνεργαζόμενη σήμερα με 226 Υπόχρεους Παραγωγούς (εταιρείες παραγωγής ή και εισαγωγής λιπαντικών), 45 Συλλέκτες (εταιρείες συλλογής και μεταφοράς Α.Λ.Ε), 8 Εταιρείες Αναγέννησης ΑΛΕ και πλέον των 40.000 καταγεγραμμένων Σημείων Παραγωγής ΑΛΕ από όπου συλλέγονται τα απόβλητα λιπαντικά έλαια. Τέλος, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. λειτουργεί 8 Κέντρα Συλλογής Α.Λ.Ε σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες ποιοτικής και ποσοτικής πιστοποίησης, καθώς και προσωρινής αποθήκευσης των ΑΛΕ.
Το επιχειρησιακό σχέδιο 2023-2027
Το Επιχειρησιακό Σχέδιό της για την πενταετία (2023-2027), αποτελείται από τρεις άξονες: την ποιότητα, την ασφάλεια και την καινοτομία. Το Σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις 1,5 εκ. Ευρώ, για την αναβάθμιση των υποδομών της ΕΝΔΙΑΛΕ σε όλη την Ελλάδα και την ενίσχυση των διαδικασιών ποιοτικού ελέγχου των Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε.), μέσω της προμήθειας σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και εξειδικευμένων μηχανημάτων.
Η Ελλάδα μέσω του συστήματος γλιτώνει 27.000 τόνους μόλυνσης ετησίως
Αν φανταστείτε ότι 1 λίτρο λάδι αν χυθεί στον υδροφόρο ορίζοντα μπορεί να καλύψει όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, μπορείτε να φανταστείτε την έκταση που θα κάλυπταν 27.000 τόνοι αν έπεφταν στον υδροφόρο ορίζοντα; Η απάντηση είναι ότι θα κάλυπταν μία έκταση όσο είναι σε μέγεθος η Εύβοια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, από την έναρξη λειτουργίας της ΕΝΔΙΑΛΕ το 2004 έως σήμερα έχουν συλλεχθεί και αναγεννηθεί συνολικά 530.000 Μετρικοί Τόνοι Α.Λ.Ε.. Αξίζει να σημειωθεί επίσης το σημαντικό κοινωνικό της αποτύπωμα της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
Συγκεκριμένα, στα χρόνια της λειτουργίας η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει καταφέρει:
- Την αποτροπή της μόλυνσης από 27.000 τόνους επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων κατά μέσο όρο ανά έτος.
- Τη μείωση της παραγωγής εκπομπών CO2 για την παραγωγή λιπαντικών, ίση με αυτή που θα απορροφούσαν 9,5 εκατ. Δέντρα.
- Την αποφυγή μόλυνσης υδάτινης επιφάνειας 3.670 τετραγωνικών μέτρων, επιφάνεια ίση με την Εύβοια.
- Τη μείωση κατά 96,8% των εκπομπών καρκινογόνων ενώσεων και τη μείωση κατά 74% των εκπομπών στην ατμόσφαιρα αιωρούμενων σωματιδίων, συνδεδεμένων με αναπνευστικές παθήσεις.
- Την εξοικονόμηση ενέργειας ίσης με την κατανάλωση που κάνουν 410 ελληνικά νοικοκυριά σε ένα χρόνο.
Η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο τερματίζει πρώτη όσον αφορά την ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων, και αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής στην μελέτη του European environmental bureau (Ιούνιος 2020) και στην 1η έκθεση για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα του ΣΕΠΑΝ.