Oι πλούσιες χώρες αγωνίζονται να κλείσουν ένα έλλειμμα χρηματοδότησης για το κλίμα το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια και να στείλουν ένα θετικό μήνυμα ότι ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ήδη πολλά κράτη αναλαμβάνουν ακόμη πιο φιλόδοξες σε σχέση με το παρελθόν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών ενώ κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών στη Γλασκώβη της Σκωτίας στο πλαίσιο της COP26 που ξεκινά στο τέλος του μήνα.
Πριν από μία περίπου δεκαετία οι ανεπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να επενδύσουν σε πράσινες πηγές ενέργειας. Αλλά πέρυσι έχασαν τον στόχο τους καθώς η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα και επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη ενώ οι ΗΠΑ, επί Τραμπ, είχαν αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού.
Οι πλούσιες χώρες υπολογίζουν τώρα ότι έχουν συγκεντρώσει μεταξύ 88 και 90 δισ. και επιδιώκουν να επιτύχουν ή και να ξεπεράσουν τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, όπως ανέφεραν σχετικές πηγές. Μάλιστα, για να κλείσει το χάσμα, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Σουηδία αναμένεται να αυξήσουν τις συνεισφορές τους πριν από την COP26 ενώ οι Ιταλία εργάζεται επίσης για να δεσμεύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, είπαν δύο άτομα.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τη συνεισφορά του στα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτή η χρηματοδότηση προορίζεται για το 2024 και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη από το Κογκρέσο.
Δεδομένου ότι δεν έχουν εκπληρώσει τον στόχο του 2020 και λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό χρονικό πλαίσιο των ΗΠΑ, οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν να αποδώσουν συνολικά περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό καθώς σύμφωνα με το BloombergNEF, η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού θα απαιτήσει έως και 173 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις τα επόμενα 30 έτη.
Πηγή: Insider.gr
Πέρυσι έχασαν τον στόχο τους καθώς η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα και επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη ενώ οι ΗΠΑ, επί Τραμπ, είχαν αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού.