Η Οργάνωση Γη, με την υποστήριξη του Eleven Campaign πραγματοποίησε εχθές μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα σχετικά με την ανάπτυξη και την στήριξη των γυναικών στον αθλητισμό, με την συμμετοχή πολλών αθλητών και αθλητριών, μελών της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων της αθλητικής βιομηχανίας.
.
Το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στον αθλητισμό και της ισότιμης μεταχείρισής τους, επικοινωνείται σήμερα από ολοένα και περισσότερους φορείς και αθλητές, οι οποίοι ζητούν το αυτονόητο: την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα, αλλά και τη γενικότερη στήριξη του αθλητισμού στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό στο πρώτο πάνελ της ημερίδας πάνελ συζητήθηκαν οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αθλητές, κυρίως στην αρχή της καριέρας τους, η ελλιπής κρατική στήριξη, καθώς και η θέση των γυναικών αθλητριών.
«Η επιτυχία των αθλητών στην Ελλάδα είναι τυχαίο γεγονός»
Αναφορικά με τους αθλητές νεαρών ηλικιών, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τα παιδιά γύρω στα 14 με 15 έτη, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο δίλημμα «αθλητισμός ή σπουδές». Στην κατάσταση αυτή τα παιδιά έχουν να διαπραγματευτούν όχι μόνο με τον εαυτό τους, αλλά και με τους γονείς τους αναφορικά με την τελική τους απόφαση μιας και υπάρχει το «κοινό μυστικό» πως στην Ελλάδα ο αθλητισμός ως επάγγελμα είναι επισφαλής, κι οι πιθανότητες αποτυχίας μεγάλες, κι αυτό συνδυαστικά με τον ηλικιακό περιορισμό που τίθεται σε όλα τα αθλήματα. «Γυρω στα 16 βλέπω τα κορίτσια στην ομοσπονδία να κάνουν drop out ακριβώς γιατί είναι η ηλικία που πρέπει να διαλέξουν. Δεν υπάρχει καμία στήριξη από την Πολιτεία, ούτε καν από τα σχολεία! Θέλουν παιδιά να πάνε σε πανευρωπαϊκούς αγώνες και δεν τους σβήνουν τις απουσίες.» ανέφερε η κα.Μάλτση, πρώην μπασκετμπολίστρια, νυν head coach στην Antetokounbros Αcademy και τεχνική σύμβουλος για το μπάσκετ γυναικών στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Ενώ η ποδοσφαιρίστρια κα. Χατζηχαριστού συμπλήρωσε: «Δύσκολα θα βρεις ανθρώπους να σε στηρίξουν όταν το χρειάζεσαι. Εκεί στα 16-17-18, έχεις πραγματικά να διαλέξεις. Εκεί χρειάζεσαι ειλικρινά βοήθεια και σπανίως τη βρίσκεις. Το να κάνεις παράλληλα διάβασμα και υψηλού επιπέδου αθλητισμό είναι άθλος».
Αναφέρθηκαν επίσης στην έλλειψη αθλητικής κουλτούρας και κατ΄επέκταση στιβαρών αθλητικών δομών στην χώρα μας, με την κα.Μάλτση να μιλάει για τυχαιότητα γύρω από την επιτυχία στον συγκεκριμένο τομέα «Η επιτυχία στον αθλητισμό για έναν Έλληνα είναι κυρίως θέμα ψυχικής ανθεκτικότητας. Πόσα αντέχεις να χάσεις, πόσα αντέχεις να ρισκάρεις. Δε θα πρέπει φυσικά να παραμείνει έτσι».
Σαφής έλλειψη ιατρικής ασφάλειας για τους αθλητές
Επίσης δόθηκε έμφαση στο σημαντικό ζήτημα της έλλειψης ιατρικής ασφάλειας στους αθλητές, κάτι που σε άλλες χώρες θεωρείται δεδομένο. Στην χώρα μας ελάχιστες ομάδες, ακόμα και Α’ κατηγορίας που παρέχουν ασφάλεια στους αθλητές τους, ενώ πολλές δεν έχουν καν φυσικοθεραπευτή, δήλωσε η κα.Χατζηχαριστού. Από την πλευρά του Υπουργείου Αθλητισμού, ο Κώστας Φλέγκας πρώην υδατοσφαιριστής και Νομικός Σύμβουλος Γ.Γ. Αθλητισμού, ενημέρωσε για συζητήσεις που γίνονται σε θεσμικό επίπεδο για μια κατακράτηση 2% επι του μισθού των αθλητών στις Ομοσπονδίες, το οποίο να καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ και να θωρακίζει εν τινι μέτρω τους αθλητές. Σημείωσε επίσης πως ο στόχος του υπουργείου για τα επόμενα χρόνια είναι να δημιουργήσει δομές διασύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας, Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων.
Οι γυναίκες στον αθλητισμό σήμερα
Σχετικά με την θέση των γυναικών στον τομέα, έγιναν τοποθετήσεις πάνω στις μισθολογικές διαφορές, αλλά και τα στερεότυπα που ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί σχετικά με τα «γυναικεία» και «αντρικά» αθλήματα. «Ως γυναίκα στο μπάσκετ, δεν έχεις μόνο να αντιμετωπίσεις τα κακώς κείμενα του αθλητικού συστήματος, αλλά και τα στραβά βλέμματα και τους ψιθύρους που λένε “τι θέλει κορίτσι-πράγμα σ΄αυτό το άθλημα;”» δήλωσε η κα. Μάλτση, συνεχίζοντας ότι είναι ώρα μηδέν για να βγάλουμε τέτοιου τύπου δηλώσεις από τον καθημερινό μας λόγο. Η κα.Χατζηχαριστού υπογράμμισε επίσης το γεγονός πως μισθολογικά οι γυναίκες και οι άνδρες στον αθλητισμό, όχι απλώς δεν είναι ισότιμη, μα δεν μπορεί να υπάρξει καν σύγκριση ανάμεσά τους. Από την πλευρά του ο κ.Φλέγκας, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή το 1/3 των διοικητικών συμβουλίων των Ομοσπονδιών αποτελείται από γυναίκες, με νομικές κυρώσεις μη συμμόρφωσης σ΄αυτό το ποσοστό.
Η συζήτηση έκλεισε με την κοινή διαπίστωση ότι ο αθλητισμός γενικά, αλλά και οι γυναίκες αθλήτριες συγκεκριμένα χρειάζονται ουσιαστική στήριξη και δράσεις που να ξεκινούν ήδη από το σχολείο. Η συνεργασία πολιτείας, φορέων και οικογενειών είναι απαραίτητη για να αρθούν τα εμπόδια που καθηλώνουν τα ταλέντα και να δημιουργηθεί ένα θετικό και ελκυστικό πρότυπο στον εγχώριο αθλητισμό.
Η θέση των γυναικών στον αθλητισμό, αλλά και οι γενικότερες προκλήσεις του κλάδου στην Ελλάδα, συζητήθηκαν στην σχετική ημερίδα της Οργάνωσης Γη σε συνεργασια με το Eleven Campaign.