PWC: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η πανδημία, επιταχύνουν την ενσωμάτωση των «S» και «G»

Body

Ο Global Leader Strategy& and Global Leader ESG, του διεθνούς δικτύου της PwC, Dr. Peter Gassmann και ο Μάριος Ψάλτης, CEO, PwC Ελλάδας έδωσαν τη δική τους οπτική σχετικά με καίρια κοινωνικοοικονομικά ζητήματα όπως το ESG και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αντίστοιχα.

.

Πιο συγκεκριμένα, ο Peter Gassmann, στο πλαίσιο του panel, “Investing in our Sustainable Future” τόνισε τη σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης ενώ, παράλληλα, εστίασε στις σοβαρές προκλήσεις ως προς τον τρόπο παρουσίασης και σύγκρισης των αναφορών σε θέματα ESG. Ο κ. Gassmann, αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που υπόσχεται σε παγκόσμια κλίμακα η αξιοποίηση και εφαρμογή των διασυνοριακών Υποδομών Χρηματοπιστωτικών Αγορών, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και οι υποδομές των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι επενδυτές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύγκριση βιώσιμων τίτλων.

Τόνισε επίσης, ότι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τον πλανήτη, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η πανδημία, επιταχύνουν την ενσωμάτωση των “S” και “G” παραγόντων του ESG οικοσυστήματος, αναδεικνύοντας την ανάγκη για τη θέσπιση ισχυρών δομών διακυβέρνησης και την προώθηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης ως μέσου για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Gassmann, έθεσε τη διαχείριση των κριτηρίων ESG και την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ως πρώτη προτεραιότητα, και τόνισε πως πρέπει να γίνουν βήματα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο κ. Μάριος Ψάλτης, συμμετείχε στη συζήτηση RRF: Progress and Challenges, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, και τον καταλυτικό ρόλο που θα παίξει το ΤΑΑ.

Υπογράμμισε τη σημασία της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση μεγάλων προγραμμάτων μετασχηματισμού του κράτους και προώθησης μεταρρυθμίσεων μέσω του ΤΑΑ, συμβάλλει στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα. Αναφορά έγινε και στα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατευθύνονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην έξυπνη μεταποίηση, στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και στην ενίσχυση των τομέων της γεωργίας και της υδατοκαλλιέργειας.

O κ.Ψάλτης αναφέρθηκε επίσης στην απόσταση μεταξύ της πρόθεσης για επενδύσεις και των αναγκών της οικονομίας, την οποία καλείται να καλύψει το ΤΑΑ καθώς και άλλα εργαλεία κινητροδότησης επενδύσεων. Επικαλέστηκε μάλιστα την παγκόσμια ετήσια έκθεση CEO της PwC, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες CEO δείχνουν διστακτικοί στην πρόθεσή τους να αναλάβουν νέες επενδύσεις σε σχέση με τους Ευρωπαίους CEO.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Ψάλτης δήλωσε : «Είμαστε υπερήφανοι που ως PwC Ελλάδας, είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε ενεργά την ελληνική κυβέρνηση στην εκπόνηση του Ελληνικού Σχεδίου ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα από τα πρώτα που υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η ευκαιρία που θα έχουμε να συνεργαστούμε με τις κρατικές αρχές και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα για την εφαρμογή του σχεδίου, είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμάς καθώς έτσι συμβάλλουμε ακόμη πιο δυναμικά στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων της χώρας, δημιουργώντας εμπιστοσύνη μέσα από την οικοδόμηση βιώσιμων αποτελεσμάτων.»

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ έλαβε χώρα στους Δελφούς, στις 6-9 Απριλίου, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μπορείτε να βρείτε τα αναλυτικά Δελτία Τύπου με περισσότερες λεπτομέρειες για τις τοποθετήσεις εδώ

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ισχυρό παρών έδωσε για ακόμη μια χρονιά η PwC Ελλάδας, στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.