Το πράσινο φως για την απόσχιση του κλάδου διύλισης πετρελαιοειδών και πετροχημικών των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσε προ ολίγου η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Παράλληλα εγκρίθηκε και η τροποποίηση του καταστατικού συνεπεία της απόσπασης του κλάδου διύλισης. Ουσιαστικά με τις αποφάσεις της ΓΣ δημιουργείται μια θυγατρική εταιρεία, η Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία Διύλιησης Εφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών με διακριτικό τίτλο Ελληνικά Πετρέλαια ΔΕΠΠΠ ΑΕ ενώ η Ελληνικά Πετρέλαια μετασχηματίζεται σε εταιρεία συμμετοχών που θα παραμείνει εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Κάτω από την εταιρεία Συμμετοχών θα υπάγονται όλες οι συμμετοχές της εισηγμένης καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν και νέες θυγατρικές για τους επιμέρους κλάδους δραστηριοτήτων όπως πχ για τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα έκτακτη ΓΣ για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού στις αρχές του 2022.
Στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Α. Σιάμισιης παρουσίασε την πρόοδο αλλά και τους στόχους του πλάνου στρατηγικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, που φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τον όμιλο αλλά και γενικότερα για το χώρο της ενέργειας στην ελληνική οικονομία.
Ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι στόχος του προγράμματος Vision 2025 ήταν να καταγραφούν και να κατανοηθούν οι ραγδαίες μεταβολές στο περιβάλλον της αγοράς, να ενισχυθούν οι παραδοσιακές δραστηριότητες και να αναπτυχθεί ο όμιλος σε άλλους συναφείς κλάδους.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΑ παρά τις δυσκολίες και την κρίση της πανδημίας κρίθηκε ότι ο μετασχηματισμός έπρεπε να ξεκινήσει, με το πλάνο Vision 2025 να προσδιορίζει τι πρέπει να πετύχει ο όμιλος και πως θα το πετύχει. "Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ομίλου βάλαμε το ESG ως στρατηγικό στόχο και τις εκπομπές σαν έναν δείκτη που θα μετρά αυτές τις επιδόσεις” ανέφερε ο κ. Σιάμισης.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας και στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε την κατανομή κεφαλαίων προς νέες δραστηριότητες αλλά και την αποεπένδυση από μη συμβατές δραστηριότητες. Σε έναν επενδυτικό προϋπολογισμό ύψους 3,5 – 4 δις ευρώ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, πάνω από το 50% στόχος είναι να επενδυθεί στη νέα ενέργεια και σε κλάδους με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι υπόλοιπες επενδύσεις θα κατευθυνθούν για τη διατήρηση της παραδοσιακής δραστηριότητας και τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αυτής.
Ταυτόχρονα όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής της εταιρικής ταυτότητας, η οποία θα αποτυπώνει τόσο από που προέρχεται ο όμιλος και ταυτόχρονα θα δείχνει που θέλει να πάει στο μέλλον.
Η νέα στρατηγική του ομίλου των ΕΛΠΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος αφορά στην βελτίωση και προστασία της βασικής δραστηριότητας, που συνεπάγεται τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και την αποχώρηση από μη συμβατές δραστηριότητες. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ανάπτυξη στη νέα ενέργεια που αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο. Στο κομμάτι αυτό τα ΕΛΠΕ επιδεικνύουν ταχεία ανάπτυξη και αποτελούν ίσως την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο.
Και οι δύο πυλώνες είναι εξίσου σημαντικοί , τα πετρελαιοειδή δεν ανήκουν στο παρελθόν, θέλουμε να αποτελέσουν μέρος της λύσης για μια πιο καθαρή ενέργεια, υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης.
Όσον αφορά την καθαρή ενέργεια, ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα θα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 300MW. "Δεν καθυστερήσαμε κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα, μεγάλο κομμάτι δεν αποτελεί εξαγορά έτοιμων έργων, αλλά κτίσιμο καινούριων” ανέφερε ο CEO των ΕΛΠΕ προσθέτοντας ότι ολοκληρώνεται το πάρκο της Κοζάνης που αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται μεταξύ των 5-6 μεγαλύτερων πάρκων στην Ευρώπη. Σε επίπεδο χαρτοφυλακίου τα ΕΛΠΕ έχουν το 1,5 GW, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης έχουν ξεκινήσει και κινήσεις εκτός Ελλάδος.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που εγκρίθηκαν σήμερα, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η νέα εταιρεία που δημιουργείται με την απόσχιση του κλάδου διύλισης πετρελαιοειδών και πετροχημικών, θα είναι 100% θυγατρική της μητρικής holding που θα διατηρήσει το ρόλο της εισηγμένης
Όσον αφορά στην εταιρική ταυτότητα, ο κ. Σιάμισιης ξεκαθάρισε ότι τα σήματα ΕΛΠΕ και ΕΚΟ θα διατηρηθούν και θα χρησιμοποιούνται από τις θυγατρικές και παράλληλα θα αναπτυχθεί μια νέα εταιρική ταυτότητα που θα αγκαλιάζει και τις παραδοσιακές αλλά και τις νέες δραστηριότητες.
Τέλος ο διευθύνων των ΕΛΠΕ έκανε έναν σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα βημάτων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του πλάνου Vision 2025:
Στο κομμάτι του ESG και της στρατηγικής μείωσης εκπομπών ολοκληρώθηκε το σχέδιο μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στη νέα επιχειρηματική στρατηγική ο όμιλος φτάνει σε εγκατεστημένη ισχύ 300 MW ενώ εξετάζει την είσοδό του και στα υπεράκτια αιολικά. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενώ στις έρευνες υδρογονανθράκων επεστράφησαν τα 2 χερσαία μπλοκ και είναι σε εξέλιξη η επιστροφή του μπλοκ του Πατραϊκού. Στο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης προχώρησαν οι αλλαγές που αναβάθμισαν την εκπροσώπηση του ΔΣ. Στο κομμάτι της εταιρικής δομής η σημερινή ΓΣ προχωρά τον μετασχηματισμό . Τέλος στο κομμάτι της εταιρικής ταυτότητας αναμένεται στις αρχές του νέου έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)
Κάτω από την εταιρεία Συμμετοχών θα υπάγονται όλες οι συμμετοχές της εισηγμένης καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν και νέες θυγατρικές για τους επιμέρους κλάδους δραστηριοτήτων όπως πχ για τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ.