EDPR: Στρατηγικό πλάνο επενδύσεων 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 - Γιατί επενδύει στην Ελλάδα και τι στόχους θέτει

Body

Ισχυρό ελληνικό «άρωμα» αποπνέει το επενδυτικό πρόγραμμα του παγκόσμιου κολοσσού στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, EDPR για την επόμενη πενταετία 2021-2025, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 19 δισεκατομμύρια επενδύσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων το 5-6% προβλέπεται πάει στην ελληνική αγορά.

.

Τα σχέδια του Ομίλου για την χώρα μας περιλαμβάνουν την περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου με στόχο 100/150 MW ετησίως νέας εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά και αιολικά μέχρι το 2025, όπως αποκάλυψαν ο Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος, Damian Rodriguez Prado, και ο Επικεφαλής Ανάπτυξης Έργων της EDPR Διονύσης Ανδρωνάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε εχθές.

Με στόχο περισσότερα από 600 MW μέχρι το 2025, το συνολικό pipeline έργων του Ομίλου για την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 1.1 GW, εκ των οποίων ήδη διαθέτει 155 MW μέσω διαγωνισμών ΑΠΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης προϋποθέτουν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι, τον Οκτώβριο του 2020, η EDP Renewables συνήψε στρατηγική συμφωνία με την Ελλάκτωρ, η οποία περιλαμβάνει την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της Ελλάκτωρ, ισχύος 900 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την ετκιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

Μια ακόμη συμφωνία της EDPR στην ελληνική αγορά είναι το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το 2020. Σύμφωνα με το MoU, τα δύο μέρη θα εξετάσουν τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη των έργων θα γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ταυτόχρονα, με την δημιουργία της Ocean Winds (50/50 κοινοπραξία των EDPR και ENGIE) και την επακόλουθη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τον Μάρτιο του 2021, οι ελληνικές θάλασσες βρίσκονται σταθερά στην προσοχή του πορτογαλικού ομίλου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών.

Μάλιστα όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου, η εταιρεία αναμένει το επικείμενο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη offshore αιολικών στην Ελλάδα, προκειμένου να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα σχέδιά της.

Το στρατηγικό πλάνο της πορτογαλικής EDPR για την επόμενη πενταετία προβλέπει την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 20 GW παγκοσμίως, επιχειρώντας να κατοχυρώσει περαιτέρω την θέση της στην παγκόσμια αγορά πράσινης ενέργειας, όντας ήδη η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η EDPR σήμερα έχει παρουσία σε 26 αγορές, στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Πρόκειται για ένα pipeline έργων που περιλαμβάνει χερσαία αιολικά σε ποσοστό 54% των συνολικών επενδύσεων και ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά με μερίδιο 41%, υπεράκτια αιολικά με 3% και άλλες τεχνολογίες με 2%.    

Στα σχέδια της εταιρείας, μεταξύ άλλων, περιοχών και στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται και έργα αποθήκευσης, έχοντας ήδη ορισμένα πρώτα έργα ήδη από το 2018 σε ορισμένες αγορές, χωρίς, ωστόσο να έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για την ελληνική αγορά.

Γιατί η EDPR επενδύει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει στρατηγική αγορά για την EDPR και συμβάλει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που περιλαμβάνει το business plan του Ομίλου ως προς την ανάπτυξη αιολικών, φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα υπεράκτιων αιολικών.

Απαντώντας γιατί επενδύσει στη χώρα μας, η EDPR ξεχωρίζει τα εξής:

  • Η Ελλάδα έχει δομική ανάγκη από ΑΠΕ, όντας στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων ΑΠΕ για το 2030
  • Ελκυστικές και ανεκμετάλλευτες πηγές πράσινης ενέργειας (για αιολικά – χερσαία και υπεράκτια – φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης)
  • Η κυβέρνηση εφάρμοσε για την περίοδο 2018-2020 μια επιτυχημένη πολιτική για τις ΑΠΕ μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών, οι οποίες διασφάλισαν «ορατότητα» για τους επενδυτές, γεγονός που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με το νέο πλαίσιο για τους διαγωνισμούς που προβλέπει ανταγωνιστικές διαδικασίες συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος σχεδόν 3 GW.
  • Ελκυστικά χαρτοφυλάκια υπό ανάπτυξη έγιναν αποδεκτά από την αγορά
  • Ισχυρό δυναμικό σε υπέρακτια αιολικά με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα offshore αιολικά

Αποκαλύπτοντας και το έντονο ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά, ο Γενικός Διευθυντής της EDPR έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εν λόγω τεχνολογία και τις προθέσεις της εταιρείας για την συγκεκριμένη – υπό ανάπτυξη – αγορά στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερο να διασαφηνιστούν όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν την βιωσιμότητα ενός έργου και εν τέλει βαρύνουν την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Αναλυτικότερα, όπως επισήμανε, χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το κομμάτι των διασυνδέσεων, ρυθμιστικά ζητήματα και την προοπτική εισαγωγής και καθιέρωσης των διμερών συμβολαίων, ως ένα κρίσιμο και αναγκαίο εργαλείο για την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση τα «θεμελιώδη» υπάρχουν τόσο σε ότι αφορά την ελληνική αγορά – ζήτηση και αιολικό δυναμικό – όσο και την ίδια την εταιρεία που είναι η διαμόρφωση μιας ελληνικής ομάδας επί του πεδίου. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως η EDPR ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά το 2018 και από 2 εργαζόμενους που διέθετε τον Δεκέμβριο του 2019, πλέον αριθμεί 29 εξειδικευμένα στοιχεία και θέτει στόχο σχεδόν 50 άτομα προσωπικό στην Ελλάδα μέχρι το 2025.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που αναπτύσσονται κατά τόπους και αντιστρατεύονται την ανάπτυξη ορισμένων έργων ΑΠΕ, ο Damian Rodriguez Prado ανέφερε πως εκ των βασικών προτεραιοτήτων της EDPR κατά την ανάπτυξη ενός έργου ΑΠΕ είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, πως εν τέλει είναι ζήτημα επικοινωνίας των εταιρειών προς τις τοπικές κοινωνίες.

Ανέδειξε πως η δραστηριότητα της EDPR στην ελληνική περιφέρεια αφήνει σοβαρό οικονομικό αποτύπωμα, καθώς και ενισχύει την εθνική προσπάθεια επίτευξης των πράσινων στόχων.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Με στόχο περισσότερα από 600 MW μέχρι το 2025, το συνολικό pipeline έργων του Ομίλου για την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 1.1 GW, εκ των οποίων ήδη διαθέτει 155 MW μέσω διαγωνισμών ΑΠΕ.

Tags