Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε ο κύκλος εργασιών της ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2022, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που ανάρτησε ο όμιλος.
Βρέθηκε μία ανάσα από τα 5 δις. ευρώ, και πιο συγκεκριμένα στα 4,8 δις. ευρώ έχοντας υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2021 οπότε και οι πωλήσεις είχαν κλείσει στα περίπου 1,7 δις. ευρώ.
Και παρά την εκτόξευση του κύκλου εργασιών η κερδοφορία του ομίλου ακολούθησε ανάποδη τροχιά παρουσιάζοντας μείωση. Το λειτουργικό αποτέλεσμα μειώθηκε στα 70 από 332,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες έκλεισαν το 2022 στα 49,5 εκατ. ευρώ έναντι 262,7 εκατ. ευρώ το 2021.
Η μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκει εξήγηση στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου: «Με αφορμή την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και της πρωτοφανούς αύξησης στις διεθνείς τιμές ενέργειας η οποία επιβάρυνε τους τελικούς καταναλωτές, η ΔΕΠΑ ανέπτυξε στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 μηχανισμό απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου μέσω του οποίου οι οικιακοί καταναλωτές που τροφοδοτούνταν άμεσα ή έμμεσα (μέσω τρίτων Προμηθευτών ή Παρόχων) έλαβαν εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας και το επίπεδο των διεθνών τιμών, η εφαρμογή του μηχανισμού αυτού συνεχίστηκε και στο 1ο τετράμηνο του 2022 καθώς και στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Για το 2022 η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε χορήγησε εκπτώσεις κατά κύριο λόγο στους οικιακούς καταναλωτές (ως ανωτέρω) και στους πελάτες της αεριοκίνησης συνολικού ποσού 108,69 εκ ευρώ».
Όπως προκύπτει, λοιπόν, από την έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου ο όμιλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατόπιν απόφασης του σε συνδυασμό φυσικά και με την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης επέλεξε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που αποκόμισε το 2022 να το διαθέσει για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών και των υπολοίπων καταναλωτών.
Πέραν αυτής της απόφασης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας απώλεσε μέρος της κερδοφορίας της λόγω και της οριστικής έκβασης της δικαστικής διαμάχης που είχε με το ελληνικό δημόσιο για τη φορολόγηση των μερισμάτων της περιόδου 2008-2012. Μετά από αλλεπάλληλες πρωτόδικες αποφάσεις το ελληνικό δημόσιο κέρδισε στο ΣτΕ τη σχετική απόφαση κι έτσι ποσό 39,1 εκατ. ευρώ που απαιτούσε η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαγράφηκε το 2022 από τον ισολογισμό της.
Οι πωλήσεις σε αξία του ομίλου μπορεί να ήταν υπερδιπλάσιες το 2022 έναντι του 2021 ωστόσο, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα ο όγκος πωλήσεων ήταν πέρυσι μειωμένος ως προς το 2021 κατά 7% ακολουθώντας τη σημαντική πτώση της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, καθώς η αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου οδήγησε αφενός σε περιορισμό της χρήσης του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου στην αντικατάσταση της χρήσης του ως καυσίμου, κυρίως στα διυλιστήρια αλλά και σε μέρος της βιομηχανίας.
Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.