Υπερθέρμανση: Οι μεγαλύτερες εταιρείες ξέχασαν ότι πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της

Body

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα τα τελευταία πέντε χρόνια για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων που συνεισφέρουν στην θέρμανση του πλανήτη, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.

Ο κορυφαίος πάροχος δεδομένων βιωσιμότητας διαπίστωσε ότι οι προσπάθειες των 500 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο, που ευθυγραμμίζονται με τη Συνθήκη των Παρισίων, βρίσκονται στο 22%. Πρόκειται για μία αύξηση μόλις 4% από το 2018, για να επιτευχθεί ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες του κλίματος θεωρούν την άνοδο κατά 1,5 βαθμό στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία ένα βασικό σημείο καμπής, πέρα από το οποίο οι πιθανότητες ακραίων πλημμυρών, ξηρασίας, πυρκαγιών και ελλείψεων τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν δραματικά.

«Τα δεδομένα μας παρουσιάζουν ένα σαφές μήνυμα: πρέπει να κάνουμε περισσότερα και γρήγορα», δήλωσε ο CEO του ESG Book, Daniel Klier, όπως μεταδίδει το CNN.

Η έκθεση είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά αποδεικτικών στοιχείων ότι ο κόσμος είναι πολύ μακριά για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του. Ταυτόχρονα, μεγάλοι ρυπαίνοντες, όπως η Shell και η BP στρέφουν την εστίασή τους ξανά στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων μετά από ένα έτος με μεγάλα κέρδη στα οποία συνέβαλε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Κίνα και ΗΠΑ κάνουν μία (μικρή) προσπάθεια 

Στην ανάλυσή του, το ESG Book έδωσε «βαθμολογίες θερμοκρασίας» σε εταιρείες με βάση τα δεδομένα εκπομπών που ανακοινώνουν και παράγοντες όπως οι στόχοι μείωσης των εκπομπών, για να καθορίσει τη συμβολή των εταιρειών στους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα.

Υπολόγισε τις άμεσες εκπομπές από τις λειτουργίες καθώς και τις έμμεσες, από τη χρήση των προϊόντων των εταιρειών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι περισσότερες από τις εκπομπές τους παράγονται από την καύση των προϊόντων τους, όπως η βενζίνη και τα καύσιμα αεροπλάνων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και την ΕΕ, ο αριθμός των εταιρειών με στόχους μείωσης των εκπομπών που ευθυγραμμίζονται με τη Συνθήκη των Παρισίων έχει υποχωρήσει από το 2018.

Στις ΗΠΑ το 20% των εταιρειών είναι ευθυγραμμισμένες με τη Συνθήκη των Παρισίων, από 11% το 2018. Στην Κίνα, το ποσοστό φτάνει το 12%, έναντι μόλις 3% πριν από πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι στη Συνθήκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όρισε τον δεσμευτικό στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

Κατά την άποψη του Klier, ένας συνδυασμός αυστηρότερων κυβερνητικών πολιτικών, αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών και τεχνολογικών ανακαλύψεων θα απαιτηθεί για να επιφέρει μια ουσιαστική αλλαγή στην τρέχουσα κλιματική τροχιά.

Οι επενδυτές «ποντάρουν» στην ηλιακή ενέργεια 

Υπάρχουν όμως και θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια πρόκειται να ξεπεράσουν τις επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά φέτος.

«Για κάθε δολάριο που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάρια πηγαίνουν τώρα σε καθαρή ενέργεια. Πριν από πέντε χρόνια, αυτή η αναλογία ήταν ένα προς ένα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, λίγο περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια αναμένεται να εισρεύσουν προς το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα φέτος, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από το αυτό που θα έπρεπε να δίνεται για να επιτευχθεί ο στόχος των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ανέφερε ο IEA.

moneyreview.gr 

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ο κορυφαίος πάροχος δεδομένων βιωσιμότητας διαπίστωσε ότι οι προσπάθειες των 500 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο, που ευθυγραμμίζονται με τη Συνθήκη των Παρισίων, βρίσκονται στο 22%.